09 Декември 2018неделя23:43 ч.

Орбан слага ръка върху над 500 медии

Унгарският премиер разреши гигантски проправителствен конгломерат

/ брой: 238

автор:Дума

visibility 238

Унгарският премиер Виктор Орбан лично разреши създаването на гигантска проправителствена медийна империя в страната. Орбан се е подписал под постановление, което е публикувано в официалния бюлетин. В документа се призовава за сливане на стотици медии от "национална стратегическа важност". Те са изключени от правилата за конкуренция.
Собствениците на около 500 унгарски национални и регионални медии миналата седмица, при координирана акция, подариха своите компании на бившия депутат от управляващата партия Фидес Габор Лискай. Всички тези "подарени медии" ще бъдат управлявани от фондацията на Лискай "Централноевропейска фондация за печат и медии". Подаряването и даренията, съгласно местното законодателство, не задължава при прехвърлянето на собствеността да има парични транзакции. И поради тази причина няма да бъде платен никакъв данък на държавата.
От "Централноевропейска фондация за печат и медии" съобщиха, че "тяхна основна цел ще бъде опазването на националните ценности".
"Става въпрос за проект от национално и стратегическо значение с обществен интерес", каза самият Виктор Орбан при подписването на указа, който разрешава въпросното прехвърляне на собствеността и създаването на практика на медиен монопол в Унгария в полза на управляващите.
След идването му на власт през 2010 година обществените медии открито застанаха в защита на режима на Орбан, а огромна част от частните медии бяха превзети от лица, близки до властта.
През 2010 година Унгария заемаше 23-о място по свобода на медиите в света. В момента тя се намира на 73-то място, съгласно класацията на "Репортери без граница".
През 2015 година общо 31 медии бяха посочени като проправителствени. Днес те са над 500.
Редица унгарски и международни журналисти, а също така медийни асоциации изразиха безпокойството си, че конгломератът ще засегне медийния плурализъм и свобода.
Според анализатори споразумението за сливането на тези частни компании под чадъра на една група означава, че те ще бъдат под "пълен централен контрол". Подобна концентрация на медийна сила е безпрецедентна за страна членка на Европейския съюз.
Близки на Виктор Орбан медийни босове са собственици и на медии в Република Македония. Всички те яростно защитаваха режима на Никола Груевски, открито се противопоставят на Договора за добросъседство между Македония и България, както и на този от Преспа, който сложи край на спора за името и откри пътя за евроинтеграцията на Република Македония.

Нинова алармира за насилие в Кресна

автор:Дума

visibility 0

Президентът: Хора, които не почитат книгите, вземат решения

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 239

Каракачанов заплаши Македония да я спре за ЕС и НАТО

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 239

Кв. "Обеля" излезе на втори протест

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 239

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 239

Русия разглежда възможността да включи Гърция в "Турски поток"

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 239

Европа се тресе от неравенства

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 239

Унгарците не приемат закон за "робски труд"

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 239

Кратки новини

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 239

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 119

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 97

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 239