20 Февруари 2019сряда03:16 ч.

Орбан слага ръка върху над 500 медии

Унгарският премиер разреши гигантски проправителствен конгломерат

/ брой: 238

автор:Дума

visibility 588

Унгарският премиер Виктор Орбан лично разреши създаването на гигантска проправителствена медийна империя в страната. Орбан се е подписал под постановление, което е публикувано в официалния бюлетин. В документа се призовава за сливане на стотици медии от "национална стратегическа важност". Те са изключени от правилата за конкуренция.
Собствениците на около 500 унгарски национални и регионални медии миналата седмица, при координирана акция, подариха своите компании на бившия депутат от управляващата партия Фидес Габор Лискай. Всички тези "подарени медии" ще бъдат управлявани от фондацията на Лискай "Централноевропейска фондация за печат и медии". Подаряването и даренията, съгласно местното законодателство, не задължава при прехвърлянето на собствеността да има парични транзакции. И поради тази причина няма да бъде платен никакъв данък на държавата.
От "Централноевропейска фондация за печат и медии" съобщиха, че "тяхна основна цел ще бъде опазването на националните ценности".
"Става въпрос за проект от национално и стратегическо значение с обществен интерес", каза самият Виктор Орбан при подписването на указа, който разрешава въпросното прехвърляне на собствеността и създаването на практика на медиен монопол в Унгария в полза на управляващите.
След идването му на власт през 2010 година обществените медии открито застанаха в защита на режима на Орбан, а огромна част от частните медии бяха превзети от лица, близки до властта.
През 2010 година Унгария заемаше 23-о място по свобода на медиите в света. В момента тя се намира на 73-то място, съгласно класацията на "Репортери без граница".
През 2015 година общо 31 медии бяха посочени като проправителствени. Днес те са над 500.
Редица унгарски и международни журналисти, а също така медийни асоциации изразиха безпокойството си, че конгломератът ще засегне медийния плурализъм и свобода.
Според анализатори споразумението за сливането на тези частни компании под чадъра на една група означава, че те ще бъдат под "пълен централен контрол". Подобна концентрация на медийна сила е безпрецедентна за страна членка на Европейския съюз.
Близки на Виктор Орбан медийни босове са собственици и на медии в Република Македония. Всички те яростно защитаваха режима на Никола Груевски, открито се противопоставят на Договора за добросъседство между Македония и България, както и на този от Преспа, който сложи край на спора за името и откри пътя за евроинтеграцията на Република Македония.

Парламентът е пред разпад

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 35

България се поклони пред Левски

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 35

29 тона отрови са изхвърлени край гара Яна

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 35

Американски мита върху европейския автомобилен внос

автор:Дума

visibility 57

Очаквано Караиванова си тръгва от КФН

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 35

БДЖ пуска в движение ремонтирани вагони

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 35

Меркел разтревожена от натиска на САЩ

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 35

Шестнадесет щата съдят Тръмп

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 35

ЕС: Ще позволим отлагане на "Брекзит"

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 35

МПЦ поиска автокефалност

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 35

Картел или контрабанда - изберете сами

автор:Евгени Гаврилов

visibility 125

/ брой: 35

"OBUVKI.BG"

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 60

/ брой: 35