Определиха хранителния спектър на щастието
/ брой: 57
Специалисти определиха "хранителния спектър на щастието", който според тях трябва да бъде адекватен по отношение на количеството минерали и витамини, консумирани от хората. Това означава повече зеленчуци и плодове, по-малко бързи въглехидрати, каквато е захарта например, разкри пред РИА "Новости" Ринат Богданов, специалист невролог в Министерството на здравеопазването на Русия.
"Храните, които влияят добре на настроението, са предшествениците на серотонина, отговорен за положителните емоции. Сред тях са бананите, сиренето, шоколадът, млечните продукти, пуйката и заешкото месо. Именно те съдържат триптофан, който поддържа синтеза на серотонин", подчерта експертът. Според него за нормалното функциониране на нервната система са полезни храните, богати на омега-3 мастни киселини: мазна морска риба, растителни масла, ядки. В допълнение: важни са витамините от група В, които са в голямо количество в черния дроб и различни зърнени култури, най-много в елдата. Препоръчително е да се изключат от менюто различни стимуланти, които повишават нивото на тревожност - например кафе или много силен чай. По-добре е да се заложи на билките, като за предпочитане са ментата и маточината. Към протеиновата диета може да се добавят различни мултивитамини. А най-доброто средство против тревожност от растителен произход е жълтият кантарион. Адаптогените като женшен и лимонена трева също са важни.