22 Февруари 2019петък06:55 ч.

Сцена от спектакъла

Петолиния

Опера с кукли в Деня на влюбените

Звезден солистичен състав ще пее в "Турандот" в Стара Загора на 14 февруари

/ брой: 22

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 671

Оперно-кукленият спектакъл на "Турандот" от Джакомо Пучини е специалният подарък на Държавната опера в Стара Загора за Деня на влюбените. Спектакълът ще бъде представен на 14 февруари от 19 ч. "Турандот" беляза висок връх в репертоарните търсения на Старозагорската опера през изминалия творчески сезон. Постановъчният екип бе заслужено отличен с годишната награда "Стара Загора" и бе номиниран за престижното отличие "Кристална лира" на СБМТД и Радио "Класик ФМ", припомня Сийка Лапачка, пиар експерт.

Старозагорци и гостите на хилядолетния град ще имат възможност на 14 февруари за първи път да аплодират в ролята на Калаф френско-тунизийския тенор Амади Лага. Носител на наградата "Микеланджело Куписти 2017" за най-добър певец за сезона на Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, Амади Лага в момента е сред световните топ изпълнители на тази роля. Последното му участие е в постановката на "Турандот" на нашумелия италиански режисьор Федерико Грацини в Тулонската опера във Франция, чиято премиера се състоя на 25 януари (с участието на именитото сопрано Габриела Георгиева в ролята на Турандот). Изявява се като Калаф на Пучиниевия фестивал в два последователни сезона (юли/август 2016 и 2017). В същата постановка участва и при гостуването на престижния оперен фестивал в Савонлина, Финландия, през август 2018-а, пее Калаф в Шанхай през януари 2018-а, в Оперния театър на Каляри, Италия (март/април 2017), Театър Петруцели в Бари (ноември 2016), в оперния театър на Бреша през септември 2016 г. 

В ролята на Турандот на 14 февруари ще се превъплъти оперната примадона Цветелина Василева. Певицата, титулувана като един от най-красивите български оперни гласове, спечели овациите на старозагорци на премиерата на приказната "Турандот" в ролята на Лиу, а през ноември 2018 г. се представи зашеметяващо и в ролята на Турандот (с този спектакъл започна сезон 2018/2019 на Старозагорската опера), отбелязва Сийка Лапачка. Ролята на принцеса Турандот откри преди няколко години нови хоризонти в кариерата на Цветелина Василева. Тя направи своя великолепен дебют в Уичита гранд опера в САЩ, гостува с голям успех на оперния фестивал в Сплит, Хърватия. През януари 2018 г. Василева бе Турандот в Шанхай в суперпродукцията, с която се отбелязва 20-ата годишнина на Шанхайската опера. През август 2018-а тя отново е Турандот в едноименната продукция на Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, представена на сцената на замъка Олавинлина на престижния фестивал в Савонлина, Финландия. И в Шанхай, и в Савонлина очарователното сопрано си партнира с блестящия Амади Лага като Калаф.  

В ролята на Лиу за първи път на старозагорска сцена гостува румънското сопрано Нарчиса Брумър с бляскава международна кариера, а в ролята на Тимур зрителите ще се насладят отново на изкуството на именития бас Юлиан Константинов. Участват още солистите Теодор Петков, Георги Динев, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Симеон Симеонов, оркестър и хор на ДО Стара Загора, артисти от ДКТ Стара Загора, децата от вокалната студия на ДЮСОБ "Маргаритки", представители на Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур". Спектакъла ще дирижира Владимир Бошнаков.

Старозагорската опера ще гостува с "Турандот" на 30 май в Народния театър "Иван Вазов" в София.

ГЕРБ заплашват кметове заради среща с Нинова

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 37

ДУМА помогна срещу „джендър” анкета

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 37

Икономическият растеж у нас се забавя

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 37

Поскъпва водата в Сапарева баня

автор:Дума

visibility 99

Бюрокрацията оскъпява жилищата в София

автор:Евгени Гаврилов

visibility 130

/ брой: 37

Бизнесът иска среща с премиера за касовите апарати

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 37

Мадуро затваря границата на Венецуела с Бразилия

автор:Дума

visibility 112

Виена застава зад "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 37

В Лондон умуват как да отложат "Брекзит"

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 37

Скопие арестува трима от ВМРО-ДПМНЕ

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 37

ПЕС ПРЕДЛАГА НОВ СОЦИАЛЕН ДОГОВОР ЗА ЕВРОПА

visibility 116

/ брой: 37

По-могъщият в ГЕРБ

автор:Ростислава Иванова

visibility 138

/ брой: 37

Пет години след Димчо

visibility 283

/ брой: 37

Токсично безхаберие

visibility 103

/ брой: 37