19 Ноември 2019вторник12:18 ч.

Продължителното сърфиране в интернет винаги е притеснително

На фокус

Опасните игри на нашите деца

Неукрепналата психика на подрастващите е най-податлива на интернет предизвикателства

/ брой: 137

автор:Альона Нейкова

visibility 898

Само преди 10-15 години повечето родители се притесняваха, ако чедото им до късно стои навън. А една от първите тревожни мисли на майките и бащите бе свързана с подозрението, че наследникът им прекарва времето си в лоша компания. Напоследък ситуацията претърпя коренна промяна: притеснение може (и трябва) да предизвиква детето, което непрекъснато или продължително сърфира в глобалната мрежа. И проблемът не е толкова в пристрастеността към класическите компютърни игри, а в пълната неконтролируемост на интернет приложенията, изскачащи буквално от всеки рекламен банер или пренасочващ линк. Именно тези модерни апликации и абсурдни предизвикателства се стремят да превземат ума, да насочват действията и да решават съдбата на нашите деца.

Китове и пеперуди 

Сред най-разпространените и изключително опасните днес си остават т.нар. групи на смъртта в социалните мрежи, пише "Комсомольская правда" в Украйна. Докато се затваря едната, веднага се появяват още три... и така до безкрай. В названията им, и това е много важно да се знае от родителите, често може да се срещнат думите "кит" и "пеперуда". Което изобщо не е случайно: за едрите морски бозайници се знае, че понякога неизвестно защо се насочват към брега, фактически извършвайки самоубийство, а животът на люспестокрилите летящи насекоми е твърде кратък - логична причина да ги наричат еднодневки.

Всяко от тези приложения борави със собствени правила на играта, които не е изключено често да се променят. Но ги обединява много важно условие: децата получават задания, които трябва да се изпълнят в рамките на максимум 50 дни. Числото също не е измислено току-така - става дума за препратка към книгата на Стейс Крамър "50 дни преди самоубийството ми", в която главната героиня именно за този период трябва да реши дали иска да живее или да умре. Целта на играта е в крайна сметка да се стигне до... фатален край.

Рядко ще срещнете в пресата съобщения за

трагичен инцидент

с момиче, скочило от 13-ия етаж заради предизвикателство, подхвърлено в социалните мрежи. Такива случаи са твърде трудно доказуеми от правоохранителните органи. Затова е по-лесно тихомълком да бъдат игнорирани или да се представят като нелепа реакция на несподелена тийнейджърска любов. А дори и да се закриват тематичните групи във фейсбук, където например всичко това се е излъчвало на живо, те мигновено се пръкват под друго име, но със същите администратори, зарибяващи поредните невръстни шаранчета, незнайно защо издигнали в култ мистериозния "син кит".

Обикновено децата се присъединяват към подобни страници в социалните мрежи от скука, подтиквани от любопитство или от приятели, които иначе заплашват да разкажат на всички техни общи познати, че в компанията им са се намърдали страхливи загубеняци. За да ги приемат в желаната група, учениците под всеки свой безобиден на пръв поглед пост или снимка добавят хаштаг #кит, #искамдаиграя, #предизвикателство и т.н., като нерядко го правят на английски или други езици, използвайки различни кодови думи, за да скрият намеренията си от родителите си или мнозинството непосветени.

Модераторите пък допускат "избрани" след прецизно проучване на техния профил или след препоръка на вече приетите доверени членове. Бройката им набъбва светкавично: ако в 8 сутринта се появява поредната 

"страница на смъртта",

към 11 ч. неколкостотин деца вече са пратили запитване за прием в нея. Но има негласно ограничение - бройката не бива да надвишава 1000 души (целева група са им по-затворените деца), като много се ценят фалшивите акаунти. Така имат повече шансове да останат незабелязани за службите, ангажирани с предотвратяването на подобен род провокации, подтикване към самонараняване и престъпления с малолетни. Именно в тези виртуални кътчета първи научават и за появата на нови, не по-малко страховити и опасни интернет игри.

Тичай или умри

Напоследък в някои европейски страни може да се наблюдава лавинообразна психоза, породена от догадки за някои необясними, но повтарящи се с налудничава периодичност случки. Например таксиметрови шофьори масово започват да се жалват, че в различни райони на града деца почти на една и съща възраст изскачат пред колите като от нищото. Именно това е идеята на поредното предизвикателство, директно заплашващо здравето и дори живота - тийнейджърът да пресече пътното платно на косъм от профучаващ с бясна скорост автомобил. Или успява, или...

В полицията трудно ще изкопчите потвърждение за наличието на подобни трагични инциденти, които може да са следствие на нелепи интернет игри. За униформените е по-лесно да приемат, че учениците са започнали по-небрежно да се отнасят към правилата за поведение на пътя. И обявяват провеждането на поредните разяснителни кампании в две-три школа, с които буквално "си измиват ръцете".

Да изчезнеш за 24 часа

Подозренията, че децата може да са се хванали на въдицата на поредното предизвикателство от виртуалното пространство, се разменят най-вече между разтревожени родители. Малките просто не разбират какво изпитание е за семействата им да не знаят къде са в продължение на цяло денонощие. Не отговарят на обажданията, изключват телефоните си, а приятелите им снимат на видео "изчезването", за да документират "успеха" на геройството и да докажат колко са "яки". На следващия ден децата се връщат вкъщи, все едно нищо не се е случило. И, спазвайки още едно от правилата на играта, не казват нито дума къде са били - въпреки истерясването на гълтащите с шепи валидол майки и заплахите от шамари на по-невъздържаните бащи.

А специалистите ги съветват просто повече да общуват с децата. Въпреки перманентната заетост и преумора да разговарят с тях по всякакви теми, да знаят имената и адресите на приятелите и съучениците им и дори да се присъединяват (с фалшиви имена) към същите фейсбук групи, където членуват отрочетата им. Така поне имат шанс да разберат какво вълнува децата, по какви игри се увличат и доколко опасен е животът им в интернет.

Борисов даде заден за болничните

автор:Дума

visibility 4

Радев за Гешев: Ултиматуми не приемам

автор:Дума

visibility 18

Борисов изнервен, ще глобява строителите на АМ „Хемус“

автор:Дума

visibility 92

Половината българи са песимисти за икономиката

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 222

27 хил. земеделци ще удари намаляването на европодпомагане

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 222

Шефът на "Топлофикация София" подаде оставка

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 222

73% от нашенците готови да пазаруват на черния петък

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 222

Путин ще участва в украинската среща за мир в Париж

автор:Дума

visibility 352

Протести отново разтърсват Грузия

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 222

Съдът в Хага ще разследва престъпления на британци

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 222

Опозицията в Беларус загуби изборите

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 222

Да се противопоставим на новите проявления на фашизма

автор:Дума

visibility 559

/ брой: 222

Восъчните фигури на авторитарната власт

автор:Йонко Бонов

visibility 240

/ брой: 222

Златните блянове за "Златна София"

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 222

Датата

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 222

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ