10 Декември 2019вторник12:18 ч.

Онлайн беднотия

/ брой: 211

автор:Альона Нейкова

visibility 579

Мнозина си спомнят времената от близкото минало, когато да имаш мобилен телефон, лаптоп или таблет, се смяташе за един от признаците на висок социален статус и дори богатство. Напоследък обаче всичко се обърна на 180 градуса. Компютрите вече са достъпни не само за избрани, а станаха "незаменими" средства за глобална комуникация, които ни карат денонощно да сме онлайн. Неусетно технологиите се превърнаха в най-евтиния начин за развлечение, масово се използват като бърз и ненатоварващ способ за лесно "учене" и вече се приемат като "спасение" от напрегнатото всекидневие.

Малцина обаче са онези, които осъзнават истинските опасности на модерните джаджи и си дават сметка за произтичащите от употребата им последици. Сред тях е и връзката между семейните доходи и времето, прекарвано от децата с носове, осветени от синьото сияние на "умните" устройства. Според ново проучване малчугани от по-бедни фамилии отделят поне два часа повече, за да бъдат "в компанията" на смартфони, в сравнение с връстниците си, чиито родители са по-заможни.

Така липсата на големи финансови възможности се замества с бягство от "мизерията" на реалността към блясъка на "богатия" виртуален свят. Евтините телефони без копчета не само лишават подрастващите (а и нас самите) от живото общуване, но и цената им е много по-ниска, отколкото струва посещението на различни школи за интелектуално развитие, кръжоци по рисуване и моделиране или спортни занимания...

Навсякъде, където може да се сложи голям или малък екран (училища, болници, летища, ресторанти), не само се намаляват разходите, но и постепенно изчезва нуждата от хора. Текстурата на истинския живот, емпиризмът и знанията от физическия свят започват да се изоставят за сметка на фокуса върху гладкото стъкло на мобилното устройство. И го осъзнавате най-ясно, когато искате през прозореца на апартамента да покажете на двегодишно прелитащ самолет, а то се опитва с пръстчетата си да го "зуумне"...

Мъгли в 13 области, облачно с кратък дъжд

автор:Дума

visibility 68

12% от младите признават, че са продали гласа си

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 237

1/5 от икономиката е в сивия сектор, смята синдикат

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 237

БАБХ пропуснала 7 предупреждения за салмонела

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 237

Еврокомисар иска разхлабване на правилата за бюджетния дефицит

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 237

В МФ и НАП денонощно мислели мерки срещу сивите обороти

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 237

Четвърти сме в Европа по разходи за храна

автор:Дума

visibility 236

Нормандската четворка договори спиране на огъня в Донбас

автор:Дума

visibility 109

Нормандската четворка се събра в Париж

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 237

Вулкан изригна в Нова Зеландия

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 237

Ампутацията на "Под игото"

автор:Велислава Дърева

visibility 353

/ брой: 237

Срам е да облагаме книгите с най-високия ДДС в Европа

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 237

Датата

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 237

Чудото Стоянка Мутафова

автор:Надежда Ушева

visibility 318

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ