14 Август 2020петък02:27 ч.

НС одобри спешен пакет от мерки на Орешарски

Премиерът обеща до 30 август държавата да се разплати с бизнеса

/ брой: 140

автор:Юлия Кулинска

visibility 20

Парламентът одобри вчера внесените от правителството стабилизационни и неотложни мерки за подобряване на социалното положение, бизнес средата и демократизиране на управлението. Депутатите решиха всеки месец премиерът да отчита изпълнението на мерките пред НС. "За" бяха 107 депутати, един от "Атака" се въздържа. В гласуването не участваха ГЕРБ, които отсъстваха от  парламента.
Програмата ни можеше да бъде и по-активна с повече амбициозни цели, ако не се намирахме в средата на един бюджетен период и трябва да се съобразяваме с реалните фискални възможности, заяви от парламентарната трибуна Орешарски. Той поиска временна подкрепа от парламента за спешен пакет от неотложни мерки за подобряване на положението на българските граждани, макар и частично, на бизнесклимата. Те са разделени в три основни направления - за гражданите, където са посочени действията в областта на енергетиката, пакет от мерки в социалната сфера, пазар на труда, индексации на пенсии, защита на потребителите, за бизнеса и за демократизиране на управлението.
В енергетиката целта е недопускане на ново увеличение на цената и промяна на методиката на ценообразуване. Това ще доведе с до 5% намаление на цените от 1 юли след законодателни промени. В социалната сфера се предвижда увеличаване на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 г. от 240 на 310 лв. от 1 юли, увеличаване на еднократната помощ за първокласници от 150 на 250 лв., разширяване на кръга на лицата с достъп до целеви помощи, овладяване на ръста на безработицата и подпомагане на реализация на младежите. Орешарски планира връщане на швейцарското правило за индексации на пенсиите от 2014 г. и пакет от мерки за защита от монополните структури на пазара. От 1 октомври се увеличава минималната заплата. До 30 юни се предвижда реализирането на пакет "Младежки инициативи", а до 15 юли - промени в Закона за насърчаване на заетостта, което ще доведе до намаляване на безработицата.
За бизнеса са планирани законодателни промени за намаляване на административната тежест, процедурите по обществените поръчки да станат по-прозрачни и да се създаде възможност за участие на повече кандидати, както и ускорено плащане от държавата към бизнеса до 30 август.
Премиерът предлага решителни мерки против контрабандата. За демократизация на управлението се поставя срок до 30 септември да бъде изработен  нов Изборен кодекс. Предлага се намаляване на субсидиите на партиите, облекчаване на изискванията за участие на независими кандидати в изборите, конструиране на обществени съвети към министерствата и възстановяване на работата на Съвета за децентрализация.
 

Ден 36: Нови блокади в София, Русе, Варна и Пловдив

автор:Дума

visibility 16

Бойко Борисов се скри от НС и протеста

автор:Павлета Давидова

visibility 85

/ брой: 155

Морският сарай на Доган се оказа изцяло незаконен

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 155

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 155

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 155

Краткии новини

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 129

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 77

/ брой: 155

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ