15 Юли 2019понеделник21:25 ч.

Флорентин Хопмайър и Стоян Мавродиев по време на форума

Нова програма ще замести плана "Юнкер"

Очаква се инициативата да генерира 650 млрд. инвестиции в ЕС

/ брой: 115

автор:Дума

visibility 422

Българската банка за развитие (ББР) заяви намерението да представлява нашата страна в програмата InvestEU и гаранционния фонд към нея. Това е уникална възможност и за българския бизнес, тъй като фондът ще предоставя първокласна, с рейтинг три пъти "А" гаранция върху финансирането. Това заяви главният изпълнителен директор на банката Стоян Мавродиев по време на форум, с който ББР отпразнува и 20-годишнината си. 

Очакванията за тази програма са да генерира над 650 милиарда евро допълнителни инвестиции в целия ЕС. С участието си като прилагащи партньори в тази програма националните насърчителни банки могат да играят много важна роля, като финансират проекти в сектора на малките и средните предприятия, да помогнат за сближаване на икономиките на страните членки. Това означава възможност за поемане на по-висок от средния за системата риск и облекчени финансови условия по кредитите и по обезпеченията. InvestEU не изключва публичните инвестиции и затова ББР може да подпомогне усилията на правителството за преодоляване на предизвикателствата във физическата, мрежовата и социалната инфраструктура. Така например по примера на успешната инициатива за енергоспестяващи мерки в българските домове банката е готова да структурира и финансира програма за "социална инфраструктура" за изграждане на детски градини в страната. Могат да бъдат подкрепени и трансгранични проекти, което е важно за нашите партньори от държавите кандидат-членки на ЕС в региона, допълни още Мавродиев.

Програмата InvestEU е продължение на плана "Юнкер". Тя има нови приоритети - изменения на климата, кръгова икономика, дигитализация, изкуствен интелект. Ще се използват гаранции от европейския бюджет, ще има силна ориентация към пазара без квотна система. Бюджетът на програмата е 650 млрд. евро, като целта ще е повече частни средства. За бенефициентите процедурата ще е улеснена - 14 финансови инструмента се сливат в един, обясни Флорентин Хопмайър, член на кабинета на зам.-председателя на ЕК Катайнен, която отговаря за икономическите и финансовите въпроси. Ще продължим да работим с групата на ЕИБ, но отваряме гаранции за други участници като националните банки за развитие, което значи, че ББР е потенциален партньор. 25% от гаранцията може да се предостави на други партньори, уточни тя. InvestEU стартира през 2021 г.

Хопмайър подчерта, че инвестициите ще стават само в сигурна инвестиционна среда. В България тя е сравнително ниска, въпреки че има подобрение. Препоръките на ЕК към страната ни са по-висока събираемост на данъци, по-голяма стабилност на банковия сектор, подобряване на секторите енергетика, транспорт, социална инфраструктура, социално включване в работата.

ВАС забрани подмяна на строителя на "Турски поток"

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 134

КНСБ иска да се оповестят имената на търговците на ток

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 134

Гърция ударно намалява данъци

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 134

НСИ отчете дефлация за юни

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 134

Иран е готов за диалог със САЩ

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 134

Ердоган: НАТО да се радва на С-400

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 134

ЕП гласува за Фон дер Лайен днес

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 134

Кратки новини

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 134

Регулаторни СЕМки

автор:Павлета Давидова

visibility 24

/ брой: 134

Защо "Фолксваген" предпочита Турция

автор:Евгени Гаврилов

visibility 20

/ брой: 134

Датата

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 134

Deus ex machina

автор:Владимир Георгиев

visibility 337

/ брой: 133

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ