15 Октомври 2019вторник17:17 ч.

Флорентин Хопмайър и Стоян Мавродиев по време на форума

Нова програма ще замести плана "Юнкер"

Очаква се инициативата да генерира 650 млрд. инвестиции в ЕС

/ брой: 115

автор:Дума

visibility 348

Българската банка за развитие (ББР) заяви намерението да представлява нашата страна в програмата InvestEU и гаранционния фонд към нея. Това е уникална възможност и за българския бизнес, тъй като фондът ще предоставя първокласна, с рейтинг три пъти "А" гаранция върху финансирането. Това заяви главният изпълнителен директор на банката Стоян Мавродиев по време на форум, с който ББР отпразнува и 20-годишнината си. 

Очакванията за тази програма са да генерира над 650 милиарда евро допълнителни инвестиции в целия ЕС. С участието си като прилагащи партньори в тази програма националните насърчителни банки могат да играят много важна роля, като финансират проекти в сектора на малките и средните предприятия, да помогнат за сближаване на икономиките на страните членки. Това означава възможност за поемане на по-висок от средния за системата риск и облекчени финансови условия по кредитите и по обезпеченията. InvestEU не изключва публичните инвестиции и затова ББР може да подпомогне усилията на правителството за преодоляване на предизвикателствата във физическата, мрежовата и социалната инфраструктура. Така например по примера на успешната инициатива за енергоспестяващи мерки в българските домове банката е готова да структурира и финансира програма за "социална инфраструктура" за изграждане на детски градини в страната. Могат да бъдат подкрепени и трансгранични проекти, което е важно за нашите партньори от държавите кандидат-членки на ЕС в региона, допълни още Мавродиев.

Програмата InvestEU е продължение на плана "Юнкер". Тя има нови приоритети - изменения на климата, кръгова икономика, дигитализация, изкуствен интелект. Ще се използват гаранции от европейския бюджет, ще има силна ориентация към пазара без квотна система. Бюджетът на програмата е 650 млрд. евро, като целта ще е повече частни средства. За бенефициентите процедурата ще е улеснена - 14 финансови инструмента се сливат в един, обясни Флорентин Хопмайър, член на кабинета на зам.-председателя на ЕК Катайнен, която отговаря за икономическите и финансовите въпроси. Ще продължим да работим с групата на ЕИБ, но отваряме гаранции за други участници като националните банки за развитие, което значи, че ББР е потенциален партньор. 25% от гаранцията може да се предостави на други партньори, уточни тя. InvestEU стартира през 2021 г.

Хопмайър подчерта, че инвестициите ще стават само в сигурна инвестиционна среда. В България тя е сравнително ниска, въпреки че има подобрение. Препоръките на ЕК към страната ни са по-висока събираемост на данъци, по-голяма стабилност на банковия сектор, подобряване на секторите енергетика, транспорт, социална инфраструктура, социално включване в работата.

София в топ 20 по най-бързо поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 197

С 3% поскъпна свинското през септември

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 197

Без подпомагане на животновъдите заради сушата

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 197

Отиде си голям приятел на България

автор:Велиана Христова

visibility 579

/ брой: 197

Мутрокрация

автор:Йонко Бонов

visibility 298

/ брой: 197

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 197

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ