19 Май 2021сряда05:50 ч.

Датски фермери протестираха с тракторите си в Копенхаген. Те изразиха солидарност с колегите си, пострадали от решението на правителството за избиването на норките

Норките предизвикаха политическа криза в Дания

Прибързаното им масово избиване удари отрасъл с 6000 работещи и годишни приходи от $800 млн

/ брой: 234

автор:Дума

visibility 717

Би Би Си

Месец след решението за избиване на повече от 15 млн. норки заради мутация на коронавирус, датското правителство все още е изправено пред последиците от противоречивото си решение, съобщи Би би си.

В страната настъпи политическа криза, откакто правителството призна, че избиването е наредено без правно основание, тъй като законът разрешава унищожаването само на животни във ферми с открити случаи на заразата или на близки до нея, но не и на всички норки . Противоречието вече коства поста на министъра на земеделието Могенс Йенсен, който подаде оставка на 18 ноември. Но опозицията призова за оставката и на премиерката Мете Фредериксен от Социалдемократическата партия.

Правителството й нареди избиването с аргумента, че мутация на коронавирус сред норки може да зарази хората и да застраши ефикасността на нова ваксина.

Тази мярка породи разделение на мненията в рамките на научната общност. Докато някои проявиха разбиране към правителството, други отбелязват, че е твърде рано да се определи дали мутацията представлява реален риск.

Дания е световен производител на кожи от норка и този ход опустоши тази индустрия. Ръководителят на асоциацията на производителите на норки Таге Педерсен, каза, че клането е равнозначно на унищожение за датските производители на кожи, а това е сектор, в който работят около 6000 души и произвеждат продукция за $800 млн годишно като изнесени кожи, констатира агенция ДРойтерсУ. "Това беше грешка, ужасна грешка", извини се Фредериксен пред парламента в началото на ноември, след като беше оповестено публично, че избиването на всички норки няма правно основание.

Правителството се опита да коригира това, като ускори преговорите за извънредно законодателство, за да даде правно покритие на мярката и да забрани отглеждането на норки до 2022 г., въпреки че критиките не спряха.

Критикува се обаче не само незаконността, с която е наредено евтаназирането, но и възможна небрежност относно начина, по който са били погребани умъртвените норки. От опозицията настояват правителството да ексхумира милиони норки, заровени в масови гробове. Искането идва, след като животните започнаха да изплуват отново поради азотните и фосфорните газове, които те отделят при своето разлагане. Новият министър на земеделието Расмус Прен заяви миналия петък, че подкрепя идеята за ексхумиране на норки и изгарянето им, но че това изисква одобрение от агенцията за опазване на околната среда.

Датският телевизионен канал TV2 събра изявления от правни специалисти, които твърдят, че датското правителство е извършило масовите погребения, без да направи оценка на въздействието върху околната среда.

Наскоро екоминистърката Леа Вермелин призна в парламента, че масовите погребения не са били най-добрият метод и кремацията би била за предпочитане. Тя обаче се оправда, че няма друг начин за спешно справяне с такъв брой мъртви животни.

При посещение на празна ферма за норки миналия четвъртък премиерката беше шокиран от ситуацията. "Имаме две поколения много квалифицирани фермери за норки, баща и син, на които за много кратко време работата и животът им бяха разбити и това беше тъжно за тях. Съжалявам. На мен също", каза тя, бършейки сълзите си.

Страната има около 1100 ферми и правителството продължава да договаря обезщетение за фермери с норки с останалите страни.

Междувременно мутацията, която провокира процеса, изглежда е под контрол. Миналата седмица датското правителство стигна до заключението, че тази потенциална заплаха е "вероятно изчезнала" заради липсата на нови случаи./ БГНЕС

Започва проверка на Търговския регистър

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 94

Марокански мигранти нахлуха в Испания

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 94

Москва даде обяснения за неприятелския списък

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 94

Израелската държава атакувана и от Ливан

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 94

Кратки новини

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 94

Гърди си с титла накичи

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 94

През златната арка

автор:Славчо Кънчев

visibility 106

/ брой: 94

Жертви на модерната война

visibility 145

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ