24 Август 2019събота09:47 ч.

Мемориалът в Лидице

Инициативата

Никога повече!

/ брой: 78

автор:Велиана Христова

visibility 891

Инициативата на ДУМА за изграждане в София на паметник на децата, невинни жертви през годините 1923-1944, навлезе в решителния си етап. Инициативният комитет внесе документите за паметника с идейния проект на скулптора проф. Иван Славов в инстанциите на Столичната община. Поставянето на паметника вече получи одобрение с подписа на проф., арх. Атанас Ковачев, ръководител на екипа, разработващ Подробния устройствен план на Борисовата градина, където в района на Братската могила предлагаме да бъде поставен паметникът. Мястото бе предложено като най-подходящо от покойния акад. Светлин Русев, член на Инициативния комитет. Одобрение за разглеждане в следващите инстанции бе получено и от главния архитект на София Здравко Здравков.     

Няма нищо по-страшно от това стотици деца да загубят живота си заради политическите бесове на възрастните. Подкрепиха ни досега хора от цяла България, от различни организации и етнически групи. До момента сме издирили имената и съдбите на около 200 деца, убити по нашите земи, и на около 3000 еврейчета, загинали при депортацията от Македония и Тракия, извършена от българската фашистка власт през 1943 г. Инициативата ни продължава за всички българи, без разлика на политическите им пристрастия, за които понятието Родина включва мечтата деца никога да не се изправят пред смъртта и никога над тях да не надвисва жестоката сянка на зверствата. "Никога повече!" ще пише и върху монумента в памет на невинните жертви на историята. 

За осъществяване на инициативата

БАНКОВА СМЕТКА

Банка ДСК

IBAN: BG49STSA93000025181669

BIC: STSABGSF

(Христо Георгиев, паметник на загиналите деца) 

В последния месец и половина инициативата подкрепиха: Катя Николова - 34 лв., Пенка Ценова - 110 лв., Петър Найденов - 8 лв.,  Боряна Петкова - 26 лв., Виргиния Иванова - 20 лв., Йорданка Георгиева - 18 лв., Галя Гецова - 15 лв., Невена Цветанова - 6 лв., основна партийна организация на БСП в с. Краводер Врачанско - 20 лв., Бойко Ничев - 100 лв., Кръстьо Трендафилов - 50 лв., Валентин Симов - 50 лв., Герго Чернев - 60 лв., Николай Иванов  - 100 лв., Иван Генов - 100 лв., Пенка Стоянова - 50 лв., Петър Генов - 50 лв., Валентин Недялков - 40 лв., ОПО на БСП "Младост", София - 100 лв., Западен регион София - 50 лв., Зорница Николова - 100 лв., Боряна Кирова - 100 лв., Клуб на учителите ветерани в Смолян - 150 лв., Районен съвет на БСП "Надежда" - 330 лв., УКРА АООД - 120 лв., Веселина Груева - 107 лв., Йорданка Стефанова - 86 лв.

Идеята за паметника в София е в унисон с инициативи, осъществени в последните години в няколко държави в Европа, които са малко познати у нас. Разказът за някои тях вероятно ще е интересен за поддръжниците на нашето начинание.

Мемориалът на децата в Лидице

(към Министерството на културата на Чешката република)

Тук винаги горят свещи и хората носят цветя и играчки в памет на невинните деца от чешкото село Лидице, убити от нацистите по време на войната. Лидице се намира недалеч от Прага, било е запалено и изравнено със земята от нацистите през нощта на 10 юни 1942 г. Всички мъже - 173-ма, са разстреляни в края на селото. Жените - 203, са пратени в концлагера Равенсбрюк в Германия, а 105 деца са депортирани в Полша "за превъзпитаване" в концлагера Хелмно, където 82 от тях са изгорени в газовите пещи.  

Престъплението, извършено срещу децата на Лидице, е потресло дълбоко скулпторката проф. Мария Ухитилова. През 1969 г. тя решава да създаде бронзова скулптура на децата на Лидице, която е и паметник на децата, жертви на войната. Две десетилетия й отнема създаването на 82 статуи на деца в размер по-голям от реалния. През това време десетки хиляди хора от цял свят са посетили ателието, където е създаден паметникът. Спонтанно е започнало събирането на средства за създаването на скулптурите, които още в онези години са поразявали всеки, който ги е видял.  

През март 1989 г. авторката завършва произведението си в гипс, но не получава ни стотинка от събраните средства. Отлива първите три скулптури от бронз със собствените си спестявания. Злата участ обаче отнася Ухитилова от този свят през същата 1989 г. От 1990 г. работата продължават нейният съпруг Иржи Гампл, дъщеря й Силвия Кланова, Анна Нешпорова от Лидице и организации в Прага и Пилзен, създадени за целта. През пролетта на 1995 г. на отредения за паметника терен е направен бетонов постамент, облицован с гранит, а след това върху него са поставени първите 30 фигури. В различно време след 1996 г. са поставени останалите скулптури. Последните 7 са открити през 2000 г. Днес от долината ни гледат 42 момичета и 40 момчета, убити през 1942 г. Така се сбъдват думите, казани от Ухитилова: "От името на света аз връщам на нацията 82 деца на тяхната родна земя, като поучителен символ на милионите убити деца в безсмислените войни на човечеството".

През 2010 г. беше открадната една от бронзовите статуи - на малко момиченце, високо около 1 м. Помним от медиите, че скандалът бе огромен, хората започнаха да събират средства за възстановяване и ново отливане на скулптурата, днес тя отново стои на мястото си. 

На 28 октомври 2013 г. президентът Милош Земан награди посмъртно скулпторката Мария Ухитилова с медал "За заслуги пред отечеството - т ст.", в областта на изкуството. На 17 януари 2014 г. Ухитилова, също посмъртно, стана почетен гражданин на с. Лидице. 

А на жп гарата в Прага някогашни деца, оцелели при Холокоста, са поставили мемориал в памет на своите загинали родители.

Мемориален комплекс на децата, жертви на фашизма, Беларус

Мемориалният комплекс "На децата - жертви на фашизма" в с. Красный Берег на Жлобинския район в Беларус е поставен на мястото, където в годините на войната е имало детски концентрационен лагер. В него немските агресори събирали насила деца от 8 до 14 г., за да служат като донори на кръв за хитлеровата армия. Според документите в концлагера от мъчения умират 1990 деца. Оживелите са пращани на работа в Германия. Това място често е наричано "Детският Хатин". Аналог на този мемориал няма никъде по света. 

Тържественото откриване на мемориала, обявен за паметник от национално значение, става на 8 юни 2007 г. Той е проектиран от творческата група на заслужилия архитект на Република Беларус, Леонид Левин. Бронзова скулптура на момиченце с вдигнати ръце открива входа към паметника. Комплексът изобразява класна стая, а център на композицията е "Площадът на Слънцето", от който алеите-лъчи пълзят по цялата ябълкова градина наоколо.

Мемориал на еврейските депортации, Франция

По време на Втората световна война от Франция са депортирани 76 000 евреи, от които 11 400 деца. Това се изяснява чак през 70-те години на миналия век чрез работата на Серж Кларсфелд - военен, историк, адвокат, който през 1978 г. публикува своята книга "Мемориал на еврейските депортации от Франция". Бащата на Серж е бил депортиран и убит в Аусшвиц. В книгата се публикуват за пръв път точните данни за депортираните от Франция евреи.  

През 1979 г. Серж и съпругата му Беата създават асоциацията "Синовете и дъщерите на депортираните от Франция евреи", която от 1981 г. организира пътувания до местата, където са избити френски евреи, включително до Аусшвиц. Двамата успяват да накарат властите във Франция трагедията на евреите да бъде включена в учебните програми за средното училище. На 1 януари 2014 г. съпрузите Кларсфелд са обявени за членове на Почетния легион на Франция. 

Мемориал на загиналите в Холокоста деца е изграден в полската столица Варшава. 

Пореден протест в Шишманци

автор:Дума

visibility 7

Честваме 142 години от Шипченската епопея

автор:Дума

visibility 32

Пожар край старото сметище на завод "Арсенал"

автор:Дума

visibility 969

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 162

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 513

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 292

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 348

/ брой: 162

Датата

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ