05 Юни 2025четвъртък10:00 ч.

Очакват ниски добиви от маслодайна роза

/ брой: 87

автор:Дума

visibility 5390

Заради априлските студове има измръзвания по розите, което ще доведе и до очаквани по-ниски добиви и по-слаба реколта през тази година. Освен това заради неблагоприятното време кампанията по прибирането на розовия цвят се забавя с около 2 седмици, твърди пред БНР Христо Николов от Дъбене, член на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България.
"Обикновено по това време на годината в южните райони около Пазарджик и Брацигово почват да берат. Сега обаче това се случва при единични стопанства. Ние в Карловско започвахме около 10-15 май, но тази година все още не сме. Началото на пролетта обещаваше добра кампания, но последвалите студове доведоха до унищожаване на реколтата. При мен ще има 50% загуби. Очаква се да има колеги, които изобщо няма да започнат кампания, защото при тях загубите ще са на 100%", каза Николов.
На прага на тазгодишната кампания дестилериите започват кампанията с 4 лв./кг за конвенционален и 5 лв./кг за биологичен цвят, каза още Христо Николов. По думите на розопроизводителя последните 2 години са били успешни за сектора - с добри цени и реколти. Пазарът на българското розово масло е стабилен, но с тежка конкуренция със страни като Турция, Азербайджан, Иран и др. с по-ниска себестойност.

Лагерът на Тръмп осъди ударите срещу Русия

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 99

Вилдерс напуска властта заради миграцията

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 99

"Грийнпийс" се подигра с с френския президент

автор:Дума

visibility 577

/ брой: 99

Накратко

автор:Дума

visibility 579

/ брой: 99

Това ли е Европа?

автор:Юри Михалков

visibility 615

/ брой: 99

Напук на политиците

visibility 608

/ брой: 99

Кога, къде, колко

автор:Дума

visibility 683

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ