22 Януари 2020сряда22:32 ч.

Експерти:

Независимият прокурор е симулация на съдебна реформа

Кабинетът спешно търси "надзирател" на Иван Гешев, който обаче ще се избира от него и подчинената му колегия във ВСС

/ брой: 236

автор:Дума

visibility 762

Симулация на съдебна реформа, "независимият" прокурор ще е зависим от главния - това са само част от коментарите на юристи и експерти след решението на кабинета с промяна в НПК да бъде създадено "независимо звено", което да може да разследва главния прокурор. В събота МС се събра на извънредно заседание с единствена точка, посветена на въвеждането на нов "независим върховен прокурор".

Има логика, но кой ще разследва този независим прокурор, попита преподавателят по право, бивш председател на парламента и екс служебен премиер проф. Огнян Герджиков. "Ситуацията е доста заплетена. На мен като юрист ми е интересно как точно този механизъм за контрол върху главния прокурор ще кореспондира с текста на Конституцията, който казва изрично, че главният прокурор осъществява методическо ръководство и контрол върху цялата система на прокуратурата. Преди да се задвижи този механизъм, би било удачно Конституционният съд да се произнесе с тълкувателно решение, както е ставало по други въпроси. Иначе тази фигура ще създаде до голяма степен несигурност във взаимоотношението главен прокурор и прокурор с правомощия да разследва главния прокурор", предупреди директорът на "Прозрачност без граници" Калин Славов.

Бившият омбудсман Мая Манолова определи решението на МС като "съшита с бели конци заблуда, в която Бойко Борисов опитва да вкара и българското общество, и експертите, и международните институции". Според нея предложенията на Борисов са безполезни и симулират съдебна реформа, която той знае, че може да постигне единствено с промени в конституцията. Такива обаче Борисов съзнателно не предприема, защото предлага фигура, непредвидена в конституцията, на т.нар. независим прокурор, който щял да разследва началника си главния прокурор, смята тя. "За всеки юрист в държавата е ясно, че според Конституцията няма "независим" прокурор - пише го в чл. 126 от основния закон. Затова и Венецианската комисия посочва, че независимо разследване може да се осъществява от независима фигура извън системата на прокуратурата", коментира в социалните мрежи Манолова. 

Кабинетът предлага независимият прокурор да се избира с мнозинство от 2/3 от гласовете на прокурорската колегия във ВСС за 7-годишен мандат. Реално обаче "независимият" обвинител, който ще разследва главния прокурор и ще го праща на съд, ще бъде избиран от подчинени на главния бивши и бъдещи прокурори от ВСС. Новата длъжност ще е "прокурор, завеждащ отдел "Инспекторат" във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Шефът на отдел "Инспекторат" или друг прокурор, определен от него, ще могат да възлагат отделни действия по разследването на прокурори или следователи от Националната следствена служба. Той няма да може да обвинява шефовете на ВКС и ВАС, както настояваше Данаил Кирилов. Българските власти са били призовани да се откажат от това намерение, защото е от полза за съдийската независимост и не съответства на европейските директиви и българската Конституция. Новият прокурор ще представя отчет веднъж годишно в НС, а на всеки 3 месеца ще бъде изслушван от ресорните парламентарни комисии.

Парламентът пак промени правилата за търговия с горива

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 15

Сърбия иска да ни помага с техника и заварчици за "Турски поток"

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 15

Пакетът "Мобилност" все по-близо до влизане в сила

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 15

Искат подпомагане за тютюна и след 2021 г.

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 15

Дефицит на демокрация по света

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 15

Русия с кабинет на приемствеността

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 15

Гърция избра жена за президент

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 15

Републиканците бранят Тръмп

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 15

Доблестта се наказва със смърт!

автор:Христо Георгиев

visibility 107

/ брой: 15

"Тъпан бие, хоро се вие"

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 15

Окончателното решение на руския въпрос

автор:Георги Георгиев

visibility 112

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ