07 Март 2021неделя13:30 ч.

Невъзможният мързел

/ брой: 163

автор:Альона Нейкова

visibility 1401

Озадачаващ и примамлив на пръв поглед експеримент са замислили в университета на Хамбург, обявявйки, че търсят желаещи да лентяйстват срещу 1600 евро. Със сигурност на много места по света и у нас ще се намерят хора, които мързелуват или кръшкат от работа дори за по-големи възнаграждения. Но в случая се създава усещането, че в Германия са решили насред коронакризата да подкрепят младите, изразили готовност да не си мръднат пръста "в името на науката". Явно някои изследователи не са чували за шуробаджанащина и, вместо да уредят децата си с лесни пари, ще наблюдават върху случайни студенти влиянието на безусловния базов доход и поведението на съвременното поколение. Тоест, ще се похарчат бая средства, за да се проучи дали активното бездействие може да е продуктивно.

Инициаторите на тази идея или имат излишни средства за раздаване, или скоро не са се замисляли за света, в който живеем. Защото почти всички елементарни удобства от бита ни са плод на креативността на хора, които някога ги е "домързяло". Огледайте се само - и печката, и пералнята, и миксерът, и колата, и памперсите дори са създадени с цел да се улесни всекидневието на човека. А и прогресът не е процес, чийто финал е предвидим, особено имайки предвид, че мечтите на леността са безгранични.

Българинът неслучайно се уповава на пословичния извод: накарай мързеливия на работа, да те научи на акъл (разбирай - да стигне до откритие, изобретение).

Специалисти твърдят, че да не правиш нищо хич не е лесно. Наистина: всичко в живота ни е свързано с извършване на определени движения. И лежането на дивана, и простото зяпане в тавана вече са вид действия, макар и изискващи уж минимални усилия, но също доста изморителни, особено когато са продължителни. Като капак на всичко трудностите се допълват и обясняват с най-неприятния факт: като се отдадеш на мързелуване, не можеш да спреш, за да си починеш...

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 1555

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ