28 Юли 2021сряда22:18 ч.

Палитра

Непоказвани рисунки на Лика Янко

Колекция на Владимир Илиев и Александър Тошев може да се разгледа в "Квадрат 500"

/ брой: 230

автор:Надежда Ушева

visibility 1908

Уникалното присъствие на Лика Янко (1928-2001) на българската художествена сцена е белязано от една от малкото й публични изложби, цензурирана и затворена през 1967 г. Причината е в няколко "неотговарящи на изискванията" творби. Но тази травма не пречи на авторката и през следващите години упорито да изгражда своя собствен свят от образи и форми, по детски непосредствени и библейски мъдри. Лика Янко е по-известна като живописец, преодоляващ конвенционалните представи за изразните средства чрез колажиране на различни "случайни" материали, чрез преплитане на абстрактното и фигуративното, чрез изграждане на формите почти само от един цвят - белия.

Рисунките на Лика Янко са по-малко известни,  а запознаването с тях най-добре разкрива интензивния практически постоянен процес на "осмисляне" на света с щрих и линия. За да представи тази страна в творчеството на художничката, Националната галерия отново сътрудничи с куратора Иво Милев, режисирал от колекцията на Владимир Илиев и Александър Тошев иновационна експозиция от непоказвани досега рисунки на авторката с въвличане на мултимедийни технологии и специализирано осветление. Създадени в периода от началото на 70-те до средата на 90-те г. на ХХ век, тези листове представляват съществен елемент от творческия процес и биографията на Янко. Чрез тях може да се проследи развиващият се в платната й от това време линеарен стил, който е ясно разпознаваем и неповторим. Акценти в експозицията, която продължава до 9 февруари в "Квадрат 500", зала 6, са няколко платна от дарението на художничката за Националната галерия малко преди смъртта й през 2001 г.

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 96

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 95

/ брой: 144

Куба разчита на собствени ваксини

visibility 98

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ