09 Август 2020неделя21:00 ч.

Анастас Стайков (1905-1988), "Огнище", 1940

Непоказвана колекция представя галерия "Лоранъ"

/ брой: 133

автор:Дума

visibility 363

В новата си изложба "Непоказвана колекция" галерия "Лоранъ" (ул. "Оборище" 16) прави достъпни за ценители последните си постъпления. В нея има стойности, разноликост, дисонанси и хармонии. В работата ни отново съществено значение заема качеството на произведенията, посочва Лаврен Петров. 

В експозицията, която може да се разгледа до 30 юли, като акценти присъстват имената на Никола Маринов, Анастас Стайков, Александър Мутафов и др. Прецизна естетика долавяме в работата "Жени" на Никола Маринов. Свикнали да го виждаме като акварелист, тук той постига същия завоалиран, със загатнати форми изказ в маслената живопис. Прилага този ефект и добавя специфична небрежна експресия.

В интериорния мотив на Анастас Стайков огнището се превръща в символ на достолепие и сила на духа, с помощта на композиционни и живописни средства. За да постигне този резултат, авторът комбинира мащаб, сложен цвят, напластяване и богати отблясъци. Александър Мутафов е предпочел необичаен кадър, за да предаде морска драма. Докато ни я описва, той избира действие в края на кадъра и експресивен, с множество светли и тъмни мазки, език. 

Смислова свързваща линия в изложбата няма, но можем съвсем импровизирано да открием тематични зависимости, допълва галеристът Лаврен Петров. В такава връзка са картините на Мутафов, Милен Сакъзов, Димо Николов и Янис Хрисопулос, които по свой специфичен начин разказват за морето и неговите състояния, за рибарите и рибарските селища. С това ще свържем и работата на Атанас Яранов. Експресивна черно-бяла композиция, в която орел разтерзава риба. 

Интензивен цвят и плътност има в композицията на Невена Ганчева. Грозната деформация е оставила усещане за обреченост в семейния конфликт "Раздяла". 

В пейзажния жанр са съсредоточени творбите на Борис Денев, Константин Щъркелов, Йордан Гешев, Слави Генев, Иван Христов и Георги Рубев. 

Екатерина Захариева си урежда пост в ЕС?

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 151

Бедствено положение в хасковски общини заради пожар

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 151

Над 250 жалби са получени в парламента

автор:Аида Паникян

visibility 52

/ брой: 151

Протестно автошествие задръсти пътя към Калотина

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 151

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 151

Димитър Зоров: Сирене под 12 лева е със сухо мляко

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 151

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 49

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 43

/ брой: 151

Учителят от Джулюница

автор:Лозан Такев

visibility 43

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ