НЕДОВОЛЕН
/ брой: 20
Петър СОФРОНИЕВ
Доко и Гочо заеха място в кварталното капанче с вид на хора, които имат какво да споделят.
- Е, Доко, минават януарските празници, февруарските ще дойдат, ядат хората, повече пият, ама нямат отношение правилно към пиенето! – кахърно започна Гочо. - И не знаят, че то си е изкуство. Казвам го като най-голям специалист по твърд алкохол – като производство и като консумация умерена... Ама като давам съвети – никой не слуша!
- От завист ли, от простотия ли? - попита Доко.
- От простотия огромна!- вдъхнови се Гочо .- Ето, преди години обяснявам на тъста, че най-хубавата гроздова ракия става от праз, патладжан и мааааалко кори от тикви. Плюс монголски спирт, разбира се. А оня вика – не, не може да бъде. Абе аз го произвеждам от десет години този еликсир, той вика – не може!
- Даже и аз съм пил от това твое производство - отбеляза Доко. - Само с пет дни болнични след това се отървах – нищо работа! Починах си.
Този човек, тъстът ти, не е чувал за иновации, затова!
- После, като се ожених повторно, удар от тъщата получих! – взе да напира с примерите Гочо. - Абе в двора й на село имаше пет разкошни сливи. Викам й – не ги пипай, като узреят, имам нещо предвид... Тя да вземе да обере този златен плод и да го направи на компот!
- Ето как стават инфарктите, Гочо! - авторитетно отбеляза Доко. - И лекари ще ти го кажат.
- Та отивам аз да одрусам сливите и да ги поведа към казана, ама онази ме посреща със сто буркана компот...
- Направо ти се е подиграла! Нанесла ти е кръвна обида!!! На теб, специалиста! - възнегодува този път Доко.
- После един авер ме огорчи жестоко. Сядаме веднъж в едно капанче, та да ударим по ракия за разтоварване.
- И на петата разтоварихте ли се едно хубаво? - полюбопитства Доко.
- Никаква пета! – отсече Гочо. - Вика ми аверът – хайде сега и по едно вино да му ударим. Отново простотия! Казвам му аз и научно се обосновавам – след една ракия една мастика по-подхожда, защото действа укрепващо на стомаха и положително на мозъка! А оня вика – не, аз трябва да се прибера жив у дома... Половин час лекция научна му изнесох: след ракията и мастиката, обяснявам, можем като заключение и по бира да му ударим, за да се разбере, че сме изискани и претенциозни пиячи. А оня избяга, като чу и за бирата.
- Липсата на разбиране от оня по посока на научния подход ти е провалила хубавата идея! - обобщи Доко почти научно. – А сега, понеже е твой ред да черпиш, аз пък ще споделя моите разбирания за пиенето, защото и аз съм авторитет в тази област. Поръчваш по две ракии, ама и няколко кюфтета, защото пиенето без мезе води до непредвидимости, сексуалности и разврати...
Гочо помръкна и все така кахърен извика сервитьора...