15 Октомври 2019вторник18:06 ч.

Недостигът на витамин К намалява движението на възрастните

Броколи, зеле и спанак помагат против обездвижването

/ брой: 152

автор:Аида Паникян

visibility 488

Ниските нива на витамин К са обвързани с повишен риск от ограничаване на двигателната активност на възрастните хора. Това са установили учени от университета Тафтс (Tufts) в Бостън. Според тях възрастни хора с ниски нива на витамин К имат почти 1,5 пъти по-голяма вероятност да се обездвижат и почти 2 пъти по-вероятно е да развият увреждане на двигателния апарат в сравнение с тези, които имат достатъчно от витамина, независимо от пола.

Изследователите твърдят, че това е първото подобно проучване, което разглежда връзката между биомаркерите на статуса на витамин К и началото на ограничението на мобилността и увреждането при възрастни. Работата им се основава на предишни проучвания, които показват, че ниските нива на витамин К са свързани с по-бавна  походка и по-висок риск от остеоартрит.

"Поради нарастващия брой на възрастното население за нас е важно да разберем разнообразието от рискови фактори за увреждане на мобилността", казва Кайла Шиа, водещ автор на проучването и специалист по хранене в лаборатория в изследователския център за човешко хранене на Jean Mayer USDA. По думите й ниските нива на витамин К се свързват с появата на хронични заболявания, които водят до инвалидност.

Новото проучване изследва два биомаркера: циркулиращи нива на витамин К (филохинон) и функционална мярка на витамин К (плазмен ucMGP). Нивата на биомаркерите може да бъдат повлияни от допълнителни фактори, смятат учените.

Проучването използва данни от 635 мъже и 688 жени на възраст 70-79 г., проследявани в продължение на 10 години чрез посещаване през 6 месеца на клиниката и телефонни интервюта.

Най-добрите хранителни източници на витамин К включват листни зеленчуци като спанак, къдраво зеле, броколи, мляко и млечни продукти. За човек на средна възраст една купа суров спанак осигурява 145 микрограма (mcg) витамин К1, което е 181 процента от необходимата дневна стойност. Една купа сурово зеле осигурява 113 mcg (141%), а половин купа нарязани варени броколи осигуряват 110 mcg (138%). 

София в топ 20 по най-бързо поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 197

С 3% поскъпна свинското през септември

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 197

Без подпомагане на животновъдите заради сушата

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 197

Отиде си голям приятел на България

автор:Велиана Христова

visibility 579

/ брой: 197

Мутрокрация

автор:Йонко Бонов

visibility 298

/ брой: 197

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 197

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ