16 Май 2021неделя16:25 ч.

Здраве

Недоносените деца

По света 1 на 10 бебета се ражда преждевременно

/ брой: 269

автор:Аида Паникян

visibility 1700

"Бебето ви е недоносено! Първите 48 часа са критични. На този етап не можем да дадем прогноза". Обикновено това са първите думи, които чува майката, след като бебето й се роди преждевременно. Всяко 10-о бебе е възможно да бъде недоносено и тогава въпросите, тревогите за здравето и живота му са не само на майката и бащата. Те ангажират съзнанието и на бабите и дядовците, и на приятелите и близките на семейството. Въпросите са хиляди: "Изплака ли? Диша ли? Какво да очаквам? Ще живее ли? Какво означават всички тези сложни термини, с които описват състоянието на бебето ни?..."
От фондацията "Нашите недоносени деца" са разработили наръчник за родителите и близките на преждевременно родените бебета.
Нормалната продължителност на бременността е около 40 седмици. Едва тогава новороденото е напълно готово за живот извън утробата. Понякога обаче бебето се ражда по-рано от очакваното. Сред

най-честите причини

за преждевременно раждане са вагинални инфекции - хламидии, трихомоназа, микоплазма, токсоплазмоза, бактериална вагиноза и т.н. Нормално матката е стерилна, но всеки възпалителен процес прави стените й непълноценни. Друга причина за преждевременно раждане може да са вирусни инфекции - рубеола, цитомегаловирус, херпес, грип, аденовирусна инфекция. Причина може да е и нетипично закрепване на плацентата - т.нар. плацента превия. Многоплодните бременности също крият риск от преждевременно раждане. Раждането на недоносено бебе може да се случи при 75% от жените, които стават майки за първи път, и при 45% от раждалите жени. При млади жени на 14-18 г. или при пациентки над 35 г. бременността се смята за рискова. Хронични заболявания като хипертония, сърдечносъдови заболявания, анемия, заболявания на белите дробове или черния дроб и т.н. също може да са причина за раждане преди определеното време. За това може да са причина и удар, травма, прекалено физическо натоварване.
Благодарение на напредъка в медицината преждевременно родените деца могат да бъдат спасени и да се развиват като здрави деца. Родителите рядко са готови за шока и стреса, който изпитват при раждането на недоносеното дете и продължителното му лечение в неонатологично интензивно отделение.
Преждевременно родените деца се срещат с твърде много

предизвикателства

още в първите минути на своя живот. Причината е незрялостта на всички органи и системи, което води до неспособността на бебето да се адаптира само към живот извън утробата.
Най-голямото предизвикателство за лекарите е лечението на новородени с тегло при раждането под 1500 г и особено под 1000 г.
Недоносените деца трябва да преодолеят трудности, свързани с дишането, поддържането на телесна температура, храненето, честите инфекции и др. Тук идва ролята на медицинския екип на отделението по неонатология. Преди всяко раждане на недоносено дете се извършва подготовка за неговото "посрещане" Ц топъл кувьоз, кислород или апарат за обдишване, монитор за отчитане на кислородната сатурация и сърдечната честота и др.

Ранни усложнения

настъпват скоро след раждането и е възможно те да са пневмоторакс (колабиране на белия дроб поради навлизане на въздух в плеврата), пневмония, анемия, мозъчни кръвоизливи, тежко протичащи инфекции и др. Тези състояния на бебето изискват допълнително лечение, удължават престоя му в отделението, повишават риска от късни увреждания.
Тежкият преход от "водния" живот в майчината утроба към "кислородния" е изпитание, изискващо незабавна адаптация. От всички органи, които трябва да се адаптират към извънутробния живот, белият дроб е този, при който встъпването във функция е най-впечатляващо. Недостатъчна синтеза на веществото сърфактант Ц хиалинно-мембранна болест, нараства след 24 гестационна седмица. Затова прекалено рано родените бебета страдат от липсата му, а това води до развитие на дихателна недостатъчност в първите часове и дни след раждането. Изкуственият синтез на сърфактант и лечението с него се смятат за революция в неонатологията.
Преждевременно родените бебета често показват модел на дишане, в който се наблюдават кратки паузи. Някои медикаменти могат да бъдат използвани за стабилизиране на дишането на бебето.
Бебета, които са били дълго време на командно дишане, може да развият хронично белодробно заболяване (познато още като бронхопулмонална дисплазия или БПД).
Други проблеми, с които се сблъскват недоносените бебета, са свързани с неспособността сами да поддържат телесната си температура, незрялост и лесна ранимост на мозъчните структури, незавършено развитие на ретината, незрялост на имунната система. Усложнения при преждевременно родени деца се наблюдават по-често при родените преди 32-34 г.с. (тегло под 1500 г).
Българските неонатолози изказват задоволството си от въвеждането на новия слухов скрининг.снимка Благовеста Цветкова


В Сливенско мъничетата са доста повече

Един от регионите, в които недоносените бебета са повече от средностатистическия брой, е Сливен, съобщи д-р Таня Праматарова, началник на отделението по неонатология в сливенската болница "Д-р Иван Селимински". По думите й от около 1500 родени бебета, 200 са недоносени.
Българските неонатолози са единодушни, че у нас има апаратура, но тя е силно амортизирана, а и липсват достатъчно и съвременни транспортни инкубатори.

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 1001

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 687

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 529

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 641

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 537

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 693

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ