04 Април 2020събота15:05 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Не казват и гък

/ брой: 58

автор:Мая Йовановска

visibility 303

Обявените от властта мерки за справяне с икономическите и социални последици от COVID-19 бяха посрещнати, меко казано, скептично и от бизнеса, и от опозицията. Това очевидно не е самоцелно, защото едва ли някой може да бъде обвинен, че е против работеща програма за справяне със стопанските последствия от заразата. Работодателите дори обявиха някои от мерките за прокризисни.

Недопустимо е в подобна ситуация да не се казват нещата докрай, а и елементарният пиар няма да свърши работа никому. Във вторник, когато обяви тези мерки, премиерът Борисов заяви, че като цяло за тяхното изпълнение държавата "ще мобилизира" общо 4,5 млрд. лв. Сиреч държавата няма да даде тази сума.

Въпросната мобилизация влючва няколко мерки, но никак не е сигурно, че от тях ще произтекат релни резултати, както и дали наистина ще бъде съсредоточен подобен финасов ресурс. 

По въпроса с т.нар. подкрепа 60/40 стана ясно, че повечето работодатели и работници ще предпочетат варианта със съкращаване. Щото така ще загубят по-малко. Толкоз за този 1 милиард.

Отделянето на 500 млн. лв. като гаранция за кредити на бизнеса чрез ББР според финансовия министър Горанов ще генерира заеми за около 2,5 млрд. лв. Въпросът е при кого ще отидат тези средства? Управляващите многократно са заявявали, че приоритетно банката дава пари в подкрепа на малкия и средния бизнес. Но практиката показа друго.

Освен това властта "благородно" предлага на най-закъсалите хора, ако искат, да вземат безлихвени кредити до 1500 лв. от търговски банки. Каква обаче е гаранцията, че кредитът ще остане безлихвен, ако потребителят не си е плащал вноските до момента, в който извънредното положение приключи? 

Борисов има впечатляващ размах, когато харчи. Милиарди за самолети, магистрали... В много страни държавата отпуска безвъзмездна помощ за всеки. У нас властта дори я е страх да коментира тази тема. Не казват и гък!

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 457

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 64

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 888

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 668

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 408

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 294

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ