"Активни потребители":
Най-много захари има в хляба за диабетици
Изследване на организацията установило в някои видове хляб остатъчна пепел, дължаща се на прекаляване със солта и дори утайка от кафе
/ брой: 5
Най-високо съдържание на захари има в хляба с наименование "за диабетици". Това показват резултатите от тестове на асоциация "Активни потребители", проведени в лабораторията на SGS във Варна, включващи 12 марки диетичен хляб, съобщиха от асоциацията. Мит е, че тъмните хлябове спомагат да отслабнете поради съдържание на по-малко калории. Важният показател за диетичното хранене е съдържанието на влакнини (фибри), съобщават от организацията. От изследването става ясно още, че калоричната стойност, съдържанието на фибри, сол и захари, обявени на опаковките на популярни марки диетични хлябове, не съответстват на реалното съдържание на продуктите. Обявените енергийни стойности на етикетите на хлябовете на всички изследвани марки са по-ниски от реално установените. По принцип е важно за потребителите да знаят, че разликата в общата енергийна стойност при белите и тъмните хлябове не е голяма.
Тестовете на SGS показват и занижено съдържание на фибри при въпросните хлябове не само в сравнение с обявеното на етикета, но и спрямо европейските практики. Според резултатите в изследваните хлябове средното количество фибри е 1.02 грама фибри на 100 грама. За сравнение, средното съдържание при проведен подобен тест в Холандия е 5,1 грама фибри на 100 грама или близо 5 пъти по-високо. Дори българският хляб с най-високо съдържание на фибри в теста, който е с пшеничен зародиш, съдържа 3,18% фибри, което е доста по-малко от обявеното на етикета. Високото съдържание на остатъчна пепел в продуктите в теста може да се обясни с влагането на много сол и други добавки, например утайка от кафе, които обикновено имат за цел да подобрят естетическия вид на хляба. Най-високо съдържание на захари в теста е установено в хляба с наименование "за диабетици", показва изследването.
Голяма част от производителите изписват върху етикетите си, че фирмите им са сертифицирани по ISO - напр. 9001:2000. Важно е да подчертаем, че това не е сертификация за качество на продуктите, а на производствения процес и вътрешнофирмената организация. Поставянето на такива надписи върху етикетите не е разрешено дори от самия стандарт, защото създава подвеждащо впечатление у потребителите, казват още от асоциацията.