19 Май 2021сряда05:44 ч.

Снимки ЮЛИАН СТАЙКОВ

На фокус

Натура 2000 - ненаядоха се

Алчността увреди българската природа и доведе до нарушаване на две европейски екодирективи

/ брой: 76

автор:Велиана Христова

visibility 1000

Нашият читател Юлиан Стайков ни изпрати снимки от защитената местност Блатата в с. Долни Богров край София, които едва ли ще учудят някого. Мръсотия, спонтанни сметища, изкъртени паважи и какви ли не още гадости задръстват терена от близо 15 хектара, обявен през 1993 г. за защитена местност. Тя е част от територията на защитената зона от Натура 2000 по директивата за защитени местообитания на редки видове птици Долни Богров-Казичене. Сред забраните за дейности в защитената зона е и задръстването с отпадъци. И какво от това? Контрол очевидно няма никакъв. Ако, не дай Боже, се излеят поройни дъждове, целият поток от дрипи, бутилки и измет от бунищата ще се смъкне в езерото и ще ни поднесе поредната картина ала плаващите сметища по Струма.

Това е само още едно доказателство за състоянието у нас на зоните по екологичната мрежа Натура 2000. Проблемът не е само в това, че мърсим прекрасната българска природа и след всеки пикник оставяме след себе си смрад и купища боклуци. Проблемът е, че много обичаме да се пишем европейци, а сме местни селяндури в най-лошия смисъл на думата.

Но като член на ЕС България е поела задължения за изграждане и управление на обектите от Натура 2000. В европейската екомрежа влизат 26 000 защитени зони, които заемат една пета от сухоземната територия на ЕС. Два са основните документи в Евросъюза, които регулират задълженията на страните по опазването на природата - Директивата за птиците (опазване на около 500 вида диви птици) и Директивата за местообитанията (опазване на местообитанията на застрашени видове растения и животни). Конкретно в случая с местността Блатата става дума за район от международно значение за гнездящите тук световно застрашени видове птици - ливаден дърдавец, белоока потапница, малък корморан, белошипа ветрушка, водно шаварче. Това ще прочетете в справочниците. При езерото Долни Богров се намира единствената колония на нощна чапла в Софийското поле. Комплексът от ливади и влажни зони е важно местообитание за 22 защитени вида. Районът осигурява подходящи местообитания за още 11 вида птици от значение за Европейския съюз, вписани в приложение I на Директивата на ЕС за птиците.

За досегашните управляващи, отдавна вманиачени в изборите, опазването на природата и Натура 2000 бяха, естествено, последна грижа. Проблемът е, че тази година държавата трябва да предприеме три ключови дейности за укрепване на екомрежата - да приеме заповедите за обявяване на повече от 80% от защитените зони за страната, Националната приоритетна рамка за действие за периода 2021-2027 г. и Доклада за целите за Натура 2000. А през януари тази година заради разнородна и липсваща информация Европейската комисия започна преглед на докладите за мониторинга над местообитанията, включени в Натура 2000, подадени от страните членки в периода 2014-2019 г. Според комисията качеството на докладите е "доста разнородно", а за България се посочва, че липсващата или неясна информация е между 10-25%. Не че само у нас е така, но безхаберието на нашата власт досега е без прецедент в общността. Ако се чуваше в последните години за Натура 2000, то бе предимно около скандали и опити да бъдат отхапани парчета от защитените зони. 

Неотдавна няколко екоорганизации у нас огласиха тревожни факти за пропуснатите срокове и задължения по двете директиви, отнасящи се за Натура 2000, които може да доведат до осъдителни присъди в Европейския съд и до пропуснати възможности в полагащите се за страната ни фондове през следващия програмен период. Специално Рамката за приоритетни дейности за 2021-2027 г. трябва да се доработва, тя не предвижда мерки за преодоляване на забавянето в обявяването на защитените зони, както и консервационни мерки конкретно за местностите. Обявените от МОСВ за обществено обсъждане през 2019 и 2020 г. проектозаповеди за обявяване на защитени зони показаха неадекватност да се определят целите и бяха посрещнати с остри критики от екоексперти и от академичните среди. Не е изпълнено задължението и за полеви проучвания на състоянието на зоните, за анализ и извеждането на приоритети за справяне с проблемите. Де факто се укрива извършваното с години увреждане на природната среда в България. А като няма адекватен мониторинг, няма как да има и адекватни мерки. Според коментарите специално за местата около автомагистрала "Струма" и защитената зона "Кресна" най-вероятно ще се стигне до осъдителна присъда и загуба на средства за следващия програмен период. Правителството трябваше до април т.г. да обяви защитените зони по начин, адекватен на европейските директиви. Не би. 

Нещо повече - помним скандала през 2019 г., когато министърът на МОСВ Нено Димов предложи промени в Закона на биологичното разнообразие, които означаваха намаляване и обезсилване на мрежата Натура 2000, създаваха трудности при управлението на защитените зони и оставяха в ръцете на министъра еднолично да решава бъдещето на конкретните защитени територии. А миналата година лидерът на НФСБ Валери Симеонов предложи със законови промени да се ограничи обхватът на Натура 2000. Щенията, породени от апетити към атрактивни за строителство територии, не се осъществиха, но времето за сериозни решения бе пропиляно.

Вижте обаче с какво занимаваха обществото в последно време - с поредните скандали. Дори няма да акцентирам върху отдаването на концесия на плажната ивица по морето, която е изключителна държавна собственост. От там идват неща като например станалата емблематична четириетажна "подпорна стена" в местността Алепу или бутането на дюните на плаж "Смокиня" край Созопол заради преместваеми обекти, които според РИОСВ не били дюни, макар че действията не са съгласувани с инспекцията. Набезите на властта към защитените местности продължиха буквално до последното заседание на правителството на Борисов преди подаването на оставка - кабинетът откри процедура  за възлагането на концесия за 15 години на част от плаж "Велека" в Синеморец, парче от защитената зона при устието на реката. При това - срещу минимално концесионно възнаграждение от 12,2 хил. лв. без ДДС. Доста преди това съдът разреши на предприемач да строи там, понеже... строителното разрешение било издадено преди "Странджа" да бъде обявена за природен парк! "Ненаядоха се!", би изригнало многохилядното множество от протестиращи от миналата година насам. 

Натура 2000 е поредната бомба със закъснител, подложена не просто под новата власт, която и да тя, но и под самата България. 

Започва проверка на Търговския регистър

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 94

Марокански мигранти нахлуха в Испания

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 94

Москва даде обяснения за неприятелския списък

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 94

Израелската държава атакувана и от Ливан

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 94

Кратки новини

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 94

Гърди си с титла накичи

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 94

През златната арка

автор:Славчо Кънчев

visibility 106

/ брой: 94

Жертви на модерната война

visibility 145

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ