21 Март 2019четвъртък20:26 ч.

Снимка НАТФИЗ

Сцена

НАТФИЗ завършва юбилейната година с концерт в Народния театър

По случай 70-годишнината на академията всички билети за спектаклите през декември са от 6 и 4 лв.

/ брой: 243

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 453

През последния месец от юбилейната за академията година, като реверанс към зрителите, Театър НАТФИЗ пуска билети от 6 и 4 лв. Националната академия за театрално и филмово изкуство навърши на 28 януари т.г. 70 години академична история и 70 години принос в развитието на българската култура и образование. Академията посвети на юбилея си цялата календарна година с множество научни и публични събития, припомня Десислава Димитрова, гл. експерт ВО.

В рамките на отминаващата 2018 г. студентите и преподавателите донесоха десетки международни театрални и филмови награди от петте континента. По покана на академията България за първи път посетиха Мартин Браун, Роналд Рудол, Сандра Сисел и още много. Хайнрих Гьобелс и Горан Стефановски бяха удостоени с почетната степен Доктор хонорис кауза на НАТФИЗ.

Реализирани бяха международни проекти по програма "Еразъм+", а също междукултурни проекти с "Фотофабрика", "София филм фест", Нощ на театрите, "Ранно пиле", "Арлекин" и много други. Катедрите "Сценична реч", "Сценично движение" и "Театрознание" организираха конференции, една от които международна.

На учебните сцени бяха създадени 21 нови спектакъла, част от които студентите представиха на вход свободен по време на 36-часовия театрален и киномаратон, а други ще покажат в изданието през 2019-а.

Не на последно място, в рамките на отминаващата година, НАТФИЗ успя да инициира в публичното пространство експертни разговори за новите стандарти в българското образование, за професионалната квалификация през целия живот при възрастните и за мястото на образованието по изкуства, като превенция срещу ранното отпадане на проблемните групи деца от образователната система.

Изпълнената със събития година ще завърши с юбилейна научна конференция днес, 14 декември. Празничният концерт, посветен на 70-годишнината, е подготвен от екип в състав проф. д-р Светослав Овчаров, проф. Пламен Марков и доц. д-р Мира Каланова, и ще се състои в Народния театър "Иван Вазов" на 17 декември. Излизат и пет премиери, последната от които е на 20 декември.

"Топлофикация София" пак трупа дългове

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 56

"Булгаргаз" ще купува газ извън Русия

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 56

Съдбата на пакета "Макрон" остава неясна

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 56

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 56

ЕНП замрази членството на ФИДЕС

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 56

Създават газопровод в Източното Средиземноморие

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 56

Париж хвърля армията срещу "жилетките"

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 29

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 25

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 21

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 21

/ брой: 56