02 Март 2021вторник23:24 ч.

Лов и риболов

Нащрек за глигани с надпис "Борчо"

Окото му е точно и лафът му е сладък

/ брой: 206

автор:Дума

visibility 6

Борчо ме направи ловец. За добро или за лошо. Засега си мисля, че е за добро. Прав е Дончо Цончев, когато казва, че в ловния стаж на всеки авджия има два етапа: първият, когато се учи, и вторият, когато учи. От моето ловно "аз" голяма част е на Борчо.
За приятеля ми Боримир Цветанов ловът е всичко. Сега е на 62, а е бил едва 8-годишен, когато баща му го качва на мотора и в студ, и в пек - хайде по свищовското поле на лов.
"На един лов пред баща ми изскочи огромен елен - спомня си Борчо. - Той коленичи с единия крак, прикладва и го взе на мушка. Няколкото души, които го наблюдавахме отдалеч, се зачудихме, защото той беше голям моралист и не даваше да се стреля по елени. Еленът отмина. След гонката го питам: "Защо не стреля? Пушката ли ти засече?" А той, доволен, ме контрира: "Как така ще стрелям?" "Добре де, а защо коленичи, щом нямаше намерение да стреляш?", продължих да човъркам. И баща ми ме срази: "Та това е елен, как няма да коленича".
През близо 2000-те ловно-рибарски излети, които имам, срещнах най-различни хора от всички краища на малката ни страна. Имаше стрелци, които не могат да кажат две смислени изречения, видни теоретици, познаващи лова само от книгите, които бъркат следата на белката с глиганската, сладкодумци, които никой никога не е виждал да отстрелят каквото и да било животно, но като Борчо още не съм срещал. С часове може да спори защо патронът от еди-кой си калибър с енергията си превъзхожда другия. Окото му е точно и лафът му е сладък.
Вървим през красивото свищовско поле, където за една година бях видял всички ловни обекти в нашата държава, и слушам Борчо: "Ех, Любо, да знаеш колко лов имаше преди години..." Спонтанно му отговорих: "И сега имате много лов. Лошото е, че след време аз ще казвам тези думи."
И наистина, след двадесет ловни сезона днес разказвам на младите ловци колко много животни имаше, когато бях млад ловец.
"Ти разбираш ли, че имаше години - продължава Борчо - когато не приключвах сезона, ако само аз не гръмна 10 прасета. Ходех на лов, докато падне и десетото."
Може в тези думи да има лек бракониерски оттенък, но всеки един от нас, ако си сложи ръка на сърцето, ще признае, че когато е прохождал по ловните пътеки, страстта е била над всичко. Лично за мен истинският ловец в тийнейджърския си период е и малко бракониер. След това обръгва, поуспокоява се, започва по друг начин да гледа на природата и в третата възраст се превръща в природозащитник. Така е било и при Джон Хънтър, така е и днес, може би така ще бъде и при нашите внуци, ако има какво да ловуват.
Малко са ловците в България, които могат да кажат: "От това място съм ударил над 50 глигана." Някой ще се зачуди. Има такива места. Истина е. Истина е, дори съм го филмирал, когато с един изстрел на карабината Борчо удари бягащ на 250 метра сръндак.
С еднакво вълнение и хъс Борчо разказва и за ловните успехи, и за неуспехите. Имал е и "омагьосани" дни. "На един излет стрелях с карабината по 7 глигана. Всичките ми бяха на сгода. Зима. Кървави петна, кървави дири и нито един глиган не намерихме. Привечер на двайсетина метра излезе осмият глиган. Въобще не свалих пушката. Най-странният ден в 44-годишния ми ловен стаж."
Природата си е правила с него и хубави шеги. Стреля Борчо по глиган. Намират го след 200 метра паднал. Дерат го и не откриват нито една сачма. "И до ден-днешен не мога да си обясня от старост ли, от уплаха ли, от какво умря прасето", смее се Борчо.
С по един патрон е убивал два заека и два глигана. Мечтата му е друга и се е заканил да я осъществи. Иска да гръмне с упойващи патрони няколко глигана и да напише от двете им страни с яркочервена блажна боя "Борчо". Да обикалят те из полето и когато ги гръмнат колегите му, да знаят, че са подарък от него.
В дружинката имаше млад ловец. Тръгваме през полето. Той се върти около Борчо, белким прихване от майсторлъка му. Борчо му дава най-различни съвети: "Гошка, запомни! Винаги в едната цев трябва да имаш глигански патрон - 13 нули..." В този момент изскача на трийсетина метра глиган. Борчо вдига пушката. Стреля. Глиганът си заминава. И двата патрона на Борчо са заешки. Умряхме да се смеем и да го подкачаме: "Учиш го момчето, а ти самия нямаш в цевта 13 нули". Борчо не се предава: "По-добре стана така. За цял живот ще запомни урока".
Преди петнадесетина години група ловци се изсипахме от катер на остров Белене. Вървяхме 200 метра и стигнахме четиридесеткилометровата дига, обикаляща острова. Пред нас изскочи глиган и като на парад тръгна покрай дигата. Пръв с карабината стреля Борчо. Прасето си върви. Стреля вторият, после третият ловец... Прасето си върви! Чак когато стреля петият във веригата, животното падна. Както си му е редът, направихме "евала" на оня с последния изстрел. Той беше героят на деня. До вечерта. Тогава при дрането на глигана лъсна истината - в тялото имаше само един куршум и той беше от карабината на Борчо.
Говорихме си веднъж за завършилия ловен сезон. Разказах му за убития от мен глиган и няколкото пропуска. Борчо се засмя и рече: "Водиш ме в резултата, Любо. Взеха ни ловното поле и почти не съм излизал. За целия сезон имам ударен само един фазан".
Така е при големите ловци. Всичко им е голямо - и слуката, и несполуката.
 

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 582

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 576

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 325

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 302

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ