28 Май 2020четвъртък10:54 ч.

В мeждународния отдел на вестника, 90-те години

Юбилей

Направихме най-модерния вестник

/ брой: 64

visibility 1333

Пламен ЕНЧЕВ,
Главен редактор (юли 1999 - юли 2001)

Сега всичко е коронавирус. А тогава, когато поех ДУМА от Стефан Продев, беше повече от вирус. Короната му беше много тежка. Първо, "другарите" от ЦК (ВС на БСП) не знаеха какво да правят и не ме харесваха. Питайте Пирински, например. Така беше, но вестникът трябваше да излиза. Справихме се, и колегите го знаят. После, през 2001 г., го спряхме. Да не мислите, че ни беше лесно. Дали беше правилно или не - не мога да кажа сега. Истината е, че ДУМА трябваше да излиза. И го направи.

Вестникът изживя своите възходи и... падения. Но оцеля и се радвам, че, за разлика от други, е изключително актуален, има какво да се прочете, натиска спусъка срещу простотията и главоблъсканицата и уцелва мишената на идиотската посредственост в сегашното управление. Важно е - на чист български книжовен език. Надявам се - и в бъдеще.

Да се върнем на историята - най-трудното нещо бе да се правиш на Продев. То е невъзможно. Е, не да се правиш, а просто да се опитваш да продължиш една традиция от 1990-а. Все пак осем-девет години си бяха казали думата. Бяхме институция. Няма нужда да напомням как променихме пейзажа на България, независимо от ликвидационните съвети, тоталните политически репресии и грабителската приватизация.

Наследството обаче ни задължаваше. Имахме тираж. Но новото ръководство на БСП нямаше доверие. И пак опряхме до партийността. Която пречи на журналистиката. Няма да забравя една приказка на Кольо Добрев, още беше жив: "Какво ви пречи?" Казах му - само с идеи не става, абонамент трябва, пари трябват... 

ДУМА оцеля и тогава. Благодарение на читателите си. Иначе, голямата грешка беше да се дава марката на разни бизнесмени да я управляват, да я стопанисват. Всички знаем какво се случваше. Това едва ли е важно сега. Но никога няма да забравя онези силни години. През които давахме тон на истинската журналистика. 

Горд съм, че съм работил с едни от най-добрите репортери, журналисти и анализатори в българския печат. Горд съм, че много от тях не се крият, че са започнали от ДУМА. Абе, добре, че я имаше ДУМА, за да ги има и тях. Вирусът се оказа, че е заразителен, нали?

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 477

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 227

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 212

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ