24 Април 2024сряда04:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Направиха говеждо от листа на спанак

/ брой: 65

автор:Дума

visibility 688

Изследователи от Масачузетс откриха, че спанакът не е просто страхотна гарнитура за пържоли, а е идеален и за създаването на говеждо в лаборатории. Проучването на експерти установява, че листата на този зеленчук осигуряват икономически ефективна и екологична основа за отглеждане на месни клетки, съобщи "Стъди Файндс". Мрежата на листата на спанака служи като годен за консумация скелет за нов говежди протеин.

Инженерът от Бостънския колеж Глен Годет смята, че откриването на годна за консумация основа може да помогне за ускоряване на развитието на култивирани меса и да помогне за намаляване на тежестта върху ресурсите, които отговарят на нарастващите потребности от месо в световен мащаб.

"Нуждаем се от екологични и етични начини за отглеждане на месо, за да нахраним нарастващото население", обяснява Годет. И добавя: "В лабораторията можем да използваме пластмасови основи за култивиране на тъкани, но пластмасата не е годна за консумация."

Авторите на проучването твърдят, че успехът на техния проект предоставя план за безопасно създаване на култивирани меса в голям мащаб.

"Трябва да увеличим количеството, като отглеждаме повече клетки от листата, за да създадем по-дебела пържола. Освен това разглеждаме други зеленчуци, както и животински и рибни клетки", уточниха още експерти, цитирани от БГНЕС.

През 2017 г. същите изследователи демонстрираха, че могат да създадат човешка сърдечна тъкан, използвайки листа от спанак.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ