22 Септември 2019неделя15:14 ч.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и енергийният министър Теменужка Петкова искрено се забавляват преди заседанието на МС и нехаят за екологичната катастрофа, която може да предизвикат ТЕЦ-овете на Ковачки

Над 600 т незаконни отпадъци открити в ТЕЦ "Марица 3" на Ковачки

За проблема с опасните боклуци алармира първо в ДУМА лидерът на ПК "Екогласност" Емил Георгиев

/ брой: 166

автор:Юлия Кулинска

visibility 487

622 т незаконни отпадъци, предназначени за горене, са намерени на площадката на димитровградската ТЕЦ "Марица 3", собственост на бизнесмена Христо Ковачки, признаха вчера от РИОСВ в Хасково. 

За нарушението алармира първи лидерът на ПК "Екогласност" Емил Георгиев в интервю във вестник ДУМА в сряда. "В непосредствена близост до площадката с отпадъци се намира бензиностанция с три цистерни за по 50 000 л гориво, съоръжения на завода за азотни торове "Неохим", както и над 10 фирми с различен предмет на дейност. В случай на запалване на тези отпадъци ще се предизвика взривна вълна, която ще заличи от лицето на земята крайните квартали на Димитровград", предупреди Георгиев.

Боклуците са частично балирани и са собственост на сливенската "Траш еко пак". Проверка на регионалната екоинспекция от 20 август т.г. е установила, че складираните за горене отпадъци не съответстват на разрешителното на фирмата. Според предписанието от 23 август, ако те не бъдат отстранени до 15 септември, фирмата подлежи на глоба от 20 хил. лв.

Формално компанията не е свързана с ТЕЦ "Марица 3", но практиката в централите на Ковачки е страничните дейности да се поемат от отделни дружества. В действащото комплексно разрешително на централата не е позволено използване на RDF-гориво. Топлоцентралата няма издадено решение и за преценяване на необходимостта от извършване на оценка за въздействие върху околната среда, с което да се разрешава изгаряне на отпадъци на територията й, уточнява екоинспекцията.

Припомняме, че и ТЕЦ "Бобов дол", собственост на Ковачки, се оказа косвено замесена при пожара преди две седмици на АМ "Струма", при който се запали незаконно сметище на фирма "Феникс Дупница". Тогава стана ясно, че отпадъците са били подготвени за извозване към ТЕЦ "Бобов дол". Топлоцентралата има право да гори отпадъци след решение на РИОСВ в Перник. Само с промени в комплексните разрешителни и ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово, и "Топлофикация Перник" щели да започнат да горят отпадъци, успокояват от екоинспекцията. Според жители на Перник обаче това вече се прави и често градът е обгазяван със задушливи газове с мирис на пластмаса. Топлоцентралата в Гълъбово също е един от основните замърсители на околната среда. Заради това има образувана европейска наказателна процедура срещу България.

Междувременно сайтът "За истината" съобщи, че Община Гълъбово и "Брикел" са подготвили споразумение, което трябва уреди подписването на договор между тях за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-а на бизнесмена. Решението за това е взето на извънредно заседание на Общинския съвет в Гълъбово, проведено на 6 юни т.г. Договорът ще бъде подписан в едноседмичен срок от получаването на новото комплексно разрешително на „Брикел“ което трябва да бъде издадено през октомври т.г. То трябва да регламентира изгарянето на не по-малко от 500 хил.т отпадъци годишно  

За екологичен проблем при изгаряне на боклуци в топлоцентралите на Ковачки съобщиха през изминалата седмица и от БСП. 

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 716

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 595

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 475

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 458

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ