27 Февруари 2020четвъртък17:05 ч.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и енергийният министър Теменужка Петкова искрено се забавляват преди заседанието на МС и нехаят за екологичната катастрофа, която може да предизвикат ТЕЦ-овете на Ковачки

Над 600 т незаконни отпадъци открити в ТЕЦ "Марица 3" на Ковачки

За проблема с опасните боклуци алармира първо в ДУМА лидерът на ПК "Екогласност" Емил Георгиев

/ брой: 166

автор:Юлия Кулинска

visibility 947

622 т незаконни отпадъци, предназначени за горене, са намерени на площадката на димитровградската ТЕЦ "Марица 3", собственост на бизнесмена Христо Ковачки, признаха вчера от РИОСВ в Хасково. 

За нарушението алармира първи лидерът на ПК "Екогласност" Емил Георгиев в интервю във вестник ДУМА в сряда. "В непосредствена близост до площадката с отпадъци се намира бензиностанция с три цистерни за по 50 000 л гориво, съоръжения на завода за азотни торове "Неохим", както и над 10 фирми с различен предмет на дейност. В случай на запалване на тези отпадъци ще се предизвика взривна вълна, която ще заличи от лицето на земята крайните квартали на Димитровград", предупреди Георгиев.

Боклуците са частично балирани и са собственост на сливенската "Траш еко пак". Проверка на регионалната екоинспекция от 20 август т.г. е установила, че складираните за горене отпадъци не съответстват на разрешителното на фирмата. Според предписанието от 23 август, ако те не бъдат отстранени до 15 септември, фирмата подлежи на глоба от 20 хил. лв.

Формално компанията не е свързана с ТЕЦ "Марица 3", но практиката в централите на Ковачки е страничните дейности да се поемат от отделни дружества. В действащото комплексно разрешително на централата не е позволено използване на RDF-гориво. Топлоцентралата няма издадено решение и за преценяване на необходимостта от извършване на оценка за въздействие върху околната среда, с което да се разрешава изгаряне на отпадъци на територията й, уточнява екоинспекцията.

Припомняме, че и ТЕЦ "Бобов дол", собственост на Ковачки, се оказа косвено замесена при пожара преди две седмици на АМ "Струма", при който се запали незаконно сметище на фирма "Феникс Дупница". Тогава стана ясно, че отпадъците са били подготвени за извозване към ТЕЦ "Бобов дол". Топлоцентралата има право да гори отпадъци след решение на РИОСВ в Перник. Само с промени в комплексните разрешителни и ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово, и "Топлофикация Перник" щели да започнат да горят отпадъци, успокояват от екоинспекцията. Според жители на Перник обаче това вече се прави и често градът е обгазяван със задушливи газове с мирис на пластмаса. Топлоцентралата в Гълъбово също е един от основните замърсители на околната среда. Заради това има образувана европейска наказателна процедура срещу България.

Междувременно сайтът "За истината" съобщи, че Община Гълъбово и "Брикел" са подготвили споразумение, което трябва уреди подписването на договор между тях за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-а на бизнесмена. Решението за това е взето на извънредно заседание на Общинския съвет в Гълъбово, проведено на 6 юни т.г. Договорът ще бъде подписан в едноседмичен срок от получаването на новото комплексно разрешително на „Брикел“ което трябва да бъде издадено през октомври т.г. То трябва да регламентира изгарянето на не по-малко от 500 хил.т отпадъци годишно  

За екологичен проблем при изгаряне на боклуци в топлоцентралите на Ковачки съобщиха през изминалата седмица и от БСП. 

Гешев прати двама прокурори в ОАЕ заради Васил Божков

автор:Дума

visibility 21

Отново променят изпитите след седми клас

автор:Дума

visibility 73

Каракачанов: Ластикът наистина е опънат

автор:Дума

visibility 124

Регистрират онлайн пристигащите от държави с коронавирус

автор:Дума

visibility 96

Хаосът с тол системата остава

автор:Дума

visibility 172

Отлагат старта на тол системата за 27 март

автор:Дума

visibility 408

БСП: Статистиката заприлича на лотария

автор:Юлия Кулинска

visibility 271

/ брой: 40

Нови случаи на коронавирус в 4 държави на три континента

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 40

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 40

ЕС не търси сделка "на всяка цена" с Лондон

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 40

САЩ ще броят $167 млрд. за ядрени оръжия

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 40

Необходима ни е програма за действие

автор:Дума

visibility 52

Ще чуем ли пак името на Ванчето в зарята на Трети март

автор:Христо Георгиев

visibility 573

/ брой: 40

Как се чества Освобождението до 1944 г.

автор:Велиана Христова

visibility 377

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ