03 Декември 2020четвъртък03:07 ч.

Над 3 хил. деца в София са жертва на насилие

Само през октомври в АСП са получени 3163 сигнала за подрастващи в риск, а 267 сигнала са за насилие

/ брой: 286

автор:Аида Ованес

visibility 1522

За първите 9 месеца 1167 малолетни и 1916 непълнолетни деца в София са станали жертва на насилие, докато за цялата 2015 г. те са били 3566. Почти толкова са в риск от насилие. Това сочат данните на Върховната касационна прокуратура, представени от д-р Надя Стойкова, директор на "Програми и проекти, деца и правосъдие" по време на пресконференция на тема "Как да защитим децата - жертви на престъпления?", организирана от Института по социални дейности и практики. По време на пресконференцията бе представена дейността на "синята стая" - специални помещения за разпит на деца, жертви или свидетели на престъпление, където разпитите се провеждат от обучени специалисти, за да не бъдат допълнително травмирани децата. В София има две сини стаи - едната е в сградата на СДВР, в която т.г. са разпитани 122 деца, а другата стая е в Центъра за обществена подкрепа на ИСДП, откъдето са преминали 10 деца. Стаята в СДВР е разкрита през 2009 г. и вече се ползва от всичките 9 РПУ в столицата, обясни началничката на група "Детска престъпност" в СДВР Виолета Аланджийска.
В страната има 20 "сини стаи", 15 от тях са в областните градове. През май т.г. МП си постави за цел до края на 2016 г. да бъдат открити още 7 стаи. "Сините стаи" са обособени извън съдилищата, боядисани са в топли цветове, в тях има и играчки. Тези помещения са изградени според изискванията на Директива 2012/29/ЕС, която поставя минимални изисквания за защита на правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления. Доскоро децата бяха разпитвани по общия ред, виждайки обвиняемите лице в лице, което представлява стрес, категоричен е прокурорът от Софийската градска прокуратура Иво Илиев.
Разпитите на децата, жертви на насилие или свидетели на престъпления да се провеждат възможно на най-ранен етап от досъдебно производство, а броят на самите разпити да бъде сведен до минимум, препоръчват специалисти. Те дадоха пример с дете, разпитвано 16 пъти. Най-малкото дете, пострадало от престъпление през 2016 г., преминало през "синя стая" в София е на 3,5 г., а най-малкото, разпитвано като свидетел с помощта на психолог - на 4 г.
Само през октомври от цялата страна са получени 3163 сигнала за деца в риск, а 267 сигнала са за насилие, съобщи Цветелина Кьосева, която е главен експерт в дирекция "Закрила на детето" в Агенцията за социално подпомагане.
От ИСДП провеждат обучение на 100 психолози, педагози, полицаи, юристи, лекари и др. професионалисти от София град и София-област за работа с деца, жертви на насилие или свидетели на престъпление.

68% от бизнеса не одобряват антикризисните мерки

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 231

Сред първенците сме по дял на харчовете за храна

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 231

ГЕРБ с лобистки поправки в енергетиката

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 231

Карантината в Германия ще продължи до 10 януари

автор:Дума

visibility 84

Великобритания одобри ваксината на "Пфайзер" и "Бионтек"

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 231

Скопие: Обсъждаме "пътна карта" със София

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 231

Байдън ще действа внимателно с Китай и Иран

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 231

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 185

/ брой: 231

Иван Таков: Парите за чистота растат, София остава мръсна

автор:Деси Велева

visibility 146

/ брой: 231

Неглижирането на учените вреди на образованието и науката

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 231

Датата

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ