01 Декември 2021сряда21:19 ч.

На тези избори можем да променим съдбата на България

Няма да допуснем служебна победа на самозабравилата се власт, заяви в изказването си в началото на парламентарната сесия председателят на ПГКБ Сергей Станишев

/ брой: 201

автор:Дума

visibility 1149


Изслушах внимателно ритуалното изказване от страна на ПП ГЕРБ за постижения, за нови намерения в стила на късния соц. Само че си зададох въпроса кой им вярва вече. Защото наскоро излезе статистика, че от 400 конкретни обещания на министрите за 2 години са изпълнени 10%, а от личните 183 обещания на министър-председателя - едва 13. Така че, както казахте, можете да изпълнявате обещания, можете най-вече и да не ги изпълнявате.
Естествено, че тази сесия на парламента ще мине под знака на предстоящите избори. Всъщност ние имаме

все по-неработещ и изпразнен от съдържание парламент

от който нищо не зависи. И пример за това дава министър-председателят и цялото правителство, което отсъства и не казва пред Народното събрание какви са намеренията на изпълнителната власт за тази есенна сесия, в това число законодателните им приоритети. Смешно е, когато дебат на Народното събрание, насрочен преди повече от месец, няма да се проведе, защото министър Дянков е в отпуск. И върхът на тази тенденция ще бъде, ако наистина 2 седмици преди изборите разпуснете парламента. Нали говорехте, господа управляващи, че парламентът трябва да кове закони, да работи нон стоп. Работете! Само че няма да имате кворум. Затова искате да разпуснете Народното събрание, за да си подкрепите кампанията.
През ваканционния месец се нагледахме на пиар акции на министрите - колко хубаво било в България в сравнение с Америка и Европа. Министрите отскачаха от морето до някой друг обект за първа копка, за някоя инспекцийка на някой обект и за наглеждане на своите ведомства, колкото да не забравят хората, че все пак България има правителство. Двамата вицепремиери пак си премериха мускулите чрез "Лукойл". Единият чрез митниците спря производството, другият чрез съда го пусна. Тотю Младенов за пореден път изплака за минималните заплати, които трябваше да бъдат увеличени преди повече от година. Министър Константинов обяви, че здравеопазването в България се е подобрило. Изобщо всичко е по-добре и по-добре, очакват ни светли бъднини.
Това е реалността, в която управляващите  живеят и очевидно искат българите да повярват, че и те живеят в нея. Само че все повече се разкрива,

зейва пропастта между вашите твърдения и ежедневието на хората

И няма как да я затворите тази пропаст с приказки. Като сме толкова прекрасна дестинация за бизнеса, как така повече от 700 млн. евро тази година са изтекли от България като капитали. Защо? Защото е толкова добра средата? Като имаме такава героична Митница, къде са ви приходите в бюджета, та за 25 млн.лв. казвате, че ще правите актуализация? Не е ясно. Като е толкова силно МВР, защо ни залива черна хроника на грабежи и убийства ежедневно? Като се борите неуморно със спекулата, как така хранителните стоки за година поскъпнаха с 22%? Като сме излезли за пореден път от кризата и сме обект на завист, защо безработицата се е увеличила двойно? Ще кажете, че и това е лъжовна  статистика. Това е НСИ! Като строите пътища и магистрали или поне правите първи копки, защо не им плащате на строителите? Като е по-добро здравеопазването, защо хора умират, защото няма кой да им окаже помощ заради закриващи се болници? Тези въпроси могат да бъдат продължени още дълго и отговори няма.
ГЕРБ от месеци си прави пиар и предизборна  кампания, а не решава реалните проблеми на страната с реални действия. Защото пари няма - в държавата, в бизнеса, в хората. Но всъщност допускам грешка -

парите са в сивата икономика и в монополите

които създавате планомерно от две години във всеки бранш в полза на свои фирми, чрез закони, обществени поръчки и решения на Министерския съвет.
И мога да ви кажа честно - няма по-смешен и нелеп лозунг от този, който сте си измислили - "Градим България". Колко възвишено и благородно звучи, а каква е реалността! Всъщност ограбихте бизнеса, като не плащате за свършена работа. Още стотици милиони лева дължите. Ограбихте резерва на здравната каса като го национализирахте, целевите вноски на всеки български гражданин. Ограбихте и пенсионните фондове. Изядохте почти половината от фискалния резерв, който ви оставихме, не е ясно за какви цели. И постоянно спестявате на гърба на хората, на гърба на обикновения човек. Само че плащате все повече тази година за администрация, която става чисто партийна и лоялна. И много смешно сигурно звучи на гражданите, например на Сливен, на Ямбол, лозунга "Градим Сливен", "Градим Ямбол", като знаят специфичните "проблеми" на техните кметове, свързани с обвинения за злоупотреби.
И всеки нормален човек си задава елементарните въпроси - аз лично по-добре ли живея днес, отколкото преди две години, по-сигурно ли е работното ми място, по-голяма ли е заплатата, повече стоки ли мога да купя, мога ли да отида на море, по-защитени ли са моите граждански права. На предстоящите избори всеки може да си отговори на тези въпроси и да направи своя избор.
Мнозина хора, дори разочаровани от ГЕРБ, сигурно си казват - е да, нещата не вървят, но те са силни, всекиго могат

да смачкат, да заплашат, да изрекетират

да дискредитират, имат цялата държава, всичките пари, медиите, избирателните комисии, МВР, какво ли още не. И сигурно хората си казват - какво ли мога аз, нищо няма да променя. Но не е така и това е прекрасното на демокрацията. Защото в нея всеки човек може да промени съдбата си и съдбата на своята страна чрез своя личен избор.
Затова призовавам всички българи да участват в тази кампания и да гласуват. Това е начинът да се спре всичко това, което вкарва държавата в затворен кръг на безизходица и отчаяние. Това е пътят да се спре готвената служебна победа на самозабравилата се власт.
Призовавам всички партии, извън ГЕРБ и "Атака", за консултации за гарантиране на честни избори. Защото това е същността на демокрацията.
БСП и тук, в парламента, и навън, в страната, заявява, че не ни е страх от вас, с всичките ви ресурси. Ще се борим за промяна на този порочен кръг, който вие създавате и в който вкарахте всички българи. С поуките от нашите грешки, със силата на вярата, че България може да е достоен дом за всички наши съотечественици!

(С незначителни съкращения)

Намалява производството на зеленчуци на открито

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 232

Тютюнопризводители протестират срещу стар проблем

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 232

В Северна Македония забраниха найлоновите торбички

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 232

Цената на кафето стигна 10-годишен връх

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 232

Скопие: Ветото на София ще падне скоро

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 232

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 232

"Политика": Сърбия има най-изгодната цена за руски газ

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 232

Папуа търси независимост от Индонезия

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 116

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 130

/ брой: 232

Златна мина

автор:Деси Велева

visibility 116

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ