19 Юли 2019петък15:11 ч.

МЗХГ щяло да преговаря с веригите за повече български стоки

/ брой: 132

автор:Дума

visibility 578

Министерството на земеделието ще се срещне с представители на търговските вериги, за да обсъди увеличаването на дела на българските плодове и зеленчуци в магазините. Срещата ще се състои на 18 юли, става ясно от отговор на земеделския министър Десислава Танева на въпрос на депутата Спас Панчев за контрола на вноса на храни.
Ведомството заедно с браншови организации от сектор плодове и зеленчуци, ще обсъжда с търговците по-гъвкави възможности за достъп и предлагане на българска сезонна продукция и популяризиране на продуктите. На срещата ще се дискутират и възможностите за оптимизиране на логистичната и складова политика на веригите, за да не се концентрира тази дейност само на едно място в страната.
От отговора на Танева става ясно и че ще се прави анализ на сектора плодове и зеленчуци, на базата на който ще се изготви стратегия за износ. В нея ще се опишат експортните предимства на страната ни и ще се определят пазарните ниши, така че да се постигне устойчив ръст на изнесените количества и свежи, и преработени плодове и зеленчуци.
Предвижда се и въвеждане на механизъм за обратно начисляване на ДДС, така че да се освободят производителите от данъчната тежест при доставки на плодове и зеленчуци. Предвижда се и увеличаване на броя на проверките по границите на България, за да не се допуска в страната внос на плодове и зеленчуци, които не отговарят на изискванията. Скоро ще бъде обявена и обществена поръчка за изграждане на базата данни за регистрация и идентификация на търговците на плодове и зеленчуци.
През април производители на плодове и зеленчуци протестираха заради нерегламентирания внос, който ги ощетява. В отговор бившият агроминистър Румен Порожанов назначи нов зам.-министър с ресор плодове и зеленчуци. Малко след назначението на Чавдар Маринов бе лансира идеята за регистър на търговците и затягането на проверките за нелегален внос.

Теменужка Петкова смени шефа на БЕХ

автор:Дума

visibility 29

Зърнената реколта може да се окаже рекордна

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 137

Тол системата - официално отложена за март 2020 г.

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 137

НАТО се готви да отговори на Русия

автор:Дума

visibility 407

/ брой: 137

САЩ изхвърлиха Турция от програмата за Ф-35

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 137

Епидемията от ебола се разраства

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 137

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ