28 Май 2020четвъртък11:36 ч.

сн. Емилия Костадинова

МЗХГ: Няма основания за поскъпване, ако предлагат повече родни стоки

Ведомството обвини търговските вериги, че разпостраняват манипулативна информация

/ брой: 68

автор:Дума

visibility 717

Министерството на земеделието, храните и горите предлага в търговските обекти да се предлагат повече български стоки от местни (регионални) производители. Това предвижда проект за постановление на Министерския съвет, пуснат за обсъждане, срещу който се обяви Сдружението за модерна търговия, което обединява големите търговски вериги у нас. За регионални производители се смятат онези с място на осъществяване на дейност на територията на съответната област, в която се намира търговският обект, или до 200 км. от областния център, уточниха от МЗХГ. От ведомството посочват, че търговските обекти се задължават да отделят площи, в които да се предлагат само произведени у нас продукти. Проектът на постановлението е изпратен до всички заинтересовани страни и се очакват техните становища.

Всичко това се случва след повдигането на въпроса в разговор между министерството и Сдружението за модерна търговия, целящ да стимулира доброволно веригите у нас да подадат ръка на местните производители. От МЗХГ съобщават, че преговорите не са довели до "никакви действия и разбиране от страна на частните оператори", поради което се е стигнало до предложението, което не регулира дейността на веригите, а само ги задължава да предлагат стоки от производители от България.

Министерството обвини Сдружението за модерна търговия, че е разпространило манипулативна информация за заплахи цените да бъдат качени. МЗХГ посочва, че в предложенията се предвижда само едно задължение и то е да се създават площи за предлагане на продукция на местното население. Министерството подчертава, че това по никакъв начин не е намеса в прилаганите от веригите модели, нито пък е фактор за увеличаване цените на стоките. От ведомството посочват, че благодарение на монополното си положение на пазара търговските вериги биха могли да помогнат за съхраняването на българските земеделски производители, които са притиснати от кризата, свързана с коронавируса, тъй като голяма част от продукцията им обичайно е насочена към ресторантьорството и хотелиерството. "МЗХГ следи ценовото равнище на основните хранителни стоки и ако сметнем, че има необосновано повишаване на цените на българското производство, сме в правото си да предприемем съответните мерки", посочват от министерството.

Задължават търговците

Търговските вериги ще бъдат задължени да отделят повече място в магазините си за български стоки. Това стана ясно от брифинг на земеделския министър Десислава Танева в МС. В момента се правят корекции по получените становища, обясни тя. Позицията на големите вериги обаче няма да намери отражение в този текст, каза Танева. Та обясни, че ведомството дълго време е водило диалог по темата с търговските вериги, но той е безплоден. "Може пенсионер с 240 лв. пенсия да я дари в тази битка, а не може търговски оператор с много обекти да направи така, че местен производител да продава в тях", възмути се министърът. "Ще въведем като задължение на всички оператори, които имат представителства в страната, да предлагат местна регионална продукция на потребителите. В това няма абсолютно никакво задължение, вмешателство", заяви министърът. 

 

Стефан Бурджев: БСП има план за Северозапада

автор:Дума

visibility 14

СОС гласува промени в бюджета на София

автор:Дума

visibility 99

„Нисан“ закрива най-големия си завод в Европа

автор:Дума

visibility 0

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 610

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 255

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 244

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ