24 Януари 2020петък04:14 ч.

Колаж Софийска опера и балет

Музикалният феномен "Клетниците" идва в България

Премиерата на постановката на акад. Пламен Карталов е днес в Софийската опера и балет

/ брой: 235

автор:Дума

visibility 628

Музикалният феномен "Клетниците" е истинска модерна класика, която стъпва на романа на Виктор Юго и притежава една от най-запомнящите се партитури за всички времена. Творбата е показана за първи път в Лондон през 1985 г., оттогава е удостоена с над 100 международни награди.

"Music Theatre International", една от компаниите на продуцента Камерън Макинтош, е най-големият собственик на вторични авторски права на най-прочутите мюзикъли в света. Именно Камерън предоставя на Пламен Карталов правата за постановка в София още през далечната 1987 г. Но реализацията тогава изглежда невъзможна, защото изисква мощен ресурс - сумата за осигуряване само на микрофоните е изчислена на стойност над 60 000 долара, научи ДУМА от Иван Върбанов.

Софийската опера ще вдигне премиерно завесата си за "Клетниците" днес, 6 декември, а следващите дата за тази година са само на 7, 8, 10, 11, 12 и 13 декември. В първите дни на новата 2020 г. творбата на Ален Бублил и Клод-Мишел Шьонберг ще бъде показана на 9, 10, 11 и 12 януари. 

Подготовката започна през септември с началото на творческия сезон 2019/2020 г. Щастливците, избрани за изпълнители на ролите, са одобрени измежду 100 кандидати от Камерън Макинтош. Музикалната подготовка е поверена на Светослав Лазаров, а диригент е Игор Богданов. Адаптацията е на Тревър Нън и Джон Кеърд, а оригиналните оркестрации са дело на Джон Камерън. Режисьор е акад. Пламен Карталов.

"Това е нова, революционна идея - редом с основния репертоар, изграден от великите шедьоври на световната оперна и балетна класика на композиторите от различни епохи, да бъде показан и музикалният феномен "Клетниците", посочва акад. Карталов. По думите му всеки днес може да припознае близост с много от характерите и историческите събитията от романа на Виктор Юго, отнесени към всяко време, особено към съвременността. "Любовта, омразата, състраданието, благородството, солидарността, отмъщението, протестите срещу властта, въобще революционното настроение на народните маси, са все вечни теми, характерни за всяка епоха. Всичко това запалва нов устрем и бунтарски дух в променящите се пластовете на което и да е политическо и обществено поведение", обяснява Карталов. 

В ролята на Жан Валжан ще се превъплътят Владимир Михайлов и Богомил Спиров; Жавер - Орлин Павлов, Атанас Сребрев; Мариус - Вениамин Димитров; Фантин - Весела Делчева, Паолина Малешкова; Епонин - Тереза Тодорова, Деница Караславова, Стефани Харалампиду; Тенардие - Румен Григоров, Пламен Гранжан; Мадам Тенардие - Деница Шопова, Юлияна Тодорова, Весела Янева; Козет - Елица Красимирова, Анна Вутова; Анжолрас - Емил Павлов, Калин Душков; Малката Козет - Анжелина Денчева, Ива Сомлева; Епископ - Николай Сотиров, Николай Войнов; Старши майстор - Николай Павлов; Гаврош - Антон Петров, Владимир Илисавски; Офицер - Боян Арсов.

Каша във властта заради хазарта

автор:Ростислава Иванова

visibility 104

/ брой: 16

Кабинетът прие плана за Перник, чака се решение от СОС

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 16

България остава начело в ЕС по корупция

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 16

Имотите в София са поскъпнали със 7,13% през 2019 г.

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 16

С дронове щели да контролират чумата по свинете

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 16

Китай затвори 5 опасни града

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 16

Кратки новини

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 16

Асен Личев: Перник има вода за 55 дни

автор:Ростислава Иванова

visibility 90

/ брой: 16

Да крадат, важното е да Му служат

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 16

ГЕРБ превърнаха страната ни във воняща клоака

visibility 163

/ брой: 16

Прозъбени баири

visibility 70

/ брой: 16

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ