04 Август 2020вторник11:28 ч.

Колаж Софийска опера и балет

Музикалният феномен "Клетниците" идва в България

Премиерата на постановката на акад. Пламен Карталов е днес в Софийската опера и балет

/ брой: 235

автор:Дума

visibility 1120

Музикалният феномен "Клетниците" е истинска модерна класика, която стъпва на романа на Виктор Юго и притежава една от най-запомнящите се партитури за всички времена. Творбата е показана за първи път в Лондон през 1985 г., оттогава е удостоена с над 100 международни награди.

"Music Theatre International", една от компаниите на продуцента Камерън Макинтош, е най-големият собственик на вторични авторски права на най-прочутите мюзикъли в света. Именно Камерън предоставя на Пламен Карталов правата за постановка в София още през далечната 1987 г. Но реализацията тогава изглежда невъзможна, защото изисква мощен ресурс - сумата за осигуряване само на микрофоните е изчислена на стойност над 60 000 долара, научи ДУМА от Иван Върбанов.

Софийската опера ще вдигне премиерно завесата си за "Клетниците" днес, 6 декември, а следващите дата за тази година са само на 7, 8, 10, 11, 12 и 13 декември. В първите дни на новата 2020 г. творбата на Ален Бублил и Клод-Мишел Шьонберг ще бъде показана на 9, 10, 11 и 12 януари. 

Подготовката започна през септември с началото на творческия сезон 2019/2020 г. Щастливците, избрани за изпълнители на ролите, са одобрени измежду 100 кандидати от Камерън Макинтош. Музикалната подготовка е поверена на Светослав Лазаров, а диригент е Игор Богданов. Адаптацията е на Тревър Нън и Джон Кеърд, а оригиналните оркестрации са дело на Джон Камерън. Режисьор е акад. Пламен Карталов.

"Това е нова, революционна идея - редом с основния репертоар, изграден от великите шедьоври на световната оперна и балетна класика на композиторите от различни епохи, да бъде показан и музикалният феномен "Клетниците", посочва акад. Карталов. По думите му всеки днес може да припознае близост с много от характерите и историческите събитията от романа на Виктор Юго, отнесени към всяко време, особено към съвременността. "Любовта, омразата, състраданието, благородството, солидарността, отмъщението, протестите срещу властта, въобще революционното настроение на народните маси, са все вечни теми, характерни за всяка епоха. Всичко това запалва нов устрем и бунтарски дух в променящите се пластовете на което и да е политическо и обществено поведение", обяснява Карталов. 

В ролята на Жан Валжан ще се превъплътят Владимир Михайлов и Богомил Спиров; Жавер - Орлин Павлов, Атанас Сребрев; Мариус - Вениамин Димитров; Фантин - Весела Делчева, Паолина Малешкова; Епонин - Тереза Тодорова, Деница Караславова, Стефани Харалампиду; Тенардие - Румен Григоров, Пламен Гранжан; Мадам Тенардие - Деница Шопова, Юлияна Тодорова, Весела Янева; Козет - Елица Красимирова, Анна Вутова; Анжолрас - Емил Павлов, Калин Душков; Малката Козет - Анжелина Денчева, Ива Сомлева; Епископ - Николай Сотиров, Николай Войнов; Старши майстор - Николай Павлов; Гаврош - Антон Петров, Владимир Илисавски; Офицер - Боян Арсов.

Румен Гълъбинов: Кризата е безпрецедентна

автор:Дума

visibility 62

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 147

Земевладелците: Нов налог за земята може да доведе до фалити

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 336

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 341

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ