07 Март 2021неделя15:10 ч.

Мутант

/ брой: 143

автор:Евгени Гаврилов

visibility 135

През ранната пролет на 1997 г. служебното правителство на Стефан Софиянски одобри споразумение с Германия за отпускането на безвъзмездна помощ от 10 млн. марки, които трябваше да послужат за създаването на банка, специализирана в кредитирането на малкия и средния бизнес. С тези пари две години по-късно се появи Насърчителна банка. В нея държавата имаше 99,99%, а Банка ДСК - 0,001%. В началото банката се контролираше от Министерството на финансите, но сега принципал е Министерството на икономиката, като междувременно тя бе прекръстена. През последните години ББР претърпя своеобразна мутация и се превърна от малка в средно голяма банка за родните стандарти, като активите й гонят 3 млрд. лв.

По устав банката трябва да подпомага стартиращи, иновативни и експортно ориентирани предприятия, да инвестира в публично-частни проекти и в изостанали региони. Според последния публикуван отчет 99% от клиентите на банката са малки и средни предприятия. Каква е реалността? Най-големият клиент се оказва строителна компания, регистрирана в момчилградското с. Груево месеци преди финансирането й през 2019 г. от ББР с близо 150 млн. лв. заем. Целта на заема е купуване на друга строителна фирма, като и при двете има видими фирмени връзки с виден бизнесмен извън кръга на малкия и средния бизнес - Румен Гайтански. Той е известен с концесията за чистотата в София и със съдружието си с Ахмед Доган. И с прякора си - Вълка.

По закон ББР няма право да кредитира и фирми с неизвестен краен офшорен собственик. Това ограничение също се оказва заобиколимо - от 2014 г. банката работи с "Булгартабак холдинг", приватизиран от австрийска фирма с неизвестен лихтенщайнски собственик, свързван с Делян Пеевски и майка му. Последният скандал около ББР бе за отпускането на многомилионен заем на скоростно регистрирана колекторска фирма. Това взе главата на шефа й Стоян Мавродиев.

Оказва се, че една трета от заемите на банката са били към политически свързани лица, които нямат нищо общо с определението за малък и среден бизнес. Затова и оправданията на новия икономически министър Лъчезар Борисов, досегашен шеф на надзора на банката, увисват във въздуха.

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 1567

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ