17 Януари 2022понеделник03:24 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Няколко думи

Мухлясала зестра

/ брой: 1

автор:Евгени Гаврилов

visibility 27

Колкото и странно да звучи, на сегашния състав на Комисията за енергийно и водно регулиране може да се гледа като на своеобразна зестра, останала на сегашното правителство от издънките на Иван Костов и второто правителство на ГЕРБ. Комисията прави всичко друго, освен да работи в полза на хората. Тази държавна структура не е единствената, която отдавна е загубила доверието на обществото. Нейни посестрими в това отношение са Комисията за защита на конкуренцията, Комисията по хазарта, Комисията за финансов надзор, беззъбата Комисия за защита на потребителите и т.н., но това е друга тема. 

За малко повече от месец Иван Иванов, който бе дясна ръка на Костов и компания, два пъти успя да настъпи мотиката. През декември регулаторът хвърли в публичното пространство едни цени на парното, от които на потребителите им настръхнаха косите. Оня ден историята се повтори с цената на природния газ, която КЕВР предлага да се увеличи с 30 на сто. Оправданието е едно и също - международното положение (вж. статията "Хлябът поскъпва заради газа").

А, освен изтеклите мандати, причини за подмяна на КЕВР изобилстват. Наред със скандалите и еквилибристиките около природен газ, парно, ток и вода, може да се припомни и нейната деструктивна позиция около намеренията на Гинка Върбакова да купи ЧЕЗ.

Оказва се обаче, че смяната на членовете на КЕВР не става с едно премиерско намигване. Те се избират от парламента след номиниране на кандидати от различните парламентарни сили, изслушване на концепциите им и одобрение в пленарната зала. Процедурата за подмяна на членовете с изтичащ мандат не е инициирана от Народното събрание. Причината за това е необходимостта от толкова много ценови решения, които трябва да се вземат от регулатора. И те трябва да имат легитимност.

Наистина в момента има мораториум върху цените на енергоносителите, но не се знае докога ще действа той. Премиерът реално може да инициира чрез депутатите на управляващата коалиция процедурата, но така или иначе до пълното й провеждане сегашният състав на КЕВР ще трябва да продължи да работи. По начина, по който са структурирани правилата на ценообразуването, надали други членове на комисията биха имали друг ход, освен да вдигат цени, оправдавайки се или със световните тенденции, или с волните съчинения, наречени гръмко инвестиционни планове на дружествата. Освен ако не се осмелят да променят начина на тяхното формиране и не ги забавят.

Премиерът Петков обещава до края на януари да разчисти мухлясала зестра в КЕВР. Освен кадрови промени, са нужни и нови правила за работа на регулатора, а защо не и нов статут.

 

 

Безкрайните ремонти

автор:Деси Велева

visibility 0

/ брой: 10

Проверяват и работещите от вкъщи

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 10

Пак ремонт на ремонта на "Графа"

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 10

Предлагат извънредна ваканция за учениците

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 10

Земеделският министър: Борим се за 150 млн. лв. компенсации

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 10

8,7% ръст на цените на жилищата у нас

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 10

Уволнен е бордът на "Напоителни системи"

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 10

Отстраняват от електронната система "виртуалните" овце

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 10

Конгресмен заговори за санкции срещу България

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 10

САЩ: Русия подготвя фалшива операция в Украйна

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 10

Важен референдум в Сърбия

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 10

Христо Проданов: Оптимист съм, че зимният сезон ще е добър

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 10

Истинските битки на БСП

автор:Александър Симов

visibility 69

/ брой: 10

Пътникът Цацаров

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 10

Магията на "Сурва" завладя Пернишко

автор:Юлия Кулинска

visibility 77

/ брой: 10

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ