18 Януари 2021понеделник23:08 ч.

Мнозинството "козирува" на генерала

Смешни сцени, политически предателства и парламентарен хаос белязаха вота на доверие, който правителството на Борисов си поиска

/ брой: 17

автор:Аида Паникян

visibility 80

Със смешни сцени, дълги министерски доклади и налитане на бой ще се запомни третият в най-новата история на България вот на доверие. Сред хитовите попадения беше и лиснатата от независимия депутат Емил Василев (РЗС) вода в лицето на напусналия наскоро депутат Тодор Великов. Скандалът след грозната сцена напрегна цялата парламентарна зала.
За себе си не намирам постъпката си като грозна по отношение на един професионален мръсник, който ползваше парламентарната трибуна за пореден път да се оклевети дясноконсервативната позиция в България, коментира по-късно в кулоарите Василев. След скандала Цецка Цачева отстрани Василев от три заседания.
В края на деветчасовите дебати точно при гласуването на вота хаосът стана пълен. Мнозинството наложи да се гласува поименно със ставане от място. Точно тази процедура обаче напълно обърка Цачева и преброяването трая над 30 минути. В крайна сметка бе съобщено, че 141 депутати са дали доверие на кабинета, 72 са били против, а 13 са се въздържали. Атанас Мерджанов от КБ поиска повторно гласуване заради съмнение в достоверността на извършеното броене. Упражнението бе повторено и едва около 19 ч. Цачева обяви резултатите. От 214 гласували депутати 140 подкрепиха Борисов, 60 бяха против, 14 - "въздържали се".
Политическа драма обаче разтърси редиците на РЗС при гласуването. Двама депутати от партията на Янев Дарин Матов и Димитър Колев подкрепиха кабинета. Веднага тръгнаха слухове, че двамата са били купени от ГЕРБ, за да може мнозинството със сигурност да си гарантира победата. В кулоарите на парламента по-късно двамата отцепници съобщиха, че замразяват членството си в РЗС и че никой не е повлиял на техния вот. Матов и Колев обаче не можаха да обяснят защо точно в деня на вота са решили да заявяват различни позиции.

Цецка Цачева и квесторите над 10 минути гонеха Емил Василев от пленарната зала

Депутатите от Синята коалиция също до последно не знаеха как точно ще гласуват. Ден преди вота те поставиха пет условия на Борисов срещу подкрепа. По-късно в една от почивките журналистите видяха как Бойко Борисов, Мартин Димитров и Иван Костов се шмугнаха в кабинета на Цачева, за да водят разговори.
След около половин час сините излязоха недоволни от кабинета, а Костов заяви пред журналисти да слушат речта му в залата. Вместо него стана лидерът на СДС Мартин Димитров, който обяви, че сините ще гласуват "въздържал се". С това давали още един шанс на кабинета да се поправи. Думите му бяха потвърдени и от Костов, който заяви, че позицията на сините не била трудна, а лесна. По-късно Бойко Борисов каза, че е разочарован от тях и им изсъска, че е изпълнил всички условия и без да го карат.
 Кабинетът бе избрал тактиката на самохвалството за дебатите по вота на доверие. Дискусията започна, след като Борисов небрежно изчете подготвените мотиви за вота, а министрите му един след друг, без фиксирано време, каканизаха дълги и скучни доклади за постиженията на правителството.
Първият сблъсък в пленарната зала предизвика  Симеон Дянков. Докато редеше "успехите" в ресора си, Дянков натъртваше на "неуспехите" на предишното управление. Подведен от този актьорски похват, той на няколко пъти търсеше одобрение от бившия министър-председател Сергей Станишев с думите: "Нали така, г-н Станишев?"
Изказването на Дянков бе поредица от хвалби, че фискалният резерв е 6 млрд. лв. при заложен минимум 4.5 млрд., че приходите се напълно изпълнени, че е направена реформа в агенция "Митници". Финансовият министър се похвали, че България е с най-ниските данъци в ЕС и "разкри", че потреблението в страната е скочило.
Одата на финансовия министър бе остро репликирана от лидера на БСП Сергей Станишев. Той припомни всички изхвърляния и неизпълнени обещания на Дянков. "Нали така, г-н Дянков?", върна топката Станишев.
Веднага след това депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова дръпна реч във възхвала на правителството и премиера, а накрая си пожела Бог да бди над тях. Екстазът и патетиката на депутатката предизвикаха репликата на Петър Курумбашев от КБ, че дебатът от страна на ГЕРБ прилича на кинопреглед от 70-те години и на семинар за начални учителки.
Поведението на Цецка Цачева също ще остане като една от емблемите на този вот на доверие. Председателката бранеше уюта на министрите и като стражар прекъсваше всеки опозиционен депутат, който остро атакуваше кабинета.
Още в началото на дебатите Цачева остро се конфронтира с младото острие на Коалиция за България Драгомир Стойнев, който атакува социалната политика на правителството. Още от първото му изречение обаче председателката започна да го заплашва, че ще му отнеме думата.
Стойнев с конкретни числа опонира на социалния министър Тотю Младенов за неизпълнените обещания към пенсионерите за добавките за старост и увеличаването на вдовишките, намаляването на майчинството, за увеличаването на безработицата със 100 хил. души и намаляването на заетостта с 200 хил. души. "Г-н министър, защо не говорите за покупателната способност на българите? Знаете ли, че с детските добавки през 2009 г. 1 семейство можеше да купи 20 л мляко, а сега - 10, с 1 минимална пенсия можеше да се купят 29 кг сирене, сега - наполовина, с 1 минимална заплата можеха да се купят 230 л бензин или 120 л олио, сега - почти наполовина. Как ще обясните на хората увеличението на парното за декември с над 30%?", попита Стойнев. "За какви реформи говорите. Та вие не можахте 1 антикризисна програма да напишете - викнахте синдикати и работодатели да напишат домашното ви", продължи депутатът. За  Шенген Стойнев цитира свой колега: "Вие едни болни биволи не можете да спрете на турско-българската граница, за Шенген кандидатствате". Думите на Стойнев разбуниха залата, а самият депутат призова: "Господа управлаващи, върнете парите от контрабандата. Тези пари не са ваши. Тези пари не са за купуване на избори. Това са парите на българския народ. Тези 2 млрд. лв. са необходими за пенсии, за детски добавки и за увеличаване на доходите".
По време на дупликата на Стойнев Цачева отново неколкократно го прекъсваше със заплахата, че ще му отнеме думата, с което успя да накара възпитаника на Сорбоната да й повиши тон. "Аз ще дам на министър-председателя всичко", каза Стойнев и подаде данните на премиера. В това време с думите "за неизпълнение на предупреждение ви отнемам думата" Цачева действително изключи микрофоните на трибуната. Тя отстрани Стойнев от парламентарната зала заради емоционалното му настояване Борисов да бъде мъж и да признае от трибуната, че не той е увеличил пенсиите.
Сред народните представители, които отсъстваха от пленарната зала, не стана ясно дали подкрепят или не правителството, бяха Ахмед Доган, Делян Пеевски, Емел Етем, Андрей Пантев, Касим Дал и др.


"Откровенията" на управляващите

Симеон Дянков:
Приходните агенции са свършили своята работа и изпълнението на приходите е почти 100%. Правителството е успяло да изпълни задълженията по  по-голяма част от договорите, останали от предишното правителство. Лесно е да се критикува, трудно е да се поема отговорност, трудно е да се рушат тъмните схеми, работили през последните години. Но нашето правителство го прави. Като финансов министър на България заставам с името си зад всичко, което правя.

Цветан Цветанов:
Българското правителство днес е мишена на организираната престъпност. Министър-председателят, министърът на вътрешните работи, големите министри са цел на организираната престъпност.


Снежана Дукова, депутатка от ГЕРБ:
Позволете ми да ви поздравя, г-н министър-председател, вас и вашия кабинет за изключителното политическо мъжество, характер и воля, рядко разпознаваеми в нашите политически среди, да заявите своята непоколебимост за ясно дефинирани цели, да продължи реформаторското и европейско управление на България без мимикрия, без политически инсинуации и страхове от измиване на ръце и компромати на изчезващи политически видове и субекти. Искам да заявя, че сме обречени да успеем.
 
Стефан Константинов:
Гладът води до ниско ниво на кръвната захар, това прави хората зли, а ако се повтаря, води до затъпяване.

Сергей Игнатов:
Правителството изгражда своята политика, водено от разбирането, че образованието е инвестиция в развитието на човешкия ресурс.

Трайчо Трайков:
За първи път при правителството на ГЕРБ е постигнато намаляване на цената на газа по действащ договор. В областта на енергетиката искам вашето доверие за това, ако големите проекти бъдат договорени по начин, изгоден за България, те да бъдат продължени.

 

Поезия

Вотът успя да вдъхнови депутата от левицата Димчо Михалевски, който сътвори следното стихотворение по темата:

Ден доверие не храни, имаме си родни калпазани,
намалиха ни хазната, вдигнаха цената на храната!
Тютюнджиите обрекоха на глад, учените с намален оклад.
Бъркат се в живота ни дори, СРС-та, белезници от зори!
Борят се на думи за страната, трупат си имоти зад стената!
Контрабандата цъфти, ГЕРБ над нея зорко бди!
СЛЪНЦЕТО огрява ярко фона, правилата определя с телефона!
Влез-излез, легни-стани, него... го боли!
Ден, разделен е сега:
МАФИЯ ИЛИ СВОБОДА!

Ангелов: Не обсъждаме отваряме на заведенията

автор:Дума

visibility 14

Арестите на Гешев от 9 юли са незаконни

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 12

Борисов обвини скалите за "многото проблеми"

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 12

Ресторантьори плашат с протестно отваряне

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 12

Само 5 язовира са ремонтирани с 500-те млн. лв.

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 12

Димитър Зоров: Главоломно ще се свие производството на мляко

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 12

Инфлацията през 2020 г. е 1,7%

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 12

Лавров: САЩ допускат ядрена война

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 12

В Европа върви масово ваксиниране

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 12

Тунис хвърля армията срещу "гладните"

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 12

Осъден е наследникът на "Самсунг"

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 12

Истерията на един антикомунист

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 12

За справедливо пенсиониране на учителите

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 12

Датата

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ