14 Ноември 2019четвъртък14:22 ч.

Младежи

Младежкото обединение може да е моторът на БСП

Няма да е никак лесно, но пък ако беше, нямаше да се падне на нас

/ брой: 150

visibility 420

Надя Младенова*

Парламентарният вот догодина вече чука на вратата и ние трябва да сме готови, за да гo посрещнем и да се поздравим с победа. Напълно обаче трябва да се отърсим от идеята за кампанийна работа на Младежкото обединение от избори на избори. За да ни повярват хората, трябва ние сами да си повярваме, а горчивият опит сочи, че няма нищо по-демотивиращо от работата на парче и, дори по-лошо, когато се сещаш да възлагаш работа на младите в БСП само по време на избори. Точно затова споделям основните си идеи, благодарение на които смятам, че МО на БСП ще бъде постоянно жизнена и работоспособна част от нашата партия. А постигнем ли това, ще значи също, че младежкото обединение ще бъде важен и незаобиколим фактор, когато БСП решава какво и как да говори на хората.
Тази хубава цел ще е невъзможна без една добра и ефективна организация на нашата работа. Координацията между районните клубове на Младежкото обединение е задължително условие за постигане на резултати. Така ще има възможно най-голямо представителство от столичните райони и всеки ще има право на предложения, на вземане на решения и равен достъп до информация. Също така добре е заседанията на Градския съвет на Младежкото обединение да се провеждат съвместно със заседанията на Оперативното му бюро. В рамките на МО ще се обособят ресори, в които ще участват както членовете на бюрото, така и председателите на районни съвети. Определянето на ресорите ще бъде спрямо личния профил на всеки един от членовете. Броят на членовете на Младежкото обединение - София, е достатъчен, за да бъдем център на всякакви инициативи с обществено значение.
Задължително трябва да се въведе практиката на

пряк контакт с общинските ни съветници

и народните представители. Хората, които ще отговарят за този сектор, ще бъдат в непосредствена връзка с тях, ще разпространяват информацията за законодателни инициативи или обществени проблеми, в решаването на които ще им бъде необходима подкрепата ни. В момента от изключителна важност са подписката с искане на референдум за АЕЦ "Белене", шистовия газ и ACTA.
Столичният  общински съвет непрекъснато взима задкулисни решения и прави договорки  зад гърба на софиянци, които са в техен ущърб, и тъкмо поради тази причина решенията на СОС трябва да бъдат постоянно обект на непрекъснати позиции от младежката ни организация. Още отсега, от самото начало обаче трябва да решим някои проблеми като липсата на контакт на някои районни организации в София с МО. Създаването на работещи организации в тези райони е един от главните ми приоритети като кандидат за председател на Младежкото обединение в БСП София.
Едно от основните неща, които ми се иска да променим в МО и в нашата партия, е да започнем да се грижим за кадрите си. БСП е пословична както с това, че е партията с най-подготвените кадри, така и с факта, че често забравя за тях. За да прекъснем тази порочна практика, задължително е създаването на база данни с информация с какви подготвени кадри за коя сфера на дейност разполагаме. По този начин ще решим няколко проблема - ще знаем кого в каква област можем да развиваме по-нататък чрез обучения; кои от тях са без  работа в момента и на кого бихме могли да помогнем.

Така ще се опитаме да бъдем полезни

за тези наши членове, които в момента не работят, както и те ще могат да допринесат за работата на МО.
Базата данни е необходима и в още една насока. Ако тя бъде изградена, ние ще бъдем наясно в коя сфера и на каква позиция са всички наши млади членове. Това е свързано и с проектите с възможност за външно финансиране, обявявани в различни сфери от европейските институции или неправителствения сектор, както и с предварителни разговори, които съм провела с представители на водещи работодателски организации в България и организации за обучения и стажове на кадри на световно ниво.
Обученията и усъвършенстването на младежите в обединението са нещо, без което  не можем и нямаме право да пренебрегваме. Интересът към тях винаги е бил особено голям и базата данни ще има своята роля и тук. В нея едно от задължителните условия е да бъде включена информация за преминатите обучения на членовете на Младежкото обединение. Това ще премахне напрежението, което обикновено се създава, когато се обявят позиции за обучения в БСП. Решенията за обучаващите ще се вземат на градски съвет, при задължително обсъждане на кандидатурите.
С моята активна помощ през изминалата една година се провеждаше обучението в рамките на Градската политическа академия - Европа отворен източник. Това беше една от дейностите, чиято популярност далеч надмина рамките на София и в различни организации на БСП в страната проявиха интерес за обучение на младите хора в техните населени места. Смятам, че тази доказала се програма трябва да продължи да съществува и да се развива.
Програмата разполага със сайт, който ще бъде разработен от медийния отдел на Младежкото обединение - град София, с цел популяризиране на нашите инициативи и дейности. Това ще е част от стратегията за излизане от друг проблем, който младежите в БСП, а и самата партия среща - затварянето в себе си и неумението да популяризираме себе си, възможностите ни и идеите ни. Освен на интернет, ще заложим и на брошура с информация кои сме ние, какво правим и къде могат да ни открият, защото понякога дори и това е проблем - хора, които желаят да си сътрудничат с нас или дори да станат членове на БСП, не знаят къде да ни намерят и с кого да говорят. Не само те, но и вече членуващите в БСП ще имат възможност да получават актуална информация с позициите и работата на МО, общинските съветници и членовете на Народното събрание и Европейския парламент. Налага се освен това да съставим календар на дейностите на Младежкото обединение, къде всяка област ще качва бъдещите си инициативи и ангажиментите на членовете на МО в БСП - София ще бъдат обявявани достатъчно рано, за да може всеки от нас да е планувал времето си.
Идеята за БСП като партия с широко обществено представителство в последните години за съжаление звучи малко кухо. В този случай младежите на БСП - София, трябва да спомогнат на районните си организации да се възстанови скъсаната връзка между нас и гражданите. Това може да стане както с единични акции, така и с цялостна система за подпомагане на гражданите в разрешаването на техните проблеми. Тъй като основната задача на МО през предстоящата година е предизборната кампания, ние трябва да започнем своята работа буквално от вчера. Идеята, че в месеца преди изборите можем да привлечем поддръжници, неколкократно се потвърди като неработеща. Трябва да помогнем в районните ни клубове, хората от съответните квартали да намират най-малкото съвет за справяне с проблемите им на днешния ден. Това са елементарни неща като помощ за писане на жалби до институциите, консултиране къде и от кого могат да получат защита, как да получат информация по въпроси, които ги интересуват.
Няма да е никак лесно, но пък ако  беше, нямаше да се падне на нас. Няма какво да се лъжем - опонентите ни имат добре развити младежки организации и конкуренцията с тях ще бъде много трудна. Длъжни сме обаче  и имаме сили и знания да го направим - заради себе си, заради по-възрастните и заради обществото, в чиито интерес е да има една силна социалистическа партия, развиваща своите млади хора.


* Авторката е новоизбран лидер на Градския съвет на Младежкото обединение в София

 

Яйца полетяха към сградата на ВСС

автор:Дума

visibility 35

Очакват тол системата отново да се забави

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 219

Инфлацията отново тръгна нагоре

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 219

Бул. "Витоша" сред най-скъпите търговски улици

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 219

Фирма печели 27 млн. лв "златна локва" на границата

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 219

Тръмп и Ердоган с плах опит да затоплят отношенията

автор:Дума

visibility 107

Тръмп изкушава Ердоган с оферта за $100 милиарда

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 219

"Мини Шенген" скара Тирана и Прищина

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 219

Увеличават се молбите за убежище в Белгия

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 219

Съпротивата през очите на един "партиен еретик"

автор:Христо Георгиев

visibility 407

/ брой: 219

Денят на демокрацията

автор:Лозан Такев

visibility 197

/ брой: 219

30 години преход - 30 години скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 212

/ брой: 219

Датата

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 219

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ