05 Април 2020неделя07:59 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Суеверия

Мистичният петък

Над 60 милиона души по цял свят имат страх от този ден

/ брой: 240

автор:Альона Нейкова

visibility 926

Петък, 13-и... Обикновено с този ден са свързани доста суеверия, като повечето от тях не предвещават нищо добро. Да им се вярва или не - е личен избор. Но докато вземете решение как да процедирате на фаталната дата, нека се поразровим из интересните факти, които са й посветени.

Смята се, че корените на мистиката отвеждат в Средновековието, когато числото 13 се приема за символ на преклонението пред дявола. Тържествените нощни събирания на изкушените от Лукавия обикновено включват 12 вещици и главен участник.

Страхът от числото 13 се нарича трискаидекафобия (или тердекафобия). А когато паниката е обвързана и с петък, 13-и, се говори за параскаведекатриафобия. Любопитното е, че от подобно безпокойство страдат над 60 милиона души по цял свят. Много от тях не смеят да излязат от домовете си, не сядат зад волана и не предприемат каквито и да било действия, които евентуално биха могли да доведат до неприятни случки или емоции.

Добре е да се знае, че петък, 13-и, се пада средно веднъж на 212,35 дни. И, както твърдят психолози, на тази дата хората са по-податливи на неоправдани рискове, понеже всичко може да се обясни с "фатализма", с който се свързва споменатият ден. А според официалната британска статистика именно тогава се регистрира по-голям брой пътнотранспортни произшествия, уви.

Спазвайки негласното правило, много хирурзи избягват да извършват сложни операции в петък, 13-и. Обясняват го с факта, че лекарите са доста суеверни, макар и да не го признават.

Знае се също, че в много хотели липсва 13-и етаж, а на летищата няма секция с такъв номер. В някои болници трудно ще намерите стая с това число на вратата.

Още Омир и Цицерон са го смятали за неудачно. 13 са злите духове в Кабалата - религиозно-мистичната традиция, която също така е окултно и езотерично течение в юдаизма. На Тайната вечеря 13-и пристига Юда, за предателството му се разказва в 13-а глава на Евангелието от Иоан. А Апокалипсис е последната, 13-а книга на Новия Завет.

Вероятно малцина знаят, че олигархът Томас Лоусон, който е работил като брокер в Бостън, е автор на книга, посветена на мистичния ден. В нея се разкриват детайли на безброй борсови машинации, извършвани именно в петък, 13-и, за да се използват максимално страховете и опасенията на някои хора. Изданието, логично наречено "Петък, 13-и" (Friday the Thirteenth), вижда бял свят през 1907 г. Успехът на бестселъра осигурява на идните поколения и вкоренилия се в съзнанието на мнозина идиом, свързван с беди, нещо лошо и зло.

През настъпващата 2020-а петък, 13-и, ще има само два пъти - през март и ноември. Така че "отбележете" подобаващо днешния ден и спокойно започнете да се подготвяте за светлите празници на Рождество Христово и наближаващата Нова година.

Вирусите на компютърната субкултура

Петък, 13-и, намира място и в компютърната субкултура. През май 1988 г. се наблюдава своеобразна епидемия на вируса Jerusalem, програмиран за особено разрушителни действия, ако се активира на "фаталния" ден. Подобен черен хумор "заразява" и разработчиците на други виртуални паразити, които започват да върлуват на посочената мистична дата.

Хакерите често обвързват определени събития с поредния петък, който се пада на 13-и. Така "денят 1234567890" на Unix формално достига своята кулминация именно в края на работната "дяволска" седмица през февруари 2009 г. Независимо че оттогава е изминало повече от десетилетие, почитателите на тази операционна система още помнят "свръхестествените" проблеми, предизвикани от зловредния вирус.

Главните забрани

Ако сте суеверни, страхливи или просто за пореден път не искате да изпитвате съдбата, вероятно ще ви бъде интересно да разберете какво според народните вярвания не бива да правите в петък, 13-и:

* Не започвайте нищо ново - този ден не е добър за каквито и да било начинания.

* Като си тръгвате отнякъде, не се обръщайте и не се връщайте дори и да сте забравили нещо.

* Не вдигайте сватба на злополучната дата.

* Избягвайте да предприемате пътуване, особено ако ви предстои далечно пътешествие.

* Лоша идея е да купувате или да продавате недвижимост.

* Забранява се да стоите под стълбището.

* Рязането на нокти и подстригването не са на хубаво.

* Отложете и боядисването на коса за друг ден.

* Не се обличайте в кафяви нюанси.

* Не сменяйте чаршафи.

* Не ругайте, не споменавайте дявола и забравете думата "свиня".

* Оглеждайте се за черни котки, които могат да ви пресекат пътя, както и за хора с празни кофи, макар че те се смятат за предвестник на неприятности и в други дни, не само на "фаталния".

* Преди лягане не се взирайте дълго време в огледалото.

Да спазвате или не подобни забрани - всеки решава сам. Но със сигурност не е добре в петък, 13-и, да се нагнетява обстановката и да се представят лоши неща. Защото, знае се, мислите се материализират, а страховете понякога се сбъдват. А и казват, ако за едно и също едновременно мислят няколко души, тази сила се увеличава в геометрична прогресия. Затова - нека насочим енергията си само към хубавото.

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 978

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 828

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 498

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 338

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ