23 Септември 2019понеделник08:45 ч.

Милиони се леят

/ брой: 159

автор:Деси Велева

visibility 349

Милиони левове се наливат за боклука на София. И скоро няма да секнат. Няма друга дейност, която да гълта толкова много обществени пари в столицата. Неслучайно за присвояването им ламтежът не стихва. Очаква се тези дни да стане ясно кой ще прибере над 430 млн. лева за събирането на сметта от улиците. Други милиони обаче предстоят да се раздадат, за да се извозва остатъкът от вече преработената смет. Защото мистичното RDF-гориво, което сега се праща на циментовите заводи, проявили милост да го приемат, все още търси своя дом. Инсталацията, която ще го гори, също е спорна - планирана е в центъра на града, строежът й изисква поредните нови милиони евро, а и буди съмнения за замърсяване на въздуха. 

Боклукът все не свършва, а парите никога не стигат. Направиха се депа, инсталации, завод, рязаха се лентички, правеха се дружески посещения в чужбина за попиване на външния опит... И накрая пак сме в началното положение. Кофите са все така пълни, а боклукът продължава да се разкарва напред-назад из страната. Мислехме, че времето на балите е минало, че кризи повече няма да има, че модерната преработка и оползотворяване ще намалят разходите в системата. Нищо подобно обаче не се случва. Всяка година средствата, които отделя София за сметопочистване и извозване, се увеличават, а част от тях изобщо не отиват за чистотата. 

Вероятно нейде има загадъчни субекти, които се възползват от безредието в столичния боклук и от липсата на планиране. Черпят с пълни шепи заради бъркотията и разчитат на поредните обществени поръчки, които са напълно легалният начин да се раздават обществени средства за неясно какви каузи. Щом на светло се жонглира с толкова много пари, какво ли става на задкулисния пазар?

Почина проф. Юлиан Вучков

автор:Дума

visibility 0

23 мерки до 2023 г. обявява Мая Манолова на 23 септември

автор:Дума

visibility 134

Земетресение край Кърджали

автор:Дума

visibility 117

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 521

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 759

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 629

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 503

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 491

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ