01 Март 2021понеделник17:36 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

"Мъртви души" - живи лобисти

/ брой: 22

автор:Веселка Венкова

visibility 94

Още през първата година на 41-вото Народно събрание рязко се влоши качеството на приеманите закони, парламентарните дебати се обезличиха, а най-точната характеристика за работата на депутатите бе лобизъм. Констатацията направи Институтът за модерна политика още през юли 2010 г., а неговият председател Борислав Цеков отсече: "Това е най-пробитият от частни и корпоративни интереси парламент през последните години."
Лоби е група лица, опитващи се да влияят върху другите в полза на социална или политическа кауза, а лобизмът е "характерна съвременна дейност на неформален натиск в полза на конкретно политическо решение", обясняват речниците. Там, където широко го практикуват, е институционализиран с приемането на закони за лобизма. В България обаче няма интерес към узаконяването на лобизма.
Понятието се възприема у нас доста фриволно, всеки може да ви обясни, че става дума за групи по интереси, които "въздействат" върху властта на различни нива, за да постигнат корпоративните си интереси. Правят го целенасочено, мотивирайки "правилно" взимащите решенията. Групите по интереси оказват влияние и търсят подкрепа не само от отделни депутати, но от цели партии, от публичната администрация, от институциите. Разбира се, и от масовата публика чрез нас - медиите. Всяко търсене на подкрепа обаче е напразно, ако в изпълнителната власт нямаш свои хора. Лобизмът е твърде изобретателен, особено когато ползва всички форми за създаване на влияние.
Първият по-сериозен опит за регламентиране на лобистките практики у нас бе направен в 39-ото НС с проекта на Закон за публичност и регистрация на лобистите и лобистката дейност. Внесен, без особени последствия до есента на 2010 г., когато ГЕРБ съвсем се отказаха от закон за лобизма, а той можеше да ограничи политическите назначения и да пречи по-малко на нормалния бизнес. Ама пък как щяха да помагат на своите, в името на чието европейско развитие взеха властта?
Че какво друго са народните представители от ГЕРБ, наричани с право "мъртви души". Те са послушна гвардия от инструктирани лобисти. Те, макар буквално, "правилно" са разбрали националния девиз на Белгия: "Съединението прави силата", който сме заели в края на ХIХ век, без да го осмислим очевидно до днес.
Практиката се оказа устойчива и макар лобисткото законодателство да не е измислено от гербаджиите, те най-добре го вкараха в работа. Лобистки текстове в ГПК позволиха на банките да увеличават неправомерно лихвите по кредитите, а с промените в Семейния кодекс ГЕРБ обслужиха имотната мафия. С измененията в Закона за автомобилните превози малки фирми с по един шофьор трябваше да вадят лиценз за извършване на обществен превоз на товари. И фалираха. За сметка на други, за които се създаде охолна пазарна ниша. А какво бяха промените в Закона за нотариусите и нотариалната дейност, измененията в Закона за земеделските земи и собствеността... Ами Изборният кодекс?
Вчера Курумбашев се провикна: "Два откровено лобистки закона се приемат в Народното събрание". Само два ли?

 

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 935

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 414

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ