15 Септември 2019неделя13:02 ч.

Мариана Кукушева: Диференцирането на ДДС ще изсветли сивия сектор

/ брой: 109

автор:Дума

visibility 485

Много е важно диференцирането на ДДС върху различните продукти да не се разбира като опит за забогатяване от страна на бизнеса. Той все пак е косвен данък и се плаща от потребителите. При бизнеса се очаква промяната да извърши една друга реформа, която е свързана със създаването на по-конкурентна среда и изсветляване на сивия сектор. Това каза пред Блумбърг тв България председателат на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. "Крайният търговец начислява винаги данъка и потребителят го плаща, но само 50% от производителите го изплащат на държавата. Тези ДДС измами трябва да бъдат преустановени", каза тя.

Кукушева коментира и как намаляването на ДДС върху хляба би се отразило на търсенето му. "При намаляване на ДДС ще се повиши консумацията на хляб, защото конкуренцията ще премине на ниво качество. Няма лошо при хората и семейния им бюджет да остават едни 150 млн. повече. Тогава отношението им към държавата и политиците също ще се промени", убедена е тя.

Според Кукушева за момента намаление в цената на хляба не се очаква. "По данни на анализатори на международните борси цената на житната реколта през 2019 г. ще се увеличи с около 30%. Трендът на енергията, водата и заплащането на човешкия труд е трайно установен нагоре. Не се вижда светлина в тунела по отношение на банкови кредити и банкови лихви за България", прогнозира Мариана Кукушева.

Бизнесът предупреди: Кризата за индустрията вече е тук

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 176

Левицата: Властта проспа чумата по свинете

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 176

Информацията за състава на бирата става задължителна

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 176

Премиерът притеснен да не избягат инвеститори

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 176

Защо ЕС да търпи една страна, която не знае какво иска

автор:Дума

visibility 110

Пороите в Испания взеха шест жертви

автор:Дума

visibility 58

Бахамските острови застрашени от нова стихия

автор:Дума

visibility 172

Спряха фериботите на някои пристанища в Гърция

автор:Дума

visibility 1787

Белезниците чакат

автор:Павлета Давидова

visibility 1093

/ брой: 176

На един протест

visibility 443

/ брой: 176

Олег Косих: "Бесарабски гердан" показва същността ни

автор:Альона Нейкова

visibility 550

/ брой: 176

За престъпленията на комунистическия режим

visibility 535

/ брой: 176

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ