26 Май 2019неделя12:04 ч.

ново:

Избираме членове на Европейския парламент. Всеки глас има значение. Избираме членове на Европейския парламент. Всеки глас има значение.

Мантри

/ брой: 76

автор:Евгени Гаврилов

visibility 395

Твърди се, че политиката е концентриран израз на икономиката. Енергетиката е икономически сектор, но при нея е точно обратното. На първо място е геополитиката, на второ - политиката, и едва след това идва икономиката. А ако има нещо характерно за българската политика в този тежък отрасъл, това е непоследователността. Поне това показват фактите от последното десетилетие. Иде реч за конкретните стъпки на правителството, които за съжаление показват в повечето случаи нерешителност и некомпетентност. Както писа ДУМА вчера, не е изключено да останем и без природен газ от 2020 г. 

По-голям се оказва обаче проблемът с идеологизацията на енергетиката, която ни се налага от Брюксел и новия Голям брат. Това става чрез мантри. Първа мантра - Либерализация на пазара на енергия. Уж го либерализирахме, а след това чиновниците на ЕС ни заливат с директиви и указания. Втора мантра - Диверсификация на доставките (разбирай ограничаване на достъпа на руски природен газ до европейския пазар). Явно някой имаше излишни 50 млн. евро да ги зарови по дъното на р. Дунав, правейки газова връзка с Румъния, която бе отнесена от течението на реката. Тази тръба е суха, защото няма откъде да дойде горивото. Сега ще се свързваме и с Комотини срещу 200 млн. лв., въпреки че има връзка с Гърция. Трета мантра - Бъдещето е на ВЕИ-тата. В Европа са похарчени 300 млрд. евро за такива мощности, а вредните емисии не са намалели.

Странно нещо са политиците. Те се обединиха за общо домакинство на региона на Европейското по футбол, но не и в защита на общите им енергийни интереси. Как се прави, го показаха противниците на "Южен поток" начело с еврокомисаря Шевчович, който е словак. Тази държава печели най-много от транзита на газ през Украйна. Противниците се обединиха и проектът пропадна. А България сякаш не е способна на подобен вид политика. 

Кандидат за летището предлага да построи и стадион

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 97

Най-после пуснаха процедурата за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 97

Елена Йончева: Това е битка за България

автор:Ивелин Николов

visibility 772

/ брой: 97

Златното момче

автор:Павлета Давидова

visibility 714

/ брой: 97

Парламентарна мимикрия

автор:Ростислава Иванова

visibility 349

/ брой: 97

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ