10 Декември 2018понеделник00:45 ч.

снимка Емилия Костадинова

Манол Генов: Мерките срещу мръсния въздух са закъснели и дискриминационни

/ брой: 238

автор:Мая Йовановска

visibility 202

Властта обяви вчера процедура за отпускане на пари за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Решението е на Управляващия орган на оперативната програма "Околна среда 2014-2020 г". Става въпрос за 111 млн. 442 101 лв., които ще се изразходват като директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Парите обаче ще отидат само в седем града - Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община, стана ясно от съобщение на МОСВ.

Тази мярка е изключително закъсняла, заяви пред ДУМА депутатът от "БСП за България" и зам.-председател на парламентарната комисия по околна среда Манол Генов. По неговите думи процедурата не само е закъсняла, но е и дискриминационна, защото горещи точки по отношение на мръсния въздух са 28 общини. Някои от тях покриха критериите, след това комитетът за наблюдение на европрограмата измисли една методика, за да пробута само тези 7 общини и разпределиха между тях целия ресурс, обясни Генов. И не е ясно на какво основание, коментира Генов. А какво се случва с останалите градове, в които живеят над 1,5 млн. души, попита депутатът. Според него това няма да реши проблемите със замърсяването на въздуха. Обещанието било, че ще има следващи пари и те ще се усвоят до 2023 г. Парите са недостатъчни и защото със законовите промени за опазване чистотата на атмосферния въздух на общините се вменяват правомощия и функции, които са финансово необезпечени. 

Предвижда се тези малко над 111 млн. лв. да бъдат дадени за подмяната на отоплителни устройства на твърдо гориво (дърва и въглища) с алтернативни форми на отопление на газ, електричество, пелети или свързване към топлофикационна или газоразпределителна мрежа. Като крайна алтернатива (когато всички други опции са неприложими или изчерпани) се разрешава и подмяната на старите печки с модерни уреди на дърва или въглища, които отговарят на техническите параметри за екодизайн. Пари ще бъдат давани и за информационни, и образователни кампании, за да променят "цялостното мислене на гражданите по отношение опазване чистотата на въздуха". С това ще се постави основата на ефективен национален модел за преодоляване на проблемите с нарушеното качество на атмосферния въздух в резултат от битовото отопление. Проектите си градовете трябва да изпълнят в рамките на 4 години и 8 месеца.

Нинова алармира за насилие в Кресна

автор:Дума

visibility 0

Президентът: Хора, които не почитат книгите, вземат решения

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 239

Каракачанов заплаши Македония да я спре за ЕС и НАТО

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 239

Кв. "Обеля" излезе на втори протест

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 239

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 239

Русия разглежда възможността да включи Гърция в "Турски поток"

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 239

Европа се тресе от неравенства

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 239

Унгарците не приемат закон за "робски труд"

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 239

Кратки новини

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 239

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 119

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 97

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 239