20 Февруари 2019сряда04:18 ч.

снимка Емилия Костадинова

Манол Генов: Мерките срещу мръсния въздух са закъснели и дискриминационни

/ брой: 238

автор:Мая Йовановска

visibility 509

Властта обяви вчера процедура за отпускане на пари за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Решението е на Управляващия орган на оперативната програма "Околна среда 2014-2020 г". Става въпрос за 111 млн. 442 101 лв., които ще се изразходват като директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Парите обаче ще отидат само в седем града - Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община, стана ясно от съобщение на МОСВ.

Тази мярка е изключително закъсняла, заяви пред ДУМА депутатът от "БСП за България" и зам.-председател на парламентарната комисия по околна среда Манол Генов. По неговите думи процедурата не само е закъсняла, но е и дискриминационна, защото горещи точки по отношение на мръсния въздух са 28 общини. Някои от тях покриха критериите, след това комитетът за наблюдение на европрограмата измисли една методика, за да пробута само тези 7 общини и разпределиха между тях целия ресурс, обясни Генов. И не е ясно на какво основание, коментира Генов. А какво се случва с останалите градове, в които живеят над 1,5 млн. души, попита депутатът. Според него това няма да реши проблемите със замърсяването на въздуха. Обещанието било, че ще има следващи пари и те ще се усвоят до 2023 г. Парите са недостатъчни и защото със законовите промени за опазване чистотата на атмосферния въздух на общините се вменяват правомощия и функции, които са финансово необезпечени. 

Предвижда се тези малко над 111 млн. лв. да бъдат дадени за подмяната на отоплителни устройства на твърдо гориво (дърва и въглища) с алтернативни форми на отопление на газ, електричество, пелети или свързване към топлофикационна или газоразпределителна мрежа. Като крайна алтернатива (когато всички други опции са неприложими или изчерпани) се разрешава и подмяната на старите печки с модерни уреди на дърва или въглища, които отговарят на техническите параметри за екодизайн. Пари ще бъдат давани и за информационни, и образователни кампании, за да променят "цялостното мислене на гражданите по отношение опазване чистотата на въздуха". С това ще се постави основата на ефективен национален модел за преодоляване на проблемите с нарушеното качество на атмосферния въздух в резултат от битовото отопление. Проектите си градовете трябва да изпълнят в рамките на 4 години и 8 месеца.

Парламентът е пред разпад

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 35

България се поклони пред Левски

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 35

29 тона отрови са изхвърлени край гара Яна

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 35

Американски мита върху европейския автомобилен внос

автор:Дума

visibility 57

Очаквано Караиванова си тръгва от КФН

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 35

БДЖ пуска в движение ремонтирани вагони

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 35

Меркел разтревожена от натиска на САЩ

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 35

Шестнадесет щата съдят Тръмп

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 35

ЕС: Ще позволим отлагане на "Брекзит"

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 35

МПЦ поиска автокефалност

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 35

Картел или контрабанда - изберете сами

автор:Евгени Гаврилов

visibility 125

/ брой: 35

"OBUVKI.BG"

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 60

/ брой: 35