19 Април 2019петък14:12 ч.

снимка Емилия Костадинова

Манол Генов: Мерките срещу мръсния въздух са закъснели и дискриминационни

/ брой: 238

автор:Мая Йовановска

visibility 728

Властта обяви вчера процедура за отпускане на пари за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Решението е на Управляващия орган на оперативната програма "Околна среда 2014-2020 г". Става въпрос за 111 млн. 442 101 лв., които ще се изразходват като директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Парите обаче ще отидат само в седем града - Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община, стана ясно от съобщение на МОСВ.

Тази мярка е изключително закъсняла, заяви пред ДУМА депутатът от "БСП за България" и зам.-председател на парламентарната комисия по околна среда Манол Генов. По неговите думи процедурата не само е закъсняла, но е и дискриминационна, защото горещи точки по отношение на мръсния въздух са 28 общини. Някои от тях покриха критериите, след това комитетът за наблюдение на европрограмата измисли една методика, за да пробута само тези 7 общини и разпределиха между тях целия ресурс, обясни Генов. И не е ясно на какво основание, коментира Генов. А какво се случва с останалите градове, в които живеят над 1,5 млн. души, попита депутатът. Според него това няма да реши проблемите със замърсяването на въздуха. Обещанието било, че ще има следващи пари и те ще се усвоят до 2023 г. Парите са недостатъчни и защото със законовите промени за опазване чистотата на атмосферния въздух на общините се вменяват правомощия и функции, които са финансово необезпечени. 

Предвижда се тези малко над 111 млн. лв. да бъдат дадени за подмяната на отоплителни устройства на твърдо гориво (дърва и въглища) с алтернативни форми на отопление на газ, електричество, пелети или свързване към топлофикационна или газоразпределителна мрежа. Като крайна алтернатива (когато всички други опции са неприложими или изчерпани) се разрешава и подмяната на старите печки с модерни уреди на дърва или въглища, които отговарят на техническите параметри за екодизайн. Пари ще бъдат давани и за информационни, и образователни кампании, за да променят "цялостното мислене на гражданите по отношение опазване чистотата на въздуха". С това ще се постави основата на ефективен национален модел за преодоляване на проблемите с нарушеното качество на атмосферния въздух в резултат от битовото отопление. Проектите си градовете трябва да изпълнят в рамките на 4 години и 8 месеца.

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 76

Румънският министър на правосъдието подаде оставка

автор:Дума

visibility 217

САЩ наложи санкции срещу Куба, Никарагуа и Венецуела

автор:Дума

visibility 252

Европарламентът засилва Фронтекс

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 770

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 457

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ