08 Август 2020събота17:50 ч.

Македонците си искат името

Съседите няма да го жертват дори заради евроатлантическото членство

/ брой: 173

автор:Дума

visibility 932

Повече от половината от македонските граждани биха гласували "против", ако утре се състои референдум за смяна на името на страната по повод членството й в ЕС и НАТО. Това показват резултатите от проучване на общественото мнение, извършено в периода от 11 до 18 юли от института "Павел Шатев" и цитирани от агенция МИА.
На въпроса, ако утре се състои референдум за смяна на името с цел Македония да стане член на ЕС и НАТО, 57,4 процента от гражданите отговарят, че биха гласували против, 30,7% са за смяна на името, а 11,9 процента нямат отговор.
Според проучването, цитирано от скопския вестник "Вечер", за промяна на името на страната са гласували 73,70 на сто от етническите албанци и едва 17 на сто от анкетираните македонци. В проучването е бил потърсен отговор и на въпроса кой би се справил по-добре с икономическата криза. Двадесет и девет процента са отговорили, че това е правителството на сега управляващата ВМРО-ДПМНЕ, 14,5% - правителство на опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ), а над 56% от гражданите не знаят или нямат отговор. Проучването показва още, че около 43% от гражданите смятат, че докато Бранко Цървенковски е председател на СДСМ, тази партия не може да се върне на власт.
На въпроса, ако има избори наесен, 36,8% от гражданите са отговорили, че ще победи ВМРО-ДПМНЕ, 10,7 на сто - че ще победи СДСМ, 2,3 процента смятат, че би победил албанският Демократичен съюз за интеграция, а 1,5% - че би победила Демократичната партия на албанците. На този въпрос не знаят как да отговорят 43,6 на сто от анкетираните.
Лошата година в европейски план бе повод за жестока полемика между депутатите от властта и опозицията. Според  СДСМ последните две години от управлението на ВМРО-ДПМНЕ са най-лошият период, откакто Македония стана независима. Много обещаха, а нищо не издпълниха, не донесоха нищо добро за Македония, нито членство в НАТО, нито дата за преговори с ЕС, нито инвестиции и нови работни места. Единствено взимаха данък от гражданите, донесоха престъпност и корупция, бедност, безпаричие и отчаяние, заяви Андрей Петров от СДСМ. Тито Петковски от Нова социалдемократическа партия смята, че резултатите, които има това правителство, го правят най-лошото досега. В международен план  Македония е в по-лошо положение, отколкото по времето на обявяването на независимостта. Във вътрешен план ситуацията е още по-лоша, подчерта Петковски.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 304

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 389

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 601

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1083

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ