Магия в ресторант "Магия"
/ брой: 99
Петър Софрониев
Когато взех заведението, то се казваше "Утринни глътки". Обикновена квартална шкембеджийница. Извоювала си във времето лоша слава. Тук посетители бяха предимно работещи на близката Гара разтоварителна. В салона вилнееха плъхове. Толкова големи, че наличните пет-шест котки се страхуваха от тях и бягаха в други микрорайони. Масите бяха заковани за пода, защото често тук споровете между посетителите се решаваха по нехарактерен начин чрез същите маси и столове. Моята цел бе да превърна заведението в модерен малък ресторант. Сложих нови маси, даже и покривки поставих. Посетители първоначално нямаше, та се наложи да обявя кастинг за клиенти. Явиха се много социалнослаби. Взех двайсетина на хонорар. Задачата им бе да инсценират опашка, да се блъскат при влизане и лакомо да ядат, така че да се виждат през витрината. Наетите първоначално си изпълняваха задачата и със страст ядяха супичката, която им бе и хонорар. Ама впоследствие започваха да омитат и основни ястия и да се изхлузват незабелязани от заведението, което обърка сметките ми. Назначих нови. На трудов договор. По-възпитани на вид и по-добре облечени, а не с анцузи като предишните. Отново ги разполагах край витрината, та да се виждат от улицата и да привличат нова и нова клиентела. В договора им влизаше кауза, според която те трябваше да ядат на стойност, която да покрива парите по договра, така че пари не получаваха. Ама пак се оказаха неразбрани. Първо възроптаха, че ги храня само с постно. Даже написаха табела: С постното дотук!!! и я закачиха над вхоха, та хвърлиха в смут нормалните клиенти. После пожелаха и музика и място и време за танци да им се осигури. И с тези клиенти се разделих. Но реших, че борбата трябва да продължи, защото ресторантчето, което вече се казва "Магия", трябва да стане култово. Мислих, мислих и реших. Абе, в криза сме. Българинът вече ще започне да се храни не толкова често. Затова ще пускам клиенти с консумация на лизинг. Яде човекът примерно мусака в понеделник, а през седмицата плаща на пет вноски. За по-пищни вечери на колектив можем да обявим и гратисен период, в който консумиращият не плаща, а да събира пари за следващите вноски.
Нека се съобразяваме с времето. Ресторант "Магия" трябва да се утвърди, ако ще и на магия да е...