04 Август 2020вторник03:12 ч.

Лишиха партии от безплатно участие в медии

Изборната кампания ще се води само на български език, премахва се преференциалният вот

/ брой: 38

автор:Юлия Кулинска

visibility 98

Извънпарламентарните партии няма да имат право на безплатно участие в политическите диспути по време на предизборната кампания. Това реши мнозинството в парламента при гласуване на текстовете от Изборния кодекс вчера. Отхвърленото от ГЕРБ предложение бе на Мая Манолова от БСП. Тя настоя формациите, които не получават държавна субсидия, да имат възможност за участие в 3 безплатни диспута. Препоръката на ОССЕ е да бъде предоставено безплатно ефирно време в обществените медии за участниците в изборите, които не получават пари от държавата и не могат да си платят скъпото телевизионно и радиовреме, поясни Манолова.
Депутатите решиха предизборната кампания да се води само на български език. Те отхвърлиха  предложението на ДПС при необходимост и осигурен превод да може да се ползват и други езици. "Гласувахте против резолюция на ПАСЕ. От днес нататък не обвинявайте двама достойни депутати, които са гласували мониторинга върху България да остане и не искайте да ви обясняваме защо говорим за изкривена демокрация", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.
Гласувана бе забрана за поставянето на предизборни материали извън кампанията по републиканската пътна мрежа и общинските пътища. Отхвърлено бе предложението всеки предизборен материал да бъде обозначен в медиите с "платено".     На парламентарните избори ще се гласува с обща бюлетина като по този начин се премахват отделните бюлетини за партиите и окончателно се премахна преференциалният вот. Ще се гласува със знак Х, който ще се маркира върху бюлетината със син химикал.
Социологическите проучвания, които се оповестяват преди датата на вота, трябва да съдържат информация за възложителя на допитването и изпълнителя, бе записано в Изборния кодекс. 
За първи път в историята на страната бяха променени часовете за гласуване в изборния ден. Той вече ще трае 7 до 20 ч. Досега гласуването беше от 6 до 19 ч. Опозицията възрази, защото така се дава възможност за хаос и манипулация на изборния процес. Румен Петков заяви, че не е сериозна тезата, че голяма част от гражданите ще проявят интерес към гласуването между 18 и 19 ч.
Независимо от протестите на опозицията мнозинството реши изборните книжа да се съхраняват при областните управители. Бюлетините, екземплярът от протокола, предназначен за областната администрация, и останалите книжа и материали ще се складират в пригодени помещения до следващите избори. Членовете на СИК, кандидатите, застъпниците, представителите на партиите, коалициите и инициативните комитети и наблюдателите при поискване ще получават ксерокопие на подписания протокол, подпечатано с печата на комисията и подписано от член на ръководството й.

 

Борисов радва администрацията с 30% скок на заплатите

автор:Дума

visibility 5

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 132

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 142

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ