01 Юни 2020понеделник16:49 ч.

Лишиха партии от безплатно участие в медии

Изборната кампания ще се води само на български език, премахва се преференциалният вот

/ брой: 38

автор:Юлия Кулинска

visibility 87

Извънпарламентарните партии няма да имат право на безплатно участие в политическите диспути по време на предизборната кампания. Това реши мнозинството в парламента при гласуване на текстовете от Изборния кодекс вчера. Отхвърленото от ГЕРБ предложение бе на Мая Манолова от БСП. Тя настоя формациите, които не получават държавна субсидия, да имат възможност за участие в 3 безплатни диспута. Препоръката на ОССЕ е да бъде предоставено безплатно ефирно време в обществените медии за участниците в изборите, които не получават пари от държавата и не могат да си платят скъпото телевизионно и радиовреме, поясни Манолова.
Депутатите решиха предизборната кампания да се води само на български език. Те отхвърлиха  предложението на ДПС при необходимост и осигурен превод да може да се ползват и други езици. "Гласувахте против резолюция на ПАСЕ. От днес нататък не обвинявайте двама достойни депутати, които са гласували мониторинга върху България да остане и не искайте да ви обясняваме защо говорим за изкривена демокрация", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.
Гласувана бе забрана за поставянето на предизборни материали извън кампанията по републиканската пътна мрежа и общинските пътища. Отхвърлено бе предложението всеки предизборен материал да бъде обозначен в медиите с "платено".     На парламентарните избори ще се гласува с обща бюлетина като по този начин се премахват отделните бюлетини за партиите и окончателно се премахна преференциалният вот. Ще се гласува със знак Х, който ще се маркира върху бюлетината със син химикал.
Социологическите проучвания, които се оповестяват преди датата на вота, трябва да съдържат информация за възложителя на допитването и изпълнителя, бе записано в Изборния кодекс. 
За първи път в историята на страната бяха променени часовете за гласуване в изборния ден. Той вече ще трае 7 до 20 ч. Досега гласуването беше от 6 до 19 ч. Опозицията възрази, защото така се дава възможност за хаос и манипулация на изборния процес. Румен Петков заяви, че не е сериозна тезата, че голяма част от гражданите ще проявят интерес към гласуването между 18 и 19 ч.
Независимо от протестите на опозицията мнозинството реши изборните книжа да се съхраняват при областните управители. Бюлетините, екземплярът от протокола, предназначен за областната администрация, и останалите книжа и материали ще се складират в пригодени помещения до следващите избори. Членовете на СИК, кандидатите, застъпниците, представителите на партиите, коалициите и инициативните комитети и наблюдателите при поискване ще получават ксерокопие на подписания протокол, подпечатано с печата на комисията и подписано от член на ръководството й.

 

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 250

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 358

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 460

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 377

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ