17 Февруари 2019неделя09:59 ч.

Левицата ще подкрепи ветото срещу цензурата над журналисти

БСП ще даде Закона за личните данни на Конституционния съд, ако бъде гласуван отново

/ брой: 29

автор:Дума

visibility 294

Срещу опитите да бъде наложена цензура върху свободата на словото се обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя и говорителят на ПГ "БСП за България" Елена Йончева се срещнаха с представители на Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) във връзка с промените в Закона за защита личните данни (ЗЗЛД), които наскоро бяха приети от парламента. Нинова пое ангажимент, че депутатите от левицата ще подкрепят в пленарната зала президентското вето, тъй като някои от текстовете налагат цензура върху свободата на словото.

"Ако бъде преодоляно ветото, ние ще сезираме Конституционния съд. Има основания да смятаме, че се засягат основополагащи и конституционни права на свобода на изразяване и достъп до информация", категорична бе Нинова. Според нея ГЕРБ често се позовават на европейски регламенти и правила, но е станало практика да вкарват в законодателството неприемливи текстове, които нямат нищо общо с европейската практика. Тя добави, че по този начин ГЕРБ крият истинските си намерения за авторитарна власт зад европейските норми.

"В момента сме свидетели на груба цензура от страна на ГЕРБ. През последните години има много случаи на засягане на журналисти, които си позволяват да критикуват властта и да споделят различно мнение. Въпросът за ограничаване на свободата на медиите и човешките свободи е принципен, а не партиен", заяви Нинова. По думите й, срещу Елена Йончева е организиран политически процес заради филмите й и разследванията срещу корупцията на най-високи нива. "Ние ще я защитим и в Брюксел, пак по същата причина - да не се ограничава правото на хората да си казват мнението и да вадят данни за корупция, да не се използва прокуратурата за натиск", подчерта лидерът на БСП.

Припомняме, че от АЕЖ анонсираха поредица от срещи, в които се надяват да убедят депутатите да не ограничават свободата на словото през ЗЗЛД. "Частта от закона, която формулира 10 критерия, с които всеки журналист трябва да се съобразява в работата си, създават предпоставки за автоцензура и цензура. Тази формулировка сериозно нарушава баланса между правото на свободно изразяване и правото на защита на личните данни и дава възможност на комисия от изпълнителната власт да ограничава свободата на словото. Това е поредният случай, в който изпълнителната власт получава възможност да налага санкции на медии и журналисти, докато Конституцията изрично предвижда, че това е единствено в правомощията на съдебната власт", категорични са от АЕЖ.

БСП поиска анкетна комисия за гафовете с е-винетките

автор:Дума

visibility 269

Харчим най-много за храна, жилище и данъци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 32

Срокът за касовите апарати остава засега

автор:Евгени Гаврилов

visibility 207

/ брой: 32

Два пъти са скочили случаите на морбили за година

автор:Дума

visibility 261

Депутатският имунитет в Гърция беше отменен

автор:Дума

visibility 309

Обезцветяване

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 32

Кръстчето

visibility 298

/ брой: 32

Един час с ценностите на земите ни

автор:Велиана Христова

visibility 193

/ брой: 32