13 Декември 2018четвъртък00:13 ч.

Левицата отново пита МЗ за белодробните трансплантации

/ брой: 231

автор:Аида Паникян

visibility 170

Каква е политиката на здравното министерство за осигуряване на трансплантация на български граждани в чужбина след отказа на "Евротрансплант" за сътрудничество с България. Това пита здравния министър Кирил Ананиев депутатът от БСП Антон Кутев. Повод за въпроса е фактът, че през последните месеци не е възможно извършването на белодробни трансплантации на българи нито в страната, нито в чужбина. ДУМА припомня, че в края на септември Ананиев оповести, че УМБАЛ "Св. Екатерина" в София, която има разрешение за присаждане на бял дроб, е представена за подписване на двустранно споразумение с "Евротрансплант". По думите на министъра "споразумението е на етап съгласуване със съответните компетентни институции в Германия, с оглед последващо одобрение от Борда на "Евротрансплант". От думите на министъра става ясно, че от клиниката в германския град Есен не могат да предоставят оферти (за трансплантация на български граждани-б.р.) преди подписване на споразумението. От Италия и Испания отговорът бил, че не приемат чужди граждани за трансплантация на бял дроб, а от Белгия не включват пациенти от страни извън "Евротрансплант" в листите си на чакащи. 

ДУМА припомня, че две седмици по-късно зам.-министър Бойко Пенков съобщи, че от месец МЗ работело по създаването на нова Национална програма за донорство и Пътна карта към нея. Междувременно обаче починаха двама от 16-те българи, които чакаха за белодробна трансплантация. 

Месец по-късно в интервю за БНТ проф. Bалтер Клепетко - президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробна трансплантация и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в Университетската болница във Виенa, препоръча на България да продължи опитите си за увеличаване на донорството, колкото се може по-бързо и колкото се може по-ефективно.

МАФИЯ*

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 242

Заради скъпия ток БСП иска изслушване на енергийния министър

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 242

Теглим до 780 лева заем за подаръци по Коледа

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 242

С 3,1% е поскъпнал животът през ноември на годишна база

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 242

Ден на траур след стрелбата в Страсбург

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 242

Избор в Германия отекна в Турция

автор:Зорница Илиева

visibility 27

/ брой: 242

Пактът за миграция е грабеж на бедния Юг

visibility 24

/ брой: 242

Конгресът на САЩ vs "Северен поток"

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 242

Георги Гьоков: И догодина бедните няма да живеят по-добре

автор:Аида Паникян

visibility 18

/ брой: 242

Агресията в училище - все по-голяма и по-честа

visibility 40

/ брой: 242

Светият синод: Нацистите са ангели небесни

автор:Христо Георгиев

visibility 36

/ брой: 242

Архиви под кофа с вода

visibility 25

/ брой: 242