27 Май 2019понеделник01:12 ч.

ново:

Рекордно ниска избирателна активност на четвъртите евроизбори Рекордно ниска избирателна активност на четвъртите евроизбори

Левицата отново пита МЗ за белодробните трансплантации

/ брой: 231

автор:Аида Паникян

visibility 567

Каква е политиката на здравното министерство за осигуряване на трансплантация на български граждани в чужбина след отказа на "Евротрансплант" за сътрудничество с България. Това пита здравния министър Кирил Ананиев депутатът от БСП Антон Кутев. Повод за въпроса е фактът, че през последните месеци не е възможно извършването на белодробни трансплантации на българи нито в страната, нито в чужбина. ДУМА припомня, че в края на септември Ананиев оповести, че УМБАЛ "Св. Екатерина" в София, която има разрешение за присаждане на бял дроб, е представена за подписване на двустранно споразумение с "Евротрансплант". По думите на министъра "споразумението е на етап съгласуване със съответните компетентни институции в Германия, с оглед последващо одобрение от Борда на "Евротрансплант". От думите на министъра става ясно, че от клиниката в германския град Есен не могат да предоставят оферти (за трансплантация на български граждани-б.р.) преди подписване на споразумението. От Италия и Испания отговорът бил, че не приемат чужди граждани за трансплантация на бял дроб, а от Белгия не включват пациенти от страни извън "Евротрансплант" в листите си на чакащи. 

ДУМА припомня, че две седмици по-късно зам.-министър Бойко Пенков съобщи, че от месец МЗ работело по създаването на нова Национална програма за донорство и Пътна карта към нея. Междувременно обаче починаха двама от 16-те българи, които чакаха за белодробна трансплантация. 

Месец по-късно в интервю за БНТ проф. Bалтер Клепетко - президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробна трансплантация и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в Университетската болница във Виенa, препоръча на България да продължи опитите си за увеличаване на донорството, колкото се може по-бързо и колкото се може по-ефективно.

Отлагат магистрала "Струма" за 2030 г.

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 98

БНБ очаква рекордно висока инфлация

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 98

МВФ: Търговските войни отнемат 0,3% от растежа

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 98

ОИСР отложи приемането на България

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 98

Осмина се борят за поста на Мей

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 98

НАТО разработва нова стратегия срещу Русия

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 98

Ирландия подкрепи по-лесните разводи

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 98

Кратки новини

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 98

Магарета летят из облаците

visibility 75

/ брой: 98

Докога ще задаваме само въпроси

автор:Зорница Илиева

visibility 74

/ брой: 98

Български бизнес в Лондон

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ