20 Февруари 2019сряда04:14 ч.

Левицата отново пита МЗ за белодробните трансплантации

/ брой: 231

автор:Аида Паникян

visibility 402

Каква е политиката на здравното министерство за осигуряване на трансплантация на български граждани в чужбина след отказа на "Евротрансплант" за сътрудничество с България. Това пита здравния министър Кирил Ананиев депутатът от БСП Антон Кутев. Повод за въпроса е фактът, че през последните месеци не е възможно извършването на белодробни трансплантации на българи нито в страната, нито в чужбина. ДУМА припомня, че в края на септември Ананиев оповести, че УМБАЛ "Св. Екатерина" в София, която има разрешение за присаждане на бял дроб, е представена за подписване на двустранно споразумение с "Евротрансплант". По думите на министъра "споразумението е на етап съгласуване със съответните компетентни институции в Германия, с оглед последващо одобрение от Борда на "Евротрансплант". От думите на министъра става ясно, че от клиниката в германския град Есен не могат да предоставят оферти (за трансплантация на български граждани-б.р.) преди подписване на споразумението. От Италия и Испания отговорът бил, че не приемат чужди граждани за трансплантация на бял дроб, а от Белгия не включват пациенти от страни извън "Евротрансплант" в листите си на чакащи. 

ДУМА припомня, че две седмици по-късно зам.-министър Бойко Пенков съобщи, че от месец МЗ работело по създаването на нова Национална програма за донорство и Пътна карта към нея. Междувременно обаче починаха двама от 16-те българи, които чакаха за белодробна трансплантация. 

Месец по-късно в интервю за БНТ проф. Bалтер Клепетко - президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробна трансплантация и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в Университетската болница във Виенa, препоръча на България да продължи опитите си за увеличаване на донорството, колкото се може по-бързо и колкото се може по-ефективно.

Парламентът е пред разпад

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 35

България се поклони пред Левски

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 35

29 тона отрови са изхвърлени край гара Яна

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 35

Американски мита върху европейския автомобилен внос

автор:Дума

visibility 57

Очаквано Караиванова си тръгва от КФН

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 35

БДЖ пуска в движение ремонтирани вагони

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 35

Меркел разтревожена от натиска на САЩ

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 35

Шестнадесет щата съдят Тръмп

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 35

ЕС: Ще позволим отлагане на "Брекзит"

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 35

МПЦ поиска автокефалност

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 35

Картел или контрабанда - изберете сами

автор:Евгени Гаврилов

visibility 125

/ брой: 35

"OBUVKI.BG"

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 60

/ брой: 35