13 Декември 2018четвъртък00:22 ч.

Левицата атакува в КС бюджета на касата

Мнозинството само си прие закона, "патриотите" и "Воля" мълчаха

/ брой: 231

автор:Аида Паникян

visibility 358

"БСП за България" внася Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. в Конституционния съд. Това обяви снощи лидерът на левицата Корнелия Нинова след гласуването на второ четене в пленарна зала. "В програмите на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ВОЛЯ, както и в програмата на правителството пише, че здравеопазването е приоритет номер 1. Ето как се пази приоритет номер 1 от правителството на Бойко Борисов - 4 часа дебати. Представям си, ако не ви беше приоритет, какъв дебат щеше да се води тук. Второ твърдение на управляващите е, че няма алтернатива. 41 алтернативни предложения има от БСП в този закон, които представляват предложения за промяна в модела", заяви Нинова.

И догодина няма да се разкриват нови болници. Фондът за лечение на деца заедно с обществени съвет към него се закрива, а функциите му поема НЗОК. Това е част от промените в системата на здравеопазването, които се правят през преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. Проф. Анелия Клисарова бе категорична, че с преместването на фонда от МЗ в НЗОК работата му няма да се подобри. Очаквано по време на дебатите на второ четене в пленарна зала, мнозинството отхвърли предложенията на БСП, които в основата си бяха за отпадане на 35 параграфа от преходните и заключителни разпоредби, които нямаха общо с бюджета на касата, а правеха промени в други закони. Чрез този закон се опитвате да минете с ботуши през 16 други закона, негодува зам.-председателят на здравната комисия и депутат от БСП доц. Георги Йорданов. Той бе категоричен, че по Конституция депутатите нямат право да правят промени в законите през преходните и заключителни разпоредби на закон за бюджет.

В началото на вчерашното извънредно заседание на парламента председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова започна да препуска, четейки по параграфите. Това принуди депутата от БСП Филип Попов да поиска думата по начина на водене, тъй като заподозря, че мнозинството по този начин иска набързо и напълно неясно за присъстващите да приеме закона. "Вие сигурно сте репетирали тези скоропоговорки", каза депутатът, след което Стоянова започна по-бавно да представя спорните параграфи. Интересен бе и друг ход на мнозинството, който бе ползван и миналата година - по време на дебата се изказа единствено председателката на здравната комисия д-р Даниела Дариткова. Изказвания от "Воля" и от "Обединени патриоти" нямаше, те просто гласуваха.

Дариткова упрекна левицата за предложението им да бъде създаден нарочен фонд, който да поема разходите по лечението на здравно неосигурените. С изказването си, че от БСП искат с парите на осигурените да бъдат лекувани неосигурените, шефката на здравната комисия направи явен опит да противопостави осигурени и неосигурени граждани и изрецитира парите по пера, предвидени в поправките.

Болниците се превърнаха в лекарски кабинети за лечение на здравнонеосигурени, опонира й проф. Михайлов. Той припомни, че здравноосигурените са 700 хил. души и създаването на такъв фонд ще изсветли разходите за лечението им. Той подчерта, че левицата предлага и изсветляване на участието на държавата в заплащането на здравното осигуряване на най-уязвимите групи, деца и пенсионери. 

Не бе прието предложението на д-р Валентина Александрова излишъкът, събран в касата от здравни вноски, да се разпределя от парламента. Не бе прието и предложението на д-р Хасан Адемов от ДПС да отпаднат болничните лимити и вместо това, когато има увеличение на обема дейности по клиничните пътеки, да се намаляват цените им.

"Няма нормален човек, който да се съгласи да има лимит на това, което прави лекарят, когато нуждаещият се пациент отиде при него и има нужда от лечение", каза доц. Йорданов. Той упрекна съставителите на бюджета, че са го изработили на база 2 млн. хоспитализации, но само през т.г. хоспитализациите наближават 3 млн. Така на практика предвидените пари за болнична помощ са с 1/3 по-малко от тазгодишния. Доц. Йорданов бе категоричен, че се "играе хазартно" и за медицинските уреди и апарати за лична употреба, тъй като и догодина касата ще плаща за тях по тазгодишни цени. "Ако никой търговец не пожелае да предостави апарати на тези цени, лишавате пациентите от тези изделия", ядоса се депутатът от левицата. 

С гласовете на мнозинството бе прието и предложението им изпълнителната агенция "Медицински одит" и Изпълнителната агенция по трансплантация да се слеят и да станат "Медицински надзор". "Занапред, като стане беля, ще изхвърчи като тапа директорът на "Медицински надзор", а не министърът", прогнозира проф. Михайлов. С промените няма да бъдат решени проблемите на донорството и трансплантациите, категорични са от левицата.

Антон Кутев от БСП упрекна дирекции на МЗ за бездействието им по подновяване на договора на България с "Евротрансплант", според който се правят трансплантации на българи в чужбина.

МАФИЯ*

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 242

Заради скъпия ток БСП иска изслушване на енергийния министър

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 242

Теглим до 780 лева заем за подаръци по Коледа

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 242

С 3,1% е поскъпнал животът през ноември на годишна база

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 242

Ден на траур след стрелбата в Страсбург

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 242

Избор в Германия отекна в Турция

автор:Зорница Илиева

visibility 27

/ брой: 242

Пактът за миграция е грабеж на бедния Юг

visibility 24

/ брой: 242

Конгресът на САЩ vs "Северен поток"

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 242

Георги Гьоков: И догодина бедните няма да живеят по-добре

автор:Аида Паникян

visibility 18

/ брой: 242

Агресията в училище - все по-голяма и по-честа

visibility 40

/ брой: 242

Светият синод: Нацистите са ангели небесни

автор:Христо Георгиев

visibility 36

/ брой: 242

Архиви под кофа с вода

visibility 25

/ брой: 242