16 Октомври 2021събота08:25 ч.

Летният свети Атанас

/ брой: 151

visibility 1115

Д-р Богомил В. КОЛЕВ

Летният свети Атанас се празнува на 5 юли.  Празникът е в чест на живелия през Х в. св. Атанасий Атонски, роден в гр. Трапезунд. Атанасий се отдал на християнската вяра. Отишъл в Света гора, където заживял като аскет до края на дните си.
Според народните поверия у нас този ден се нарича "сред лято" или "жетвар". Свети Атанасий "облича зимен кожух и поема пътя към Бога, за да донесе студовете и ледовете". Прието е на летния Атанасов ден да започва жетвата, особено в по-високите райони. "Заженването" се прави от човек "с лека ръка" или от най-възрастния и опитен жетвар. Първите отрязани класове се хвърлят напред с благословените думи: "Бог напред, ние след него." Някои от жетварите опасват около кръста си отрязаните класове, за да могат да работят без болка в кръста, когато се навеждат да режат класовете със сърпа.Има и други ритуали, свързани с началото на жетвата. В някои райони първият пожънат сноп се връзва с червен конец и се изправя с думите: "Хайде, тази година те вдигам, ама догодина хич да не мога да те изправя." Наричането е за по-добра реколта. Върху първия сноп се слага чиста кърпа, върху която чорбаджийката (собственичката) на нивата поставя пари - дар на жетварите за първия сноп. Ако по време на жетвата жетварите намерят "пари", или "майката на нивата" (двойни житни класове), запазват ги до края. Тогава ги сплитат с последните класове на плитка с червени конци и ги украсяват със скилидки чесън и сребърни монети. Тази плитка се нарича "Богова брада" или "брада на нивата". Сплита се от девойки с живи родители и се запазва до следващата година. Украсява се с полски цветя. Нейните зърна се смесват със семената за посев, за да бъде реколтата богата. В Южна България "брадата" се оставя сред нивата, "за да стане берекетът". В Североизточна България "брадата" се реже тържествено, жетварите се събират около нея, жените пеят и всички се хващат на хоро.
В Тракия летният Атанасовден и денят след него, познат като "Света Черна", "Баба Черна", "Черняй" или "Черен ден", се отличават по своята обредност. Съществен момент е жертвоприношението на черна кокошка, която домакинята коли на домашния праг. Жертвената кокошка се готви с ориз  и след това се раздава на съседите с думите: "Вземи си за свети Атанас и за Баба Черна, че да ни пазят от болести!" Според народното поверие Баба Черна се крие по подобие на чумата във вълната. На празника "Баба Черна" жените не бива да работят, защото в противен случай децата им ще заболеят от т.нар "черна болест" и "Света Черна ще почерни къщите им". Перата на кокошката, принесена в жертва, се запазват и с тях бабите кадят болни и урочасани деца.
В Средните Родопи и Странджа на летния Атанасов ден се организират общоселски курбани и се правят богати трапези. Жените приготвят пресни погачи и ги раздават на съседи и близки за берекет. В Асеновградско мъжете обикалят селското землище с кожата на закланото обредно животно, за да се предпазят засетите ниви и градините от градушки и порои. В западните български земи летният свети Атанас се почита като закрилник (патрон) на орачите, а в източните на този празник в някои места се изпълняват обичаите, целящи да прогонят сушата, "Пеперуда" и "Герман".
 

София монтира слънчеви панели върху общински сгради

автор:Дума

visibility 234

Мечка тормози село в Ардино

автор:Дума

visibility 213

БСП проведе среща с Национален синдикат "Защита"

автор:Дума

visibility 260

България изпрати Плана за възстановяване в Брюксел

автор:Дума

visibility 267

Стефан Янев иска плавен преход към зелена енергия

автор:Дума

visibility 266

„Булгаргаз“ увери, че няма да има недостиг на газ

автор:Дума

visibility 292

Столичното парно е заплашено от спиране на газа

автор:Деси Велева

visibility 502

/ брой: 198

Токът ще удари шоково цените на колбасите

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 198

Във Франция тестовете на неваксинирани ще се плащат

автор:Дума

visibility 195

Полша иска промяна в основния договор на ЕС

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 198

Путин: САЩ сами подкопават долара

автор:Дума

visibility 682

/ брой: 198

Тирана одобри свободната търговия със Сърбия и РСМ

автор:Дума

visibility 479

/ брой: 198

Теле под вола

автор:Валентин Георгиев

visibility 711

/ брой: 198

След тока и парното бензинът ще ни довърши

автор:Евгени Гаврилов

visibility 714

/ брой: 198

Ще закриваме ли училището?

автор:Деси Велева

visibility 705

/ брой: 198

"Греховната" Русия

автор:Юри Михалков

visibility 484

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ