06 Декември 2019петък00:57 ч.

Книги

Лавица

/ брой: 152

автор:Дума

visibility 333

"ДОБРАТА СТРАНА НА НЕЩАТА" от Здравка Евтимова издава "Лексикон". В тези разкази авторката търси хубавите страни на лошото, а понякога и обратното. Нейните герои са външно обикновени, случва се дори да са груби и непохватни. Тяхната уникалност се крие отвъд физическия им облик, разкрива се чрез вътрешния им Аз, проявява се предимно в общуването им със себе си, в неизречения, мисловен диалог с (не)любимия човек. Авторката познава тези хора и се разпознава в много от тях. Вървейки по стъпките на объркания им живот, тя следва парадоксалното им мислене, но до самия край на историята държи в тайна непредвидимите им реакции. 

"БОГ ИМА...! ТРЯБВА ДА ИМА БОГ!" от Стойчо Пенев (изд. КК "Труд") e сборник с разкази, вдъхновен от хората, посветили се на морето и душевно свързали живота си в сантиментално сърдечна връзка с него. Ето защо във всичките дванайсет разказа действието се развива до морето, а то е като ням наблюдател на различните човешки съдби. Героите са съвсем обикновени, дори хора от най-нисшите прослойки на обществото. Те разказват за проблемите си - понякога дребни и нищожни, понякога големи и значими, и ни увличат в техния неуютен, но истински свят, в който се оказва, че човещината и състраданието все още не са си отишли. 

"МАШИНИ КАТО МЕН" от Иън Макюън издава "Колибри", превод Иглика Василева. Действието се развива в Лондон през 80-те години на XX век. Чарли е 32-годишен, лишен от амбиции, носи се по течението на живота и избягва постоянни ангажименти за работа. Влюбен е в Миранда - умна и амбициозна студентка, която обаче живее с ужасна тайна. Чарли наследява пари от починалата си майка и ги изхарчва, за да си купи Адам - екземпляр от първата серия човешки роботи. Двамата с Миранда избират качествата, които искат да има неговата личност - той е красив, силен, атлетичен и интелигентен. Не след дълго между тях се оформя любовен триъгълник и тримата се изправят пред сериозна морала дилема. 

"ЗВЕЗДА НА ЧЕЛОТО" от Борис Акунин издава "Еднорог" в превод на Денис Коробко. Самотникът Манул, дете на монголските степи, обича повече от всичко звездочелата си кобила. Когато взема в плен дъщерята на победения руски княз Ингвар, също белязана със звезда на челото, животът на Манул се променя напълно. Рус е подчинена почти докрай, но на места съпротивата срещу нашествениците продължава. В тези смутни времена веселият крадец и пройдоха Яшка, белязан по челото и по рождение, и заради провинение, живее на гърба на лековерните и мечтае за голямото богатство. Един ден съдбата го среща с всезнаещия, невъзмутим и загадъчен ханзейски търговец Бох и страховития Габриел...

От трети опит : Партийната субсидия става 8 лева

автор:Дума

visibility 285

Бедност заплашва развития свят

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 235

Национална стачка блокира Франция

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 235

Алпите били база за руския шпионаж в Европа

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 235

Кратки новини

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 235

Боко ТВ

автор:Велислава Дърева

visibility 76

/ брой: 235

В България се имитира борба срещу корупцията

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 235

Животът на един "шпионин"

visibility 59

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ