22 Февруари 2019петък06:56 ч.

Книги

Лавица

/ брой: 27

автор:Дума

visibility 389

"ТЕАТЪР" от У. Съмърсет Моъм издава "Фама" в превод на Мария Донева. В пищната си зрелост Джулия Ламбърт е гениална актриса, бляскава на сцената, обожавана от публиката. Съпругът й е човек със същата любов към театъра и двамата успешно творят съвместно. Чувствата помежду им са охладнели, останали са партньорството и приятелството - и Джулия се увлича по доста по-младия Том Фенъл. Връзката им следва своя ход, със страсти, огорчения и болки. Но една актриса не е обикновена жена: за нея ролите са изживявания, а изживяванията - роли. Дали това е суета, проклятие или благословия? През 2004 г. романът вдъхновява знаменития Ищван Сабо за филма "Да бъдеш Джулия" с Анет Бенинг и Джеръми Айрънс.


"МЪЖЪТ, КОЙТО НЕ СЕ ОБАДИ" от Роузи Уолш издава "Хермес" в превод на Дори Габровска. Сара е привлекателна жена на прага на четиридесетте, която се опитва да загърби миналото. Запознава се с очарователния Еди, двамата се влюбват от пръв поглед и прекарват незабравима седмица. За първи път в живота си Сара е убедена, че е открила сродната си душа. Той заминава на почивка в Испания и обещава, че ще й се обади веднага щом се върне, за да поставят началото на съвместния си живот. Две седмици по-късно обаче от Еди няма и следа. С всяка изминала минута безпокойството на Сара нараства. Но тя вярва, че зад изчезването му се крие основателна причина.
"РАЗХОДКАТА НА БАБА ГЕЙТУД" от Бен Монтгомъри издава "Вакон". Един ден Ема Гейтуд казва на семейството си, че отива на разходка, и напуска родното градче в щата Охайо с кат дрехи и около 200 долара в джоба. Когато отново получават вести от нея, 67-годишната прабаба е извървяла 1000 км по 3300-километровата Пътека на Апалачите - най-дългия непрекъснат пешеходен маршрут в света. След поредица от вълнуващи срещи, опасни терени и неравни битки със стихиите през септември 1955 г. тя се изправя на връх Катадин в щата Мейн. Гейтуд става първата жена, изминала сама цялата дължина на живописната Пътека на Апалачите. Книгата отговаря на въпроса, който мнозина си задават: "Защо го е направила?"
"ЛЕГЕНДИ НА СВЕТОВНОТО КИНО: 24 истории за прочути кинозвезди" от Анна Покровская издава "Паритет". Това са разкази за живота на най-прочутите кинозвезди от златния век на Холивуд, както и на някои актьори от Европа, Япония и Русия - Чарли Чаплин, Хъмфри Богарт, Кларк Гейбъл, Хенри Фонда, Кърк Дъглас, Марлон Брандо, Жан Маре, Марчело Мастрояни, Инокентий Смоктуновски и др. Авторката представя историите на тяхното детство и формирането на личността им, на таланта и изиграните роли, на политическите им възгледи и скандалните им любовни приключения, на вътрешните им противоречия в сложното време, в което са живели и работили.

ГЕРБ заплашват кметове заради среща с Нинова

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 37

ДУМА помогна срещу „джендър” анкета

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 37

Икономическият растеж у нас се забавя

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 37

Поскъпва водата в Сапарева баня

автор:Дума

visibility 99

Бюрокрацията оскъпява жилищата в София

автор:Евгени Гаврилов

visibility 130

/ брой: 37

Бизнесът иска среща с премиера за касовите апарати

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 37

Мадуро затваря границата на Венецуела с Бразилия

автор:Дума

visibility 112

Виена застава зад "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 37

В Лондон умуват как да отложат "Брекзит"

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 37

Скопие арестува трима от ВМРО-ДПМНЕ

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 37

ПЕС ПРЕДЛАГА НОВ СОЦИАЛЕН ДОГОВОР ЗА ЕВРОПА

visibility 116

/ брой: 37

По-могъщият в ГЕРБ

автор:Ростислава Иванова

visibility 138

/ брой: 37

Пет години след Димчо

visibility 283

/ брой: 37

Токсично безхаберие

visibility 103

/ брой: 37