27 Май 2019понеделник08:12 ч.

ново:

Рекордно ниска избирателна активност на четвъртите евроизбори Рекордно ниска избирателна активност на четвъртите евроизбори

Лъсна фирма на Атанас Камбитов

Въпреки негово законово нарушение, ОИК реши да остави гербаджията като кмет

/ брой: 78

автор:Дума

visibility 478

Макар и за кратко, кметът на Благоевград Атанас Камбитов е съчетавал кметските си функции с управлението на частната фирма "Старт 2015" ЕООД. Съветници от опозицията и местни сайтове се възмутиха от гербаджийското поведение и припомниха, че чл. 41 от Закона за местното самоуправление и местната администрация забранява на кметове на общини, зам.-кметове и кметове на кметства да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации по време на мандата им. 

Камбитов е регистриран като управител на благоевградското дружество на 25 септември 2017 г. Справка в Търговския регистър показва, че той изпълнява тази функция до 3 октомври, когато прехвърля поста на Ивайло Благов. След като скандалният факт придоби медийна популярност, казусът стигна до Общинската избирателна комисия, която би трябвало да прекрати кметския мандат на Камбитов. Предвиденото за петък заседание на ОИК в Благоевград се провали поради липса на кворум и бе насрочено ново за вчера привечер. 

С 4 гласа за и 5 против ОИК реши да остави Камбитов на кметския пост, съобщи БНР. Членовете на комисията решиха, че по време на мандата си Камбитов действително е бил собственик и управител на търговско дружество, но съгласно Закона за местно самоуправление и местна администрация трябваше да се съберат гласовете на 2/3 от присъстващите, за да бъде отстранен от поста. Дни преди заседанието местни медии прогнозираха, че управляващото мнозинство в ОИК ще застане зад гербаджията въпреки уличаващите го в нарушение доказателства.

Кметът от ГЕРБ твърди, че посочването му за управител е "техническа грешка". Медии от Благоевградско обаче са категорични, че заявление за отстраняването на грешката все още липсва. Как може да бъде окачествено като техническа грешка отиването при нотариус и заверяването на спесимен на управител, питат благоевградските сайтове.

Като началници в "Старт 2015" се въртят Благов, който е близък приятел на Камбитов от години, и бившата счетоводителка на гербаджията Румяна Шекерлийска. Фирмата е замесена и в сделки с общински имоти.

"Ако законът не бъде спазен, ние ще използваме всички доказателства, които сме събрали, за да покажем на света, че България не е свободна европейска държава, а всъщност е държавата на мафията. С прискърбие ви съобщаваме за предстоящата смърт на свободните избори и бавната, и мъчителна такава на върховенството на закона в нашия град", гласи позицията на местните социалисти от тази седмица.

Отлагат магистрала "Струма" за 2030 г.

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 98

БНБ очаква рекордно висока инфлация

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 98

МВФ: Търговските войни отнемат 0,3% от растежа

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 98

ОИСР отложи приемането на България

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 98

Осмина се борят за поста на Мей

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 98

НАТО разработва нова стратегия срещу Русия

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 98

Ирландия подкрепи по-лесните разводи

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 98

Кратки новини

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 98

Магарета летят из облаците

visibility 75

/ брой: 98

Докога ще задаваме само въпроси

автор:Зорница Илиева

visibility 74

/ брой: 98

Български бизнес в Лондон

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ