24 Август 2019събота09:51 ч.

Лъсна фирма на Атанас Камбитов

Въпреки негово законово нарушение, ОИК реши да остави гербаджията като кмет

/ брой: 78

автор:Дума

visibility 745

Макар и за кратко, кметът на Благоевград Атанас Камбитов е съчетавал кметските си функции с управлението на частната фирма "Старт 2015" ЕООД. Съветници от опозицията и местни сайтове се възмутиха от гербаджийското поведение и припомниха, че чл. 41 от Закона за местното самоуправление и местната администрация забранява на кметове на общини, зам.-кметове и кметове на кметства да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации по време на мандата им. 

Камбитов е регистриран като управител на благоевградското дружество на 25 септември 2017 г. Справка в Търговския регистър показва, че той изпълнява тази функция до 3 октомври, когато прехвърля поста на Ивайло Благов. След като скандалният факт придоби медийна популярност, казусът стигна до Общинската избирателна комисия, която би трябвало да прекрати кметския мандат на Камбитов. Предвиденото за петък заседание на ОИК в Благоевград се провали поради липса на кворум и бе насрочено ново за вчера привечер. 

С 4 гласа за и 5 против ОИК реши да остави Камбитов на кметския пост, съобщи БНР. Членовете на комисията решиха, че по време на мандата си Камбитов действително е бил собственик и управител на търговско дружество, но съгласно Закона за местно самоуправление и местна администрация трябваше да се съберат гласовете на 2/3 от присъстващите, за да бъде отстранен от поста. Дни преди заседанието местни медии прогнозираха, че управляващото мнозинство в ОИК ще застане зад гербаджията въпреки уличаващите го в нарушение доказателства.

Кметът от ГЕРБ твърди, че посочването му за управител е "техническа грешка". Медии от Благоевградско обаче са категорични, че заявление за отстраняването на грешката все още липсва. Как може да бъде окачествено като техническа грешка отиването при нотариус и заверяването на спесимен на управител, питат благоевградските сайтове.

Като началници в "Старт 2015" се въртят Благов, който е близък приятел на Камбитов от години, и бившата счетоводителка на гербаджията Румяна Шекерлийска. Фирмата е замесена и в сделки с общински имоти.

"Ако законът не бъде спазен, ние ще използваме всички доказателства, които сме събрали, за да покажем на света, че България не е свободна европейска държава, а всъщност е държавата на мафията. С прискърбие ви съобщаваме за предстоящата смърт на свободните избори и бавната, и мъчителна такава на върховенството на закона в нашия град", гласи позицията на местните социалисти от тази седмица.

Пореден протест в Шишманци

автор:Дума

visibility 7

Честваме 142 години от Шипченската епопея

автор:Дума

visibility 32

Пожар край старото сметище на завод "Арсенал"

автор:Дума

visibility 969

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 162

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 513

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 292

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 348

/ брой: 162

Датата

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ